SHADE OF SORROW: ‘Čeprav sem videti strašen, sem v resnici zelo prijazen’

Shade of Sorrow (Foto PROMO)

Predstavljamo vam glasbeni projekt Shade of Sorrow, ki se je rodil na severu Finske, njegov glavni obraz pa nosi ime Mika Juhani Kankainen. Avtor in kitarist, ki je s pomočjo prijatelja Tuomasa Saukkonena iz death metal skupine Wolfheart (za intervju kliknite TUKAJ) končno zbral pogum in stopil pred žaromet ter pričel s prvim poglavjem svoje avtorske zgodbe. Pred kratkim je izdal prvi singel ‘No Return’, ki je prejel izredno pozitivne kritike, zato smo mu postavili nekaj vprašanj, s katerimi bomo razkrili, kdo je skrivnostni mož in kaj lahko od njega še pričakujemo.

Tuomas Saukkonen je o prijatelju povedal:

Shade of Sorrow – ‘No Return’ (Foto PROMO)

“Zmrznjena zemlja na Severu je rodila novo utelešenje finske mračnosti, malodušja in lepote. Po tem, ko je več projektov delal v ozadju za Wolfheart, je zdaj čas, da Mika Juhani Kankainen stopi pod žaromet s svojim solo projektom Shade of Sorrow. Uvodni singel ‘No Return’ je že izšel in je le prvi izmed mnogih, ki še prihajajo v letu 2021. Poslušate ga lahko na YouTubu in drugih digitalnih platformah. Mika je pomagal Wolfheart v studiu in pri video produkciji, zato mi je v veliko čast, da sem mu lahko vrnil uslugo in sedel v producentski stol tako za glasbo kot za video. Neizprosen, talentiran in močan kot medved. Umetnik najvišjega kova, s katerim ponosno sodelujem.”

Youtube: https://youtu.be/uwVlQIMuJE0
Spotify: https://spoti.fi/2NRfwBp
Deezer: https://deezer.page.link/QzdZ1yM6exAckKoc9
Apple Music: https://apple.co/39dpVPe


ROCKER.SI: Lepo pozdrav na Finsko, Mika. Kako si? 

SHADE OF SORROW: Dobro sem, lepo te je videti! Edino, kar me trenutno skrbi, je ponovno vnetje grla, ki sem ga staknil pred kratkim. Ne skrbi me COVID-19, saj sem bil na testu večkrat negativen, ampak vseeno je zoprna zadeva, ki se je že večkrat vrnila. Bil sem pri zdravniku in ta je rekel, da bodo morali opraviti manjši poseg na grlu. S tem bo, upam, konec teh težav.

ROCKER.SI: Kaj to pomeni za tvoje petje?

SHADE OF SORROW: Vsekakor bo poseg  vplival na moje petje, ampak na dolgi rok je to nekaj, kar preprosto moram narediti. Odstranili mi bodo … saj niti ne vem, kaj točno mi bodo odstranili, potem me bo dva tedna bolelo, ampak po posegu naj ne bi bilo več vnetij. To je dobro.

ROCKER.SI: Videti si močan, premagal boš tudi to! Všeč mi je tvoja brada, kako dolgo raste?

SHADE OF SORROW: Hvala (smeh). Mislim, da od oktobra 2019. V manj kot v enem letu mi je zrastla do te dolžine, kot jo imam zdaj, in to je tudi meja, do kamor grem (smeh). Ne bo daljša od tega.

ROCKER.SI: Zdaj sva se že dotaknila tvojega imidža, greva še na glasbo. Si res tako nov na glasbeni, kot morda namiguje tvoj projet Shade of Sorrow?

SHADE OF SORROW: Ta projekt je čisto nov, drugače pa sem v glasbi že celo življenje. Začel sem z bobni, kot sem bil star šest let, dokler ni nekaj let kasneje v moje življenje prišla kitara. V takšnih in drugačnih zasedba sem se pojavljal, mislim da vse od leta 1995. Takrat sem še igral v bandu, ki je ogreval za znano finsko skupino Sentenced, morda jo poznaš? Po razpadu pa sem igral še v nekem brutalnem death metal bandu. Lahko rečem, da to počnem skoraj celotno odraslo življenje.

ROCKER.SI: Kaj se je spremenilo, da si začel solo projekt?

SHADE OF SORROW: Hecna zgodba, ampak šele, ko sem se vpisal na pedagoško fakulteto, kjer sem se moral naučiti klavir in vso glasbeno teorijo, sem dobil tisto, kar mi je prej manjkalo pri ustvarjanju glasbe. Ko sem znal teorijo, sem točno vedel, kaj moram narediti in česa ne smem narediti, pa čeprav glasba ne bi smela slediti pravilom. Glasba mora priti iz srca. V tistem obdobju sem torej dobil zagon za solo ustvarjanje in sedaj mi je končno uspelo s Shade of Sorrow. To so bile moje sanje, že odkar sem začel igrati kitaro. Želim si pisati avtorsko glasbo, z bandi sem sicer ustvarjal avtorsko glasbo, ampak nekaj v meni mi je govorilo, da moram na svojo pot.

