SAN DI EGO: ‘Ojačevalci na ful in publika’

Foto: Dare Brenko, promo
Foto: Dare Brenko, promo

Domači rockerji San Di Ego so marca izdali svoj tretji studijski album Zdaj je čas, čigar izid bi moral sovpasti z njihovim nastopom v ljubljanski Cvetličarni. A ker je svet isti čas zajela tudi aktualna pandemija, je bila zasedba primorana določiti nov koncertni datum; 17. oktobra (vstopnice). Na dogodek boste lahko prišli tudi z marčevskimi vstopnicami.

Med pripravami za omenjeni dogodek smo zmotili bobnarja Jureta Dolesa, ki nam je zaupal bandove načrte za prihodnost in še marsikaj zanimivega.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kaj počnete te dni?

JURE DOLES: Lep pozdrav vsem tudi z naše strani. Čeprav nam je trenutna pandemija pokvarila skoraj vse letošnje načrte, ne počivamo. Pravkar pripravljamo teren za izid novega videospota, za skladbo ‘Ti’, in miksamo koncert, ki smo ga na začetku septembra v Vrbi posneli z Aleksandrom Mežkom. Naslednji teden bomo začeli tudi z vajami za promocijski koncert v čast naši tretji studijski plošči Zdaj je čas, ki smo ga bili primorani že dvakrat prestaviti. Zgleda, da nam bo zdaj le uspelo. Dogodek se bo zgodil v ljubljanski Cvetličarni, 17. oktobra, ob 20h.

ROCKER.SI: Ker so aktualne zdravstvene razmere dodobra omejile delovanje koncertne in spremljajočih panog, so se morali številni izvajalci poleg svojih primarnih dejavnosti lotiti še različnih stranskih poslov. Kako je z vami?

JURE DOLES: Pri nas je razmerje 2:2, kar pomeni, da je dvema članoma glasba primarni vir dohodka. Na srečo Matic in jaz tudi poučujeva, zaradi česa so stvari nekoliko lažje. Je pa precej večji problem z našo ožjo ekipo, ki vključuje fotografa, oblikovalca, enega tonskega, dva odrska in enega lučnega tehnika. Nekateri izmed njih so primorani iskati delo tudi v drugih panogah. Tudi bandu samemu nikakor ni lahko, saj smo vanj vlagali polovico svojih prihodkov. Edini vir prihodka so bili koncerti, ki jih sedaj praktično ni.

ROCKER.SI: Oktobra boste izvedli koncert v čast izidu plošče Zdaj je čas (2020), ki bi se moral zgoditi marca. Kaj nam pripravljate? Pride še kdo?

JURE DOLES: Pripravljamo to, kar smo vam obljubili že marca. Prvič bomo v živo odigrali ves tretji album, dodali bomo tudi še kakšen komad s prve in druge plošče, ki ga nismo igrali že zelo dolgo. Poleg tega bomo osvežili tudi listo »domačih« (obiskovalci naših koncertov dobro vedo, kaj mislim). Skratka, skoraj vse, kar bomo zaigrali, boste lahko slišali premierno. Sicer smo imeli za marec v načrtu tudi skritega gosta in nekaj popestritev na odru, kar pa tokrat zaradi trenutnih razmer žal ne bo izvedljivo.

ROCKER.SI: Imate v načrtu tudi kakšen “digitalni koncert?”

JURE DOLES: Hm, nekako smo bolj pristaši analognega sveta. Oder, ojačevalci na ful in PUBLIKA!!!

 ROCKER.SI: Pred kratkim se je bandu pridružil Mitja Kobal, ki je nadomestil basista Martina. Lahko kaj več o tem?

JURE DOLES: Najbolje, da povem zgodbo, ki se mi je zgodila lanskega novembra. V zgodnjih jutranjih urah, ko sem odhajal z obiska pri zobozdravniku, sem na parkirišču srečal Mitjo. Ker se nisva videla že kaki 2 leti, sva bila oba takoj za, da greva na kavo. Med raznoraznimi debatami mi je Mitja rekel: »Če boš kdaj rabil basista za karkoli, se spomni name, špila se mi«. Takrat je ostalo samo pri besedah. Ko je Martin sprejel svojo odločitev, da bo glasbo postavil “v kot,” sem takoj pomislil, da bi bil Mitja perfektna zamenjava. Poklical sem ga, mu razložil situacijo in čez teden dni smo že imeli testno vajo. Krasno smo se ujeli! Mislim, da je band  z njegovim prihodom pridobil to, kar mu je v preteklosti manjkalo, saj je Mitja tudi odličen avtor glasbe in besedil. Novi material se že počasi nabira.

ROCKER.SI: Ali bomo lahko zaradi povezav in zgodovine slišali tudi kakšno Mary Rose skladbo?

JURE DOLES: Res je, banda imata kar nekaj skupnih točk. Izvajamo isti glasbeni žanr, Mitja in jaz sva pred dobrim desetletjem skupaj igrala v Mary Rose, danes v San Di Ego. Lansko leto smo se dogovarjali, da bi izvedli tudi kakšen skupen koncert, do česar pa ni prišlo.

ROCKER.SI: Še kakšna zaključna misel?

JURE DOLES: V teh časih so koncerti prej izjema kot stalnica. Ena takšnih se bo zgodila 17. oktobra v Cvetličarni. Če se ne motim, je nekaj vstopnic še na voljo, zato vas v imenu celega banda prav lepo vabim na dozo rock’n’rolla in kozarec mrzlega piva.