ŠIROM: ‘Mogoče bomo celo ustanovili lastno cerkev’

Širom (Foto: Jože Balas)

Širom sestavljajo trije multiinstrumentalisti: Iztok Koren, ki je tudi odgovarjal na naša vprašanja, Ana Kravanja in Samo Kutin. Doma so z različnih koncev Slovenije: iz Prekmurja, s Tolminskega in s Krasa. Na svoji spletni strani se predstavijo z naslednjimi besedami: »Prostrano vodilo Širom je prepletanje raznolikih glasbenih pristopov in orodij, zgodovin zvena ter čiste muzikalno-rokodelske domišljije. Glasbeniki v triu vkupno naštejejo preko deset inštrumentov in vsaj toliko danih oblik muzik, ki bi jih lahko prepoznali kot navdih karakterju nove zasedbe. Vendar so praktično in doživljajsko dovolj globoko zazankani v lastno snovno početje, da se jim uspe izogniti zgolj odsevanju obstoječih vzorcev. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobnih akustično-rockerskih meditacij. Kar naposled slišimo, je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba, bolj bendovske kot komorne, bolj ulične kot urbane nravi.«

Iztok Koren – banjo, bass drum, chimes, balafon; Ana Kravanja – violin, viola, ribab, kalimba, bendir, balafon; Samo Kutin – ukulele, kalimba, homemade harps and steel drum, balafon

ROCKER.SI: Ste zelo znani na etno sceni, mogoče malo manj v bolj komercialnih vodah. Kje najdete največ poslušalstva? Če karikiram, kdo je vaš tipični poslušalec? In kje se čutite najbolj udobno glede predvajanja ter nastopanja?

ŠIROM: Ne vemo, kdo je naš tipični poslušalec. Glede zadnjega vprašanja lahko rečemo, da se v zvezi z nastopanjem udobno počutimo na zelo različnih odrih – na večjih festivalskih, srednjih klubskih, improviziranih odrih, naravnih, divjih, majhnih, intimnih, galerijskih odrih, neobstoječih, namišljenih odrih itd. Vsak oder je po svoje za nas zanimiv. Je pa največji užitek nastopati v majhnih prostorih, kjer vsa čutila delajo na polno in lahko igramo izključno akustično, saj imamo v takih pogojih največjo kontrolo nad lastnim zvokom in tako tudi velik manevrski prostor za muziciranje, improviziranje, uporabo akustike prostora ipd.

ROCKER.SI: Kaj Širom definira kot skupino? Kaj bi rekli, da je vaše glavno glasbeno poslanstvo?

ŠIROM: Iskanje skupnega glasbenega imenovalca treh zelo različnih posameznikov, nato čudenje nad rezultati in nato deljenje teh glasbenih izdelkov s čim širšim občinstvom, občestvom.

ROCKER.SI: Kje ste se glasbeno urili in kje ste spoznali tovrstno glasbo? Je bil kakšen poseben trenutek, ko ste prišli v stik s to glasbo, glede na to, da to ni tipična slovenska narodna glasba? Ali tudi učite druge igranja na vse te inštrumente?

ŠIROM: Vsi trije se že zelo dolgo ukvarjamo z glasbo, približno od najstniških let oz. od adolescence naprej. Smo samouki. Glasba, ki jo izvajamo, ni bila iz naše strani vnaprej načrtovana, temveč je samovzniknila iz našega skupnega muziciranja.  Učimo predvsem sami sebi igranja na vse te inštrumente.

ROCKER.SI: Od kod izvira največ vaših inštrumentov? Kje jih sploh kupite, imamo pri nas to možnost – za nakup tistih bolj eksotičnih inštrumentov v vaši zbirki? Nekatere izdelujete sami.

ŠIROM: Nekatere smo kupili širom po svetu, nekatere pa smo sami izdelali širom po naših delavnicah.

ROCKER.SI: Kako trenutne razmere vplivajo na izvajanje in ustvarjanje glasbe?

ŠIROM: Na izvajanje bolj slabo, saj trenutno ni živih koncertov. Upamo, da bo kmalu možnost nastopati vsaj za omejeno število ljudi pod določenimi varovalnimi pogoji. Če pa to ne bo možno, pa bomo nastopali samo še po cerkvah. Mogoče bomo celo ustanovili lastno cerkev, glasba je itak duhovna dejavnost sama po sebi, ne vidiš je, ne moreš je prijeti, zvoke sicer slišiš, ampak hkrati tudi verjameš, da ti le-ta nekaj pripovedujejo in lahko tako doživiš močno čustveno reakcijo. Hkrati glasba tudi pomirja, tolaži, daje smisel, upanje, voljo. Glede ustvarjanja so po določeni strani sedaj boljši pogoji, saj imamo več časa, po drugi strani pa se tudi depresija zaradi negotove prihodnosti lahko pozna pri navdihu in samem procesu ustvarjanja ter seveda rezultatih.

ROCKER.SI: Je pot do prepoznavnosti za etno skupino drugačna kot za na primer rock skupino? Kaj bi rekli, ste se zadev lotili kaj drugače kot klasično?

ŠIROM: Nismo etno skupina, zato ne moremo odgovoriti in tudi sicer nimamo odgovora na to vprašanje.

ROCKER.SI: Tudi v tujini ste dosegli prepoznavnost. Kako vam je to uspelo, preko katerih kanalov?

ŠIROM: Strici iz ozadja…

ROCKER.SI: Verjetno vam je do tega pomagala tudi založba Glitterbeat. Založba ameriškega glasbenika in producenta Chrisa Eckmana s sedežem v Ljubljani.

ŠIROM: Založba založi, da imaš nato zaloge (smeh).

ROCKER.SI: Kdo je poskrbel za naslovnico albuma? Kaj vam sporoča in kaj želite, da sporoča poslušalcem?

ŠIROM: Avtor vseh naših naslovnic je Marko Jakše, katerega slike zelo dobro ilustrirajo naše občutke, ko izvajamo lastno glasbo.

ROCKER.SI: ‘Svet, ki speče konju cvet’ je eden izmed bolj nenavadnih naslovov na slovenski glasbeni sceni. Na kaj namiguje? Je šlo tudi tukaj za zlaganje besed, kot ste že rekli v preteklosti, da se po vajah in igranju usedete ter podzavestno pišete poezijo?

ŠIROM: Tokrat se je ta naslov pojavil v sanjah Samota Kutina.

ROCKER.SI: Ravno so vas potrdili za veliki spletni koncert v Kinu Šiška, 19. maja. Veste kaj več od tega, kar smo prebrali v opisu? Bo to vaš prvi nastop po tej ukinitvi javnih prireditev? Pa čeprav brez žive publike.

ŠIROM: To bo naš drugi nastop po ukinitvi javnih prireditev. Prvega smo izvedli 22. aprila iz senika na posestvu pri Samotu in Ani, kjer tudi sicer vadimo, bil pa je predvajan (live stream) preko spletne strani kluba Bozar iz Bruslja, kjer bi sicer morali nastopati v živo, vendar je zaradi korone virusa odpadla celotna turneja.

ROCKER.SI: Kako pomembna je spiritualnost pri posamezniku za razumevanje vaše glasbe? Povezanost z naravo? Namreč vašo glasbo opisujejo – povsem upravičeno po poslušanju – za meditativno, hipnotično, celo asociativno na trans.

ŠIROM: Hvala.

ROCKER.SI: Mora imeti glasba kontekst? Pomen ali razlago? Kakšen je vaš pogled na to?

ŠIROM: Ni treba.