ROCKER.SI: Drugače si pa fitnes trener?

SHADE OF SORROW: Tako je. Vzgojiteljskega poklica nisem opravljal že kar nekaj let, ker sem zdaj osebni trener in pripravljam druge trenerje, da lahko postanejo inštruktorji. Šport in fitnes sta me res tako močno prevzela, da sem zasnoval lastni posel.

ROCKER.SI: Povej mi več o prvem singlu z naslovom ‘No Return’. Zakaj ravno ta skladba?

SHADE OF SORROW: Približno štirideset skladb imam že spisanih, tako da materiala je več kot dovolj, ampak ‘No Return’ je bila najnovejša skladba, preden sem šel v studio. Melodije nisem mogel spraviti iz glave, in ko je prišel čas za snemanje, sem izbiral med dvema – na koncu je prevladala ‘No Return’. Čutil sem, da je prava. Bila je odločitev v zadnjem trenutku. Moram priznati, da imam kar težavo z impulzivnimi odločitvami, razlog pa je verjetno moj ADHD (motnja aktivnosti in pozornosti, op.a.), ker včasih je moja glava vsepovsod naenkrat. Ampak vseeno, to je bila dobra odločitev. Ker pesem je prekleto dobra če se smem tako izraziti (smeh).

ROCKER.SI: Štirideset skladb je veliko materiala.

SHADE OF SORROW: Od tega bi rekel, da jih je trideset zanič, približno deset vrednih mesta na albumu. Bomo videli. Naslednji mesec pride ven še drugi singel, to se bo namreč zgodilo na moj rojstni dan, 22. maja, potem bomo pa videli, če bo sledilo več singlov, EP ali bom šel kar direktno na album.

ROCKER.SI: Veliko vlogo je odigral Tuomas Saukkonen iz Wolfheart, kajne?

SHADE OF SORROW: Če sem iskren, na solo projektu delam že stiri leta. Bil je dolg proces in Tuomas mi je vedno stal ob strani. Njemu sem najprej pokazal svoje pesmi oz. demo posnetke, ki sem jih posnel s telefonom. Tuomas je krasen človek, zelo ga spoštujem. Delaven, res je garač in izjemno cenim njegovo pomoč. Veliko spoštovanje imam do njega, saj ga vidim kot idola. Tuomas je metal bog, ki zna vse. Vedno sem si govoril, da če dosežem vsaj približno tak nivo ustvarjanja, bom zelo vesel. Zdaj sem nekje na dvajsetih odstotkih svojega potenciala.

ROCKER.SI: Gledam fotografije obeh in ne morem, da ne bi razmišljal o tem, ali skupaj trenirata? Oba sta izredno fizična. Hodita skupaj v fitnes?

SHADE OF SORROW: Žal ne, ker živiva daleč stran, bilo bi pa izjemno! Jaz namreč živim na severu Finskem. Sva šla v fitnes skupaj, to pa res, enkrat, ko me je obiskal  (smeh). Tuomas je zelo zaposlen, vedno kaj počne. Vidim ga kot prijatelja, predvsem pa mi pomaga na moji glasbeni poti.

ROCKER.SI: Kdo dvigne več uteži? Si močnejši?

SHADE OF SORROW: Niti pod razno (smeh). On je nekje pri 180 kilogramih z utežmi, sem še zelo daleč!

ROCKER.SI: Bi imel prav, če bi rekel, da je tvoj prvi singel ‘No Return’ ljubezenska pesem? Besedilo je intenzivno in brutalno, ampak v osnovi gre za pesem o koncu romantične zveze.

SHADE OF SORROW: Absolutno. Pesem govori o srce parajočem koncu zveze in občutku, da ostaneš zadaj. Odraščal sem ob glasbi Sentenced, ki so imeli podobna besedila. To je tematika, pri kateri lahko črpaš veliko čustev. Besedila, ki jih pišem, praviloma niso osebnoizpovedna, tekst si predstavljam le kot orodje, s katerim navežem stik s poslušalcem. Skladbe so namenoma žalostne in govorijo o trpljenju, posledično ime Shade of Sorrow (smeh). Besedila morajo biti temačna.

ROCKER.SI: Bi zase rekel, da si zelo čustven človek?

SHADE OF SORROW: Zelo sem empatičen in čustven, res globoko čutim zadeve, kar mi je všeč. Glasba bi enako morala pri poslušalcu vzbuditi globoka čustva. Besedilo je krasno orodje, da dosežem to, tako kot tudi glasba in atmosfera ter vse ostalo.

ROCKER.SI: Zapisal si, da ne moreš verjeti, kako pozitivne odzive si prejel na prvo objavljeno skladbo. Zakaj ne moreš verjeti?

