SCORPIONS: ‘Lovedrive’ (1979, 2015)

Naslovnica albuma Lovedrive (1979). Foto: Twitter, promo.

Nemški hard rockerji Scorpions so leta 1979 izdali svoj šesti studijski album, ki se je gledano za nazaj izkazal za nekakšen vezni člen med desetletjema. Za nekakšen začetek nove dobe, ko je zasedba začela z razvojem svežega zvoka, ki je svoj vrh doživel nekaj let kasneje. Poleg tega gre tudi za prvo ploščo, na kateri lahko slišimo kitarista Matthiasa Jabsa, ki je nasledil Ulija Jona Rotha in za prvi, hkrati pa tudi zadnji album po Fly to the Rainbow (1974), na katerem lahko znova slišimo Michaela Schenkerja. Nekaj besed velja nameniti tudi ploščini naslovnici, ki je bila v ZDA deležna številnih nasprotovanj, zaradi katerih band ameriškemu trgu ponudil spremenjeno izdajo albuma.

Ploščo začenja nekakšna psevdobalada “Loving You Sunday Morning”, ki že takoj nakaže smer, v katero se bomo podali. In ne samo tokrat, temveč tudi na prihajajočih albumih. Morda lahko govorimo celo o nekakšnem temeljnem kamnu zvoka, ki ga zasedba izvaja vse do danes. Nič slabša ni niti “Another Piece of Meat”, ki poveča število vrtljajev. Udarno in direktno v obraz. Kar je začela “Loving You Sunday Morning”, se nadaljuje z “Always Somewhere”. Z novo, tokrat bolj dodelano balado, ki bi jo radijske postaje lahko večkrat spustile med ljudi. Zakaj zgolj in samo “Wind Of Change”? Ploščo zaključuje instrumentalna “Coast to Coast”, kjer nam brata Schenker dokažeta svoje mojstrstvo. Zares škoda, da ni dvojec ni ustvaril več skladb.

Stran B odpira skladba “Can’t Get Enough”, ki dopolnjuje osnovo za še eno vrsto skladb, katere je band izpopolnil v naslednjem desetletju; poslušajte “The Zoo” ali “Blackout”. “Is There Anybody There?” lahko označimo za najšibkejšo skladbo z albuma, saj slednja več kot več kot pretiranega ponavljanja svojega naslova žal ne premore. Kljub vsemu pa še zmeraj boljše kot kopica skladb, ki jih je band ustvaril pozneje. Rahlemu zdrsu sledi naslovna poslastica “Lovedrive”. Primeren čas in primeren prostor bi lahko dodali. Album zaključuje še ena baladna mojstrovina, imenovana “Holiday”.

Če imate dostop do razširjene izdaje, lahko prisluhnete še dvema skladbama. Nedokončani “‘Cause I Love You”, za katero bi bilo zanimivo, če bi kdaj dobila končno obliko in podaljšani delovni verziji skladbe “Holiday”.

Plošča Lovedrive tudi po preteku 4 desetletij še zmeraj velja za svež in poslušljiv izdelek, ki ga lahko brez težav znova in znova poslušate od začetka do konca. Čudovit začetek velike zgodbe, ki jo je band spisal v naslednje desetletju.

Ocena: 4,5/5