Rudi Bučar z novim albumom ‘Šentiment’

Rudi Bučar
Rudi Bučar

Stilsko raznolik in čustveno močan album vsebuje 11 folk, folk rock skladb – od avtorskih do priredb istrskih ljudskih pesmi, vokalnih in instrumentalnih skladb, festivalskih uspešnic do zanimivih duetov.

 

Rudi Bučar je album posnel skupaj s svojo skupino Istrabend

Rudi Bučar s svojimi skladbami bogati slovenski glasbeni prostor in ohranja ter plemeniti istrsko kulturno dediščino.

Rudi Bučar in Istrabend (od leve proti desni: Goran Krmac, Janez Dovč in Rudi Bučar) z Gabrom Radojevičem (producent))
Rudi Bučar in Istrabend (od leve proti desni: Goran Krmac, Janez Dovč in Rudi Bučar) z Gabrom Radojevičem (producent))

Glasbenik in avtor je svojo glasbeno pot začel pred skoraj dvema desetletjema in vse od njegovih začetkov je istrsko glasbeno izročilo pomemben del njegovega ustvarjanja in izražanja.

Promoviranje istrske kulturne dediščine je postalo skorajda njegovo poslanstvo in je močno vplivalo na njegov avtorski izraz, kar se čuti tudi na njegovem novem albumu ‘Šentiment’.

Skozi barvit, stilsko raznolik in čustveno močan album se Rudi Bučar mojstrsko sprehaja (in prehaja) med folkometnomrockom vse do zborovske glasbe.

Album ‘Šentiment’ je Rudi Bučar posnel s svojim Istrabendom (Janez DovčGoran Krmac in Gaber Radojević) in mnogimi gostujočimi glasbeniki (Lea SirkMatevž Šalehar – HamoRobert PiklBoštjan Gombač, Oktet Aljaž, vokalna skupina Vrhovke, Jure Rozman, Marko Črnčec, Goran Farkaš, Tomi Purič, Nino MureškičKrkuča Konekšn).

 

O albumu ‘Šentiment’

Po samostojnih albumih ‘Kapot’‘Kambiament’‘Rudi in Istrabend’ in ‘Konəc’je ‘Šentiment’ Rudijev peti celovečerni studijski izdelek.

Barvit album prinaša nekaj že poznanih skladb, s katerimi je Rudi Bučar tako ali drugače v preteklih letih navduševal na festivalih, nove avtorske skladbe, ki jih boste slišali prvič, zanimive duete in ljudske priredbe, ki jih istrski trubadur nosi v srcu in genih.

Naslovnica albuma Rudi Bučar in Istrabend - 'Šentiment'.
Naslovnica albuma Rudi Bučar in Istrabend – ‘Šentiment’.

Na albumu tako lahko slišite dve: ‘De lete in pu’, v izvedbi okteta Aljaž, in ‘Kemu si dala rožice’, katero na albumu Rudi Bučar izvaja skupaj z Vrhovkami in prej omenjenim oktetom.

Na ‘Šentimentu’ so tudi tri festivalske skladbe, tokrat v drugačnih verzijah in izvedbah: ‘Samo ti’, skladba, s katero je Rudi Bučar kot avtor dosegel 1. mesto na Slovenski popevki leta 2009 (skladbo je na Popevki izvedla Anika Horvat, na albumu pa jo slišite v izvedbi Rudija Bučarja), ‘Sen znala jes’, s katero je Rudi Bučar s Frčafelami leta 2014 zmagal na Slovenski popevki, a tokrat v vokalni različici v izvedbi okteta Aljaž, in drugo uvrščena skladba EME 2015, ‘Šaltinka’, na albumu z enostavnejšim aranžmajem: z vokalom Rudija Bučarja ob klavirski spremljavi Marka Črnčeca.

Album krasijo tudi že znane Rudijeve skladbe ‘Tisti ljudje’‘Greva naprej’ in dva prvovrstna dueta: aktualni single ‘Ostala bova tu’, nežna in krhka balada z Leo Sirk ter z bluesom pobarvana skladba ‘…’, v kateri se Rudiju pridruži Matevž Šalehar – Hamo.

Rudi Bučar je ravno izdal nov album. (FOTO: Nataša Porenta)
Rudi Bučar je ravno izdal nov album. (FOTO: Nataša Porenta)

Na albumu je tudi instrumentalna skladba ‘I(n)štrumental’ ter navihana ‘Marija Ištriana’, ki jo Rudi izvaja z Vrhovkami.

Snemanje albuma ‘Šentiment’, kar v ‘prevodu’ pomeni čustvo, je potekalo zadnji dve leti v studiu Parametrik, v Glasbeni šoli Izola in domačiji Ražman.

Za produkcijo je poskrbel dolgoletni sodelavec Rudija Bučarja Gaber Radojevič, ilustracije pa so delo Edija Bučarja, Rudijevega sina, ki je na naslovnici upodobil esenco Istrabenda: kitaro Rudija Bučarja, harmoniko Janeza Dovča in tubo Gorana Krmaca.

Album Rudi Bučar in Istrabend – ‘Šentiment’ izide danes, 22.11.2017, pri Celinki.