SHADE OF SORROW: Kaj pa vem, morda je to finska mentaliteta. Pri nas imamo pregovor, da si ničla, ampak ne bi smel biti ničla (smeh). Nekaj v tem smislu. To je mentaliteta, ki jo imamo, kar pomeni, da tudi če si zelo dober in tako mislijo tudi drugi, Finci težko sprejmemo pohvalo. Preveč smo skromni. Zame je šokantno, kako dobre kritike sem prejel. Še zdaj ne morem verjeti. Več tisoč ogledov v samo nekaj dneh! Zbegan sem, ampak zelo vesel.

ROCKER.SI: Bosta s Tuomasom sodelovala še naprej?

SHADE OF SORROW: Upam, ker brez njega ne bi dobil tako dobrega odziva. Zaradi njegovega imena me mediji jemljejo resno. Z mano je že od vsega začetka in mi pomaga pri aranžmajih ter promociji. Ko razpošiljamo tekste za medije, je vedno povsod omenjen, ker če naslovniki vidijo njegovo ime, potem si mislijo, da že mora biti nekaj dobrega. Nato slišijo glasbo in takrat jih prepričam. Brez njega bi bile številke veliko nižje.

Shade of Sorrow (Foto Facebook)

ROCKER.SI: Kako je nastal videospot za singel?

SHADE OF SORROW: Ponovno, to je vse delo Tuomasa. Prevzel je delo kamere, montaže in produkcije. Kot sem rekel, on je metal bog.

ROCKER.SI: Bo on prevzel vlogo producenta pri snemanju albuma?

SHADE OF SORROW: To je moja velika želja in upam, da se uresniči. V bistvu mi je že potrdil, da bi z veseljem sodeloval, pri drugem singlu bo zagotovo pomagal, ampak mislim, da bo zraven tudi pri nastajanju albuma. Tako ali drgače bova še sodelovala.

ROCKER.SI: Lepo slišati. Kaj pa nastopi v živo, boš imel spremljevalni band?

SHADE OF SORROW: Zagledanih imam nekaj glasbenikov, o tem smo se že pogovarjali in preveril sem tudi pri Tuomasu. Realno bodo koncerti prišli v poštev šele leta 2022, do takrat pa srčno verjamem, da bi lahko sestavil zares dober band. Jaz bom glavni vokalist in kitarist, na zalogi imam pa še nekaj izvrstnih glasbenikov.

ROCKER.SI: Si razmišljal o live stream koncertu, preden se dejansko postavite na oder, reciva v letu 2022? Ker se zna zgoditi, da bo album nastal že prej. Da vas poslušalci lahko spoznajo. 

SHADE OF SORROW: Krasna ideja! Tak koncert bi bil kot testna vožnja, da bi videli, kako bi delovalo.

ROCKER.SI: Že komaj čakaš na koncerte?

SHADE OF SORROW: Za zdaj smo na Finskem še zaprti, ampak počasi se vendarle odpirajo lokali in sproščajo ukrepi. Tukaj, kjer sem jaz, živimo dokaj normalno, če sem iskren. Z redkimi ukrepimi in brez večjih težav. Mogoče bomo naslednje poletje imeli že nazaj vso svobodo.

ROCKER.SI: Kaj pa je glavna tema ostalih skladb? O čem bo govoril naslednji singel?

SHADE OF SORROW: Drugi singel bo imel isto tematiko, ampak besedilo je še bolj brutalno in temačnejše kot pri ‘No Return’. Govorim o človeštvu in tem, kako ravnamo drug z drugim. Čeprav sem videti strašen, sem v resnici zelo prijazen (smeh). Po mojih izkušnjah je ravnanje ljudi včasih res grozljivo. Želim si, da bi bili prijaznejši in bolj ljubeči.

ROCKER.SI: Kaj bi rad, da poslušalci vedo pred izdajo drugega singla?

SHADE OF SORROW: Kar nekaj stvari je. Najprej bi izpostavil, da bo agresivnejša pesem, hitrejše in bolj brutalna. Celo v žanru black metala, ampak ima res lep zaključek. V skladbi ‘No Return’ je v sredini tisti lep in čudovit del, pri tej skladbi pa bo zaključek. Odpel sem ga s čistim vokalom, to je res najboljši vokal, kar sem jih odpel v življenju. Res sem navdušen nad to skladbo. Lirično bo še bolj žalostna in obupana. Končana je, mastering zaključen, zdaj samo še čakam, da jo objavimo! In zakaj vem, da bo ta pesem dobro sprejeta? Enako kot z ‘No Return’ – ker mi je žena rekla, da ji je pesem všeč. To je največji kompliment (smeh). Vem, da bo vse dobro, če žena tako reče.

ROCKER.SI: Komaj čakam! Veselim se skladbe in upam, da se vidimo kdaj v Sloveniji! 

SHADE OF SORROW: To bi bilo res lepo. Pred leti sem bil v Sloveniji na službenem potovanju. Teden dni smo trenirali in se izobraževali, ampak bilo je kot na počitnicah. Čudovito deželo imate.