RICKY WARWICK: ‘Ne želim spreminjati preteklosti’

Pevec duhovnih naslednikov Thin Lizzy, Black Star Riders, Ricy Warwick bo v petek izdal svoj peti samostojni studijski album When Life Was Hard & Fast (2021). Produkcija plošče, ki bo nasledila When Patsy Cline Was Crazy (And Guy Mitchell Sang the Blues)/Hearts on Trees (2016), je delo Keitha Nelsona (ex-Buckcherry), ki skupaj z Warwickom soustvaril večino skladb. Album bo izšel pri Nuclear Blast Records (nakup).

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kako si? Kaj počneš v teh nenavadnih časih?

RICKY WARWICK: Zelo v redu, hvala. Zelo sem zaseden s promocijo novega solo albuma, ki bo izšel ta petek in pisanjem novih skladb.

ROCKER.SI: Prihajajoči studijski album nosi naslov When Life Was Hard & Fast (2021).

RICKY WARWICK: Plošča bo izšla ta petek pri Nuclear Blast Records. Album je bil posnet v Los Angelesu leta 2019. Če imate radi dober stari rock ‘n’ roll, potem je plošča več kot primerna za vas.

V studiu so poleg mene sodelovali še Keith Nelson (kitara, spremljujoči vokali, tolkala), Robbie Crane (bas) in Xavier Muriel (bobni). Album je bil posnet zelo hitro. Poleg tega se nam je pridružilo kar nekaj posebnih gostov: Andy Taylor (Duran Duran, Power Station), Luke Morley (Thunder), Joe Elliott (Def Leppard) in Dizzy Reed (Guns N’ Roses).

ROCKER.SI: Ali si zanj uporabil vse skladbe?

RICKY WARWICK: Kot sem že omenil, nenehno ustvarjam nove skladbe. Če zaidem v slepo ulico, zadevo pustim za kdaj drugič. Če pa vem, da bo skladba delovala, jo dokončam. Običajno delam na skladbah, za katere vem, da bodo delovale. Če se na plošči pojavi 11 skladb, je poleg njih ostalo še kakšnih 25 nedokončanih idej.

ROCKER.SI: Kako nameravaš promovirati album? Kdaj se bodo po tvojem vrnili koncerti, kot smo jih poznali nekoč?

RICKY WARWICK: Trenutno gre za zelo težavno početje (smeh). Trenutno izvajam veliko spletnih promocij in čakam, da se zadeve spet normalizirajo. Komaj čakam, da se vrnemo na cesto. Upam, da se bomo lahko vrnili enkrat do konca tega leta oziroma na začetku naslednjega.

ROCKER.SI: Kako se lotiš pisanja pesmi? Imaš kakšen poseben ritual?

RICKY WARWICK: Stvari, o katerih pišem, običajno prihajajo od srca. Pišem o različnih stvareh. Kako doživljam svet okoli sebe. O stvareh, ki mi jih povedo prijatelji ali jih doživlja moja družina … tem je veliko. Pišem ves čas. Poskušam pisati vsak dan. Včasih se začne z besedilom, drugič s kombinacijo akordov na kitari. Nimam nekega “univerzalnega” pristopa.

ROCKER.SI: Kako daleč ste z novim Black Star Riders albumom?

RICKY WARWICK: Nov material je napisan, samo odpraviti se moramo v studio. To se bo najverjetneje zgodilo poleti. Lansko leto bi morali promovirati naš aktualni album Another State of Grace (2019), do česar pa žal ni prišlo. Zato smo se odločili, da bomo začeli pripravljati novo ploščo. Upam, da bo ta izšla naslednje leto.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkriješ več podrobnosti?

RICKY WARWICK: Gre za skrivnosti, ki jih še ne smem razkriti (smeh). Med snemanjem se lahko spremeni veliko stvari, zato bom raje tiho. Pripravljenih imamo okoli 15 skladb in komaj čakamo, da se lotimo dela. Spet bomo snemali v Los Angelesu in sodelovali z Jayjem Rustonom.

ROCKER.SI: Ustaviva se pri tvojem članstvu v Thin Lizzy. Ko se je band znova zbral, se je vanj v takšni ali drugačni obliki vrnilo veliko starih članov. Nekateri s svojimi nastopi nadaljujejo tudi pri Black Star Riders. Brian Robertson ni bil eden izmed njih. Ali nam lahko opišeš svoj odnos z njim? 

RICKY WARWICK: Z Brianom sva prijatelja. Prvič sva se srečala v devetdesetih, ko sem bil član The Almighty. Gre za izjemnega človeka in kitarista. Nisem ga videl že zelo dolgo časa. Brian se je praktično upokojil, zato ni želel sodelovati pri projektih. Nanj me vežejo lepi spomini.

ROCKER.SI: Skupina je lani izdala ogromen box set Rock Legends (2020), ki je vključeval različne demo posnetke in podobne stvari. Ste kdaj razmišljali, da bi dokončali kakšen star Philov posnetek in ga uporabili kot duet med njim in tabo?

RICKY WARWICK: Ne, mislim, da ne. Nočem se mešati v stvari, ki so že bile posnete, a ne dokončane. Phil je bil izjemen pevec in pisec besedil. Vesel sem, da lahko koncertno ohranjam njegovo zapuščino, v studijske posnetke pa se ne želim spuščati. Kot oboževalec ne želim spreminjati preteklosti.

ROCKER.SI: Če vprašaš mene, gre poleg Bona Scotta in Davida Leeja Rotha za enega najboljših piscev besedil vseh časov.

RICKY WARWICK: Nekako tako.

ROCKER.SI: Zadnja leta leta so hologrami postali zanimiva tržna niša v koncertni industriji. Med drugim so obudili tudi Ronnieja Jamesa Dia. Kakšno je tvoje mnenje o takšnih stvareh? Ali lahko pričakujemo kaj podobnega tudi v povezavi s Philom Lynottom?

RICKY WARWICK: Ne, sam nisem oboževalec takšnih stvari. Mislim, da velja podobno tudi za Scotta [Gorham]. Če je ljudem to všeč, super. A zase in za Scotta lahko rečem, da nama stvar definitivno ni všeč.

ROCKER.SI: Ricky, bilo mi je v veselje. Imaš še kakšno zaključno misel?

RICKY WARWICK: Hvala, komaj čakam, da se vrnem v Slovenijo. Vaša država je čudovita. V Sloveniji sem bil le nekajkrat, a sem se imel vsakič zelo lepo.

Rad bi pozdravil vse v Sloveniji. Upam, da ste dobro in da se kmalu spet srečamo. Prisluhnite mojemu albumu in ga kupite, če vam bo všeč.