SAN DI EGO: ‘Promocijske turneje so nerentabilne’

FOTO: Marko ALPNER

Kava in pogovor s polovico tetraegovoskega organizma San Di Ego.

ROCKER.SI: Najprej čestitke za marčevski nastop v Cvetličarni. Kakšni so bili občutki?
Jure: Hmm, prvih 14 dni so bili občutki neverjetni, potem pa se je življenje znova vrnilo na stare tirnice. Veseli smo, da je dvomesečno garanje obrodilo sadove. Je pa vse skupaj tudi nekoliko tragično. Toliko priprav za dvourni dogodek (smeh).
Cvetličarna se je zgodila, pri tem smo uživali, sedaj pa že strmimo naprej. K novi plošči.

Sergej:  Kar se mene tiče, je zadeva izpadla dobro. Še boljše kot sem pričakoval. Pa ne, da sem pričakoval slab rezultat, a tolikšne udeležbe si res nisem predstavljal. Lepo je videti, da imamo tolikšno podporo.

Jure: Res je lepo videti, da v Sloveniji še obstajajo ljubitelji in ljubiteljice rocka, ki jim je mar za nove bende.

ROCKER.SI: So naslednje Križanke, kjer ste že nastopili kot gosti Šank Rock? Hala Tivoli? Morda Stožice?
Jure: O naslednjem koraku še ne razmišljamo. Mi je pa prijatelj po koncertu v Cvetličarni poslal SMS, v katerem mi je v šali dejal, da naj se izprsim in uredim nastop v Križankah. Sedaj imamo v načrtu novo ploščo, saj je aktualna za nas že stvar preteklosti.

V vmesnem času nameravamo izdati še nekaj singlov, glavnina časa pa bo namenjena ustvarjanju novega materiala. Po intervjuju (intervju je potekal 20.4.2017, op. p.) se bomo tudi dobili na vajah, kjer bomo začeli z novim načinom ustvarjanja glasbe. Namesto občasnih vaj smo se odločili, da se bomo enkrat tedensko v Ljubljani dobivali na skupnih vajah, kjer bomo jammali in ustvarjali nov material.

 Sergej: Cilj vsega skupaj je, kot je že povedal Jure, da bo tretja plošča v celoti naša. Da bo delo celega benda, saj smo ugotovili, da je to edini pravi način. Prvi plošči bi označil za nekakšen eksperiment. Saj veste, ko odraščaš in iščeš svojo identiteto. Kilometrine imamo več kot preveč in res je čas, da naredimo nekaj pametnega.

ROCKER.SI: Boste nastop iz Cvetličarne izdali tudi kot živi album?
Jure: Koncert je bil z izjemo dveh avtorskih skladb in venčka uspešnic Deep Purple posnet zgolj v avdio formatu. Prvi dve nameravamo v kratkem izdati kot promocijska singla, zadnjega pa smo posneli v želji, da bi pritegnili ljudi, ki še niso bili na naših nastopih. Da vidijo, kako vse skupaj sploh poteka. Saj, kot si verjetno opazil, na nastopih ne igramo zgolj avtorskih skladb. Drugače pa živega albuma še ne nameravamo izdati.

ROCKER.SI: Dotaknimo se sedaj nove plošče, pri kateri ste veliko sodelovali z zunanjimi avtorji. Neobičajna poteza za bend, ki obstaja le štiri leta. Od kje ideja za takšno potezo?
Sergej: Bili smo mnenja, da je čas za izdajo novega albuma, za katerega pa žal nismo imeli dovolj materiala.
Jure: Tako je. Bend se že od samega začetka sooča s težavami, povezanimi z razdaljo. Vsi namreč ne živimo v isti dolini, poleg tega imamo vsi tudi redne službe z zelo dinamičnimi urniki. Nekdo dela do štirih, nekdo do petih, potem je tukaj še družina, partnerji… Že za same vaje je bilo zelo malo časa, kaj šele za ustvarjanje novega materiala. V danem trenutku ni šlo drugače, kot da smo se obrnili na zunanje pisce.

