Paul McCartney zmore tri ure, pa vi?

FOTO: Nejc Zupančič

Eden najvplivnejših glasbenikov vseh časov, Sir Paul McCartney se je v sklopu svoje Freshen Up turneje ustavil tudi na avstrijskem Dunaju. Čeprav je kleni Britanec letos praznoval svoj 76-i rojstni dan, se zdi, da mu leta, vsaj kar se tiče nastopov, tudi če ti trajajo dva dni zapored, ne pridejo do živega.

Pregled koncerta

Naše koncertno druženje je odprla ‘A Hard Day’s Night’, ki je prvotno izšla na tretjem studijskem albumu zasedbe The Beatles, uporabljena pa je bila tudi v istoimenskem filmu iz leta 1964.

Odzivi publike? Več kot odlični. Tako kot tudi pri nizu, ki je sledil. Z ‘Junior’s Farm’ (Wings), All My Loving’ (The Beatles) in ‘Letting Go’ (Wings) človek ne more zgrešiti. Saj gre pri vseh treh primerih za brezčasne klasike, ki brez dvoma potrjujejo uvodno hvaljenje izvajalca.

Poleg preverjenega materiala se je na repertoarju znašla tudi Who Cares’, ki jo je Paul izdal na svojem zadnjem albumu Egypt Station (2018) (TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o plošči). Vrnitvi v sodobnost je sledila še ena beatlovska stvaritev ‘Got to Get You Into My Life’, ki jo je zasedba prvotno izdala na plošči Revolver (1966), njej pa vnovični skok v enaindvajseto stoletje, imenovan ‘Come On to Me’.

Med izbranimi skladbami se je znašla tudi ‘Let Me Roll It’ (Wings), katera se je na koncu prelevila v instrumentalno preigravanje Foxy Lady’, ki ga je izvajalec ob nostalgičnem obujanju skupnih trenutkov posvetil pokojnemu Jimiju Hendrixu.

‘I’ve Got a Feeling’ (The Beatles) in ‘Let ‘Em In’ (Wings) je sledila ‘My Valentine’, ki jo je Paul posvetil svoji soprogi Nancy. Drugače pa gre za skladbo, ki je bila prvotno izdana na izvajalčevem samostojnem albumu Kisses on the Bottom iz leta 2012.

Sprehodu po niti ne tako davni preteklosti je sledila vrnitev v čase zasedbe Wings, iz katerih nam je McCartney tokrat zaigral ‘Nineteen Hundred and Eighty-Five’.

Potikanju po preteklosti je bilo posvečeno tudi nadaljevanje koncerta. O učinkih Maybe I’m Amazed’, ‘We Can Work It Out’ (The Beatles) mi verjetno izgubljati besed. Se bomo pa zato nekoliko zadržali pri In Spite of All the Danger’. Pri eni prvih skladb, ki so jo skupaj posneli The Quarrymen. Zasedba, v kateri so nekaj let pred nastankom The Beatles delovali John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, John Lowe in Colin Hanton.  Koliko izvajalcev se tako pokloni svoji preteklosti? Da namesto uspešnic kova ‘Say Say Say’ raje izbere tako »globoke skladbe«?

Z nastopom From Me to You’ (The Beatles) se je koncert počasi začel prevešati v drugo polovico. ‘Dance Tonight’ je sledila še ena klasika ‘Love Me Do’ (The Beatles), ki je dosegala pričakovano. Glasno odobravanje publike.  Identičnih reakcij so bile deležne tudi ‘Blackbird’ (The Beatles), ‘Here Today’, ‘Queenie Eye’, ‘Lady Madonna’ (The Beatles) in ‘Eleanor Rigby’ (The Beatles).

Po več kot konkretni seznanitvi s preteklostjo je napočil čas za kratko vrnitev v sedanjost. Za ‘Fuh You’, za izdelek z novega albuma, s katerim je Paul nadaljeval svojevrstno tradicijo t.i. »modernih hitov«.

Vnovičnem snidenju s sedanjostjo je sledil nov niz beatlovskih klasik, ki ga je začel ‘Being for the Benefit of Mr. Kite!’, sledile pa so mu še ‘Something’, ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’, vmesni poklon Wings z ‘Band on the Run’, in ‘Back in the U.S.S.R.’.

Redni del koncerta so zaključile ‘Let It Be’ (The Beatles), ‘Live and Let Die’ (Wings) in ‘Hey Jude’ (The Beatles), ki so poskrbele, da je koncertno vzdušje doseglo svoj vrhunec.

Po krajšem predahu so se glasbeniki znova vrnili na oder, in nadaljevali svoje delo. V dodatku smo tako lahko slišali še ‘I Saw Her Standing There’ (The Beatles), ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)’ (The Beatles), ‘Helter Skelter’ (The Beatles), ‘Golden Slumbers’ (The Beatles), ‘Carry That Weight’ (The Beatles) in ‘The End’ (The Beatles).

S svojim triurnim nastopom, drugim v dveh dneh, je Paul McCartney postavil visoke standarde, s katerimi bom vsekakor primerjal prihajajoče koncerte. Biti star 76-let in tri ure brez predaha nastopati pred 16-tisoč glavo množico, kakršna se je zbrala v dvorani Wiener Stadthalle … ali moram nadaljevati?

V zaključku bi se rad zahvalil tudi podjetju Koncerti.net, kjer so poskrbeli za varno in udobno potovanje, vstopnico ter kopico lepih spominov, ki so nastali ob obisku koncerta. Hvala!