SCHMIER (Destruction): ‘Gre za način življenja’

Četrt nemške thrashevske zveze velikih, skupina Destruction, ki neprekinjeno deluje vse od leta 1982, je preteklo leto izdala svoj zadnji studijski album Born to Perish. Ker so trenutne razmere zasedbi prekrižale koncertne načrte, je morala slednja tako kot še številni drugi strniti vrste in vnovič oblikovati smernice za prihodnost. Prihodnost pa ni bila edina stvar, o kateri sva se pretekli torek pogovarjala z bandovim pevcem in basistom Schmierjem.

ROCKER.SI: Kako si? Kako COVID-19 vpliva na tvoj vsakdan?

SCHMIER: Za nami je nekaj norih tednov, med katerimi smo se trudili, da ne bi zblazneli. Da zaradi vseh odpovedi ne bi padli v črno luknjo norosti (smeh). V tem času smo se tudi odločili za izdajo prihajajočega koncertnega albuma. Vesel sem, da so posnetki izpadli tako dobro, saj so me ohranjali zaposlenega kar nekaj časa (smeh).

ROCKER.SI: Ker je koncertiranje do nadaljnjega nemogoče, se marsikatera zasedba že posveča oblikovanju načrtov za leto 2021. Velja to tudi za Destruction? Kakšne so tvoje napovedi, ali je letošnja koncertna sezona res že končana? 

SCHMIER: Upanje vedno umre zadnje. Glede na to, kako hitro je COVID-19 prišel med nas, verjamem, da lahko tako hitro tudi odide. Sam ostajam optimist. Glede na to, da so se na Danskem in v ZDA nekateri koncerti že začeli, upanje vsekakor ostaja.

Kar se tiče letošnjih festivalov in večjih nastopov, teh zagotovo ne bo. Z bandom imamo v načrtu evropsko turnejo, ki se bo odvijala med novembrom in decembrom 2020. Če nas jeseni ne bo presenetil nov val bolezni.

ROCKER.SI: Ali boste v tem času začeli tudi z ustvarjanjem novega albuma?

SCHMIER: Za zdaj še ne, saj bi bilo to nesmiselno. Lansko leto smo izdali album Born to Perish (2019) in ga začeli promovirati. Še vedno smo pod njegovim vplivom, zato upam, da se bomo kmalu vrnili na koncertne odre.

Verjamem, da bodo številni bandi zaradi aktualnih razmer naslednje leto izdali nove albume. A kar se tiče nas, se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Poleti bomo najverjetneje začeli s pripravo novih skladb, vendar mislim, da pred letom 2022 ne bomo izdali novega albuma.

ROCKER.SI: Te dni boste “prvič” izdali svoj koncertni dokumentarec Born To Thrash – Live In Germany. Lahko kaj več o tem?

SCHMIER: Gre za izdelek, ki je nastal zelo spontano; zaradi COVID-19. Gre za posnetek koncerta, ko smo svetu prvič predstavili svojo novo ploščo. Šlo je za čaroben trenutek in vesel sem, da smo ga posneli. Še bolj pa me veseli dejstvo, da nam ga je uspelo pripraviti za čas, v katerem smo. Da bodo ljudje navkljub vsemu dobili nekaj pozitivnega.

Še enkrat bi se rad zahvalil založbi Nuclear Blast Records, ki nam je omogočila, da bomo lahko najprej objavili digitalno različico. Poleti bo izdelek izšel še v fizični obliki.

ROCKER.SI: Z zasedbo ste aktivni skoraj štiri desetletja in nič ne kaže, da bi se začeli ustavljati. Podobno bi lahko rekla tudi za vaše sodobnike. Čemu prepisuješ razlog za tolikšno dolgoživost žanra?

SCHMIER: Zanimivo vprašanje. Mislim, da pri našem žanru ne gre za službo, ampak za način življenja. Za strast, saj gre za žanr, ki komercialno ni najbolj dobičkonosen. Vesel sem, da se je scena znova vrnila med žive. Tako v našem smislu kot tudi širše. Na sceni je namreč prisotnih veliko mladih bandov, ki proizvajajo glasbo neverjetne kakovosti. In kar je pri tem najboljše, počasi prihaja še en val zasedb, ki bo poskrbel za nadaljevanje žanra. Vsakič, ko odprem YouTube in iščem novo glasbo, sem zelo navdušen.

Spominjam se leta 1999, ko smo se z Destruction vrnili na sceno, ko so se nekateri mediji spraševali, kdo sploh še potrebuje thrash. Šlo je za čase, ko je popularnost melodičnega death metala dosegla svoj vrhunec.

ROCKER.SI: Odpraviva se nekoliko v preteklost. V pozna 80-a, ko ste s takratno postavo banda obiskali Slovenijo. Bolj natančno, ko ste nastopili na festivalu Novi Rock. Lahko kaj več o tem?

SCHMIER: Šlo je za naš prvi nastop v vaši regiji, ki ga imam v zelo lepem spominu. Nastop se je zgodil na čudovitem prizorišču v centru mesta.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkriješ kakšno zanimivo anekdoto iz tistih časov? Ali se morda spomniš druženja s člani najstarejše domače thrash zasedbe Sarcasm (TUKAJ si lahko preberete našo recenzijo bandovega prvenca)?

SCHMIER: Druženja se ne spomnim, saj je od takrat minilo že mnogo let. Spomnim se, da smo ob prihodu v Ljubljano na cesti opazili veliko divjih voznikov (smeh). Takrat smo tudi zaužili svoje prve slivovice (smeh).

Šlo je za čudovito izkušnjo, hkrati pa tudi za nekakšen zaključek obdobja. Kajti z bandom smo se razšli leta 1990. Poleg tega je regija v prihajajočih letih zapadla v krvavo vojno, ki je spremenila marsikaj.

ROCKER.SI: Ali obstajajo kakšni posnetki vašega koncerta v Ljubljani?

SCHMIER: Ko bi vsaj. Snemanje v tistih časih ni bilo enostavno, saj vsi nismo imeli snemalnikov. Kar se tiče naših začetkov, imamo zelo malo posnetkov. Pravzaprav smo zadnje čase na lovu za njimi, saj iščemo bonus material, ki bi ga dodali k prihajajočim ponatisom.

Šlo bo za zbirko, ki bo vsebovala ponatise naših prvih sedmih albumov z veliko dodatnega materiala. Vse skupaj bo spremljala velika knjiga s slikami in zgodbami iz tistih časov.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkriješ datum izida?

SCHMIER: Upam, da bo zbirka izšla konec poletja. Bomo videli, kako bodo potekale stvari.

ROCKER.SI: Kaj trenutno poslušaš in bi rad priporočil našim bralkam in bralcem?

SCHMIER: Priporočil bi vam band Burning Witches, v katerega sem zadnja leta vložil veliko časa. Če želite slišati kakovosten heavy metal, podoben tistemu iz osemdesetih, ki ga izvajajo lepa dekleta, so Burning Witches odlična izbira (smeh). Sploh njihov zadnji album Dance with the Devil (2020).

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

SCHMIER: Upam, da se kmalu vrnemo v Slovenijo. Tako v Ljubljano kot na MetalDays!