Upam, da bomo z novim pristopom rešili težavo in da bo enkrat na teden naša služba tudi ustvarjanje skladb (smeh).

ROCKER.SI: Na prejšnjem albumu ste priredili skladbo Stayin Alive (Bee Gees), tokrat pa ste se lotili Touch Me (Samantha Fox). Od kje ideja za ravno to skladbo?
Jure: Skladbo je izbral Sergej.

Sergej: Gre za skladbo, ki sem jo imel v mislih že zelo dolgo časa. Za v živo ali za na ploščo. Na vajah sem jo predlagal in fantje so bili za.

ROCKER.SI: Na prihajajočem festivalu Pivo in cvetje boste nastopili skupaj s pevko. Se obeta kakšno večje sodelovanje ali boste skupaj izvedli zgolj omenjeno skladbo? Ste se s Samantho že srečali?
Jure: Trenutno je v načrtu zgolj Touch Me. S pevko smo se že slišali, nismo pa se še srečali v živo.

ROCKER.SI: Katera je vajina najljubša skladba z albuma?
Jure: Na to vprašanje ti težko odgovorim. To je isto, kot če bi me vprašal, kateri sladoled mi je najljubši. Ob toliko dobrih res težko izberem favorita. Všeč so mi vse, a zgolj, ko jih igramo. Doma jih ne poslušam, saj sem se jih prenajedel med pripravo plošče (smeh).

Sergej: Izmed balad mi je najbolj všeč Brez tebe. Všeč pa mi je tudi skladba Najlonke, ki jo je ustvaril naš prijatelj Baso. Gre za zajebantski klasični rock z odličnim ritmom.

Drugače pa na ploščo vedno gledam kot na celoto, ki ima tako kot vse ostale dobre in manj dobre skladbe. Med snemanjem vedno strmim k temu, da lahko na koncu rečem, da smo na ploščo dali svoj trenutni maksimum.

ROCKER.SI: Se med skladbami nahaja tudi kakšna, ki bi jo sama raje izpustila?
Sergej: Ne. Izpustil ne bi nobene. Če smo realni in poslušamo izdelke drugih izvajalcev, lahko ploščo brez težav pokažemo komurkoli. Ker, kot sem že dejal, idealno ni nič. Zmeraj je lahko boljše. Ne smemo pa pozabiti, da je zmeraj lahko tudi slabše.
Jure: Plošča je odraz našega trenutnega stanja. Izdali smo, kar smo bili zmožni. Naslednjič se bomo zagotovo bolj potrudili.

ROCKER.SI: Omenila sta, da se spogledujete s tretjo ploščo. Lahko kaj več o tem? Boste ostali zvesti trenutnemu, bolj komercialnemu, zvoku ali bo novi album drugačen?
Jure: Tega ne vemo niti sami. Danes bomo imeli prve vaje in nihče ne ve, kaj bo nastalo. Po Cvetličarni smo si vzeli krajši odmor, sedaj pa gremo naprej.
ROCKER.SI: Predvidevam, da bo poletje kar dolgo?
Jure: Danes je s koncerti bolj slabo. Če bi se odpravili na turnejo po večjih slovenskih klubih, to ne bi bilo rentabilno. Stroškov je enostavno preveč. Raje se bomo lotili večjih prizorišč, kot je bila na primer Cvetličarna, kakšna posebne promocijske turneje pa ne načrtujemo.

Sergej: Vsak koncert, ki ga imamo, je promocija.

ROCKER.SI: Še kakšna zaključna misel?
Jure: Zaključne misli so zmeraj naporne. Lahko govorim, ne znam pa zaključiti (smeh).

Sergej: Vsekakor morava povedati nekaj pozitivnega.

Jure: Bom poskusil. Upam, da se vidimo na čim več koncertih in da nam z novo metodo le uspe ustvariti ploščo, kakršno si vsi želimo.