Skupina Mi2 s ‘Čavunom’ o razlogih za najrazličnejše vrste predsodkov

Skupina MI2 se je znašla tudi v času koronavirusa.(FOTO: Aleš Žnidaršič)
Skupina MI2 se je znašla tudi v času koronavirusa.(FOTO: Aleš Žnidaršič)

Skupina MI2 nam v teh dneh predstavlja svoj novi singel, skladbo z nenavadnim naslovom ‘Čavun‘.

Kdo je Čavun?

Ob poslušanju le-te so poslušalcu hočeš nočeš zastavi vprašanje, kdo je ta Čavun, o katerem govori besedilo. Ko smo se z vprašanjem obrnili na njegovega avtorja, Jerneja Dirnbeka, nam je povedal: ‘Čavun ni mišljen kot točno določena oseba, pač pa kot vzorec obnašanja, v katerem se lahko prepozna sleherni med nami. Opisuje stanje, ko nekdo postane nezadovoljen s samim sabo zaradi neke hibe, napake, pomanjkljivosti in se zaradi tega začne počutiti ogroženo. Potem pa, namesto da bi stvar razčistil pri sebi, išče razloge za krivice, ki se mu po njegovem dogajajo, v bližnji in daljni okolici. Najraje pri tistem, česar ne ali slabo pozna. Tako se rojevajo nestrpnost, homofobija, rasizem, šovinizem …’

Čavun pa nosi še eno pomembno sporočilo. Je tudi kritika tistih, ki strahove in nevednost ‘malih’ ljudi zlorabljajo za pridobivanje poceni politične naklonjenosti, ne oziraje se na to, do kakšnih posledic lahko privede podpihovanje tovrstnih strasti.

Čavuna najdete na osmem studijskem izdelku skupine Mi2, poimenovanim ‘Črno na Belem‘, ki je pri ZKP RTV Slovenija izšel letos spomladi tako v digitalni kot v fizični obliki (na CD-ju ter na vinilki v oštevilčeni nakladi 700 kosov s pretočno kodo).