COSMO DAIVAT: ‘Svobodi vdan’ (2018)

Po dveh srednjih in eni dolgometražni plošči se je zasedba Cosmo Daivat letos vrnila z novim studijskim albumom, naslovljenim Svobodi vdan. Plošča, ki vsebuje 10 avtorski skladb, je izšla pod okriljem založbe Dallas Records.

Pregled skladb

Bendov novi album odpira skladba ‘Soncu kradem zvezde’, ki navkljub svoji nekoliko pretirani enodimenzionalnosti naznanja, da gre pri zasedbi za ime, o katerem bomo v prihodnosti še slišali.

Všečnim riffom, podprtim s spevnimi spremljevalnimi vokali sledi ‘Dom’. Čeprav se skladba lahko pohvali z impresivno rabo slovenskega jezika, naj vas le-to ne zavede, kajti najboljše se šele začenja.

Bi si lahko bend za začetek niza izbral boljši naslov, kot je ‘Signal’? Podobno velja tudi za ‘Ledene rože’, ki ji sledi albumov absolutni vrhunec ‘Jutro’. Skladba, pri kateri zasedba zasije v polnem sijaju.

Po neposrečenem dvojcu je čas za ‘Človek je sam’, za albumov drugi vrh, pri katerem pa le-ta tudi ostane. Drži, nadaljevanje je boljše kot material pred prejšnjo skladbo, a še zmeraj, gre za izdelek, ki je svetlobna leta oddaljen od stvaritev, ki so nas sprva popeljale do vrhunca.

Ploščo zaključuje ‘Nino’, ki poskrbi za dostojen konec našega potovanja.

Gledan kot celota nam bendov novi album ponuja, kar nekaj svetlih točk, ki si že same po sebi zaslužijo vaš čas. Pa naj si bo to pri ‘Jutro’, ‘Človek je sam’ ali kje drugje. Gre namreč za izdelek, za katerega si morate vzeti čas, se mu prepustiti, saj boste le tako v celoti zaznali sporočila, katera nam preko skladb pošiljajo Cosmo Daivat.