PAUL McCARTNEY: ‘Egypt Station’ (2018)

Eden najvplivnejših glasbenikov vseh časov, sir Paul McCartney se je po petletnem studijskem predahu vrnil z novim albumom. Pretekli petek je namreč izšel Egypt Station, ki je nasledil leta 2013 izdani Now. Nova plošča je izšla pri založbi Capital Records, v Paulovem samostojnem studijskem katalogu pa jo boste našli pod številko osemnajst. Morda še dve zanimivosti, ideja za album je nastala v času priprav razširjene izdaje beatlovske klasike Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), sam naslov in ploščina naslovnica pa sta nastali na podlagi McCartneyjeve istoimenske slike iz leta 1988.

Pregled skladb

Album odpira instrumentalna ‘Opening Station’, ki s svojim oponašanjem vrveža na neznanem postajališču ustvarja občutek, da je samo še vprašanje časa, kdaj se bo prikazalo naše javno prevozno sredstvo, ki nas bo odpeljalo do postaje Egipt.

Uvodni vrvež se v nadaljevanju prelevi v nekakšno arijo, ki napove prihod ‘I Don’t Know’. Vse lepo in prav, pa vendar, ali morajo biti uvodi v posamezne skladbe v večini primerov vedno postavljeni kot samostojne skladbe? Razumem, več skladb pomeni več denarja za producenta in nekatere druge člane ekipe, a vseeno, ali je takšno početje res potrebno?

Drugače pa gre pri ‘I Don’t Know’ za odlično, klavirsko naravnano stvaritev, ki dokazuje, da Paul kljub svojim letom ni obtičal v času. Drži, klasike so tiste zaradi katerih ljudje po večini obiskujejo koncerte takšnih izvajalcev, ampak ali ni ravno glasbeni razvoj edini merodajni znak, s katerim lahko merimo veličino umetnika?

Album nadaljuje živahnejša ‘Come On to Me’. Če je s skladbo Paul skušal ustvariti nekakšen novodobni beatlovski »štikeljc«, mu je to tudi uspelo. Utelešenje reka, ko tradicija sreča modernost. Svojevrstni poklon mladostniškim vragolijam se pojavi tudi pri ‘Happy with You’, kjer se izvajalec spominja svojih zakajenih in alkoholiziranih dni. Naj spomnim, da je bil Bob Dylan tisti, ki je Beatle leta 1964 seznanil z marihuano. A ti časi so, kot v skladbi prepeva tudi Paul sam, že zdavnaj postali preteklost, saj je slednji srečo našel v drugačnih stvareh. Izvrstni začetek nadaljuje tudi ‘Who Cares’.

Kvalitetni tek albuma je nekoliko prekinjen s skladbo ‘Fuh You’. S konfekcijskim zmazkom, kakršnega lahko dandanašnji slišimo na komercialnih radijskih postajah. Če temelji ideja o skladbi na preizkušanju samega sebe, na prehajanju med žanri – tako kot pri ‘FourFiveSeconds’, ki ga je Paul posnel v sodelovanju z Rihanno in Kanyejem Westom –, lahko rečemo, da je glasbeniku podvig uspel, saj gre za »komercialni hit«, ki ga lahko vsak hip pričakujemo na radijskih sprejemnikih.

Ploščo nadaljuje akustična ‘Confidante’. Čustveni poklon časom, ko je Paul začenjal z igranjem kitare, ki je bila, kot je izjavil sam, njegov zaupnik in »podstopniščni« prijatelj.

Čeprav je naše glasbeno potovanje do tega trenutka potekalo nemoteno, že skoraj kičasto popolno, če izpustimo ‘Fuh You’, je s prihodom ‘People Want Peace’ napočil trenutek streznitve. Kajti tudi Paul je samo človek. S prihodom zadnje namreč plošča zadane ob kopico pozabljivih mašil, ki jih prekine šele ‘Caesar Rock’. Sem edini, ki se mu zdi, da McCartney tokrat zveni kot njegov nekdanji rival Mick Jagger?

Tudi nadaljevanje vas ne bo razočaralo, vsaj ne z ‘Despite Repeated Warnings’. Z najboljšo skladbo na albumu, kjer je izvajalcu uspelo ustvariti večžanrsko zver, ki kar kliče po novih predvajanjih, saj boste vselej odkrili nekaj novega.

Če bi se album zaključil z zadnjo skladbo, bi lahko govorili o plošči, ki kljub opisanim zdrsom ni prekoračila svoje dobrodošlice.  A, tu sta že ‘Station II’ in ‘Hunt You Down/Naked/C-Link’. Drži, da zadnja postreže z nekaj impresivnimi kitarskimi prijemi, a še zmeraj brez pregovorne »pike na i«, ki bi skladbo postavila v kontekst. Kvaliteten drugorazredni material, ki bi bil primeren za danes že skoraj metaforično »B stran« singla.

Paul McCartney je z novim albumom vnovič potrdil, da gre za umetnika v pravem pomenu besede. 76-letnik je namreč še vedno mladostniško razpoložen, in kar je še pomembnejše, še vedno ima ustvarjalno slo, ki jo je moč občutiti tudi v glasbi sami. Ko bi bili vsi Paulovi sodobniki tako ustvarjalni, vsakoletnih recikliranj starih albumov je bilo že preveč.

Napovednik

Poleg izida novega albuma nam je kleni Britanec za letos pripravil še eno presenečenje. Paul McCartney se bo namreč v kratkem podal na novo Freshen Up turnejo, v sklopu katere bo poleg skladb z novega albuma zaigral tudi številne druge uspešnice (in manj znane skladbe) iz svoje bogate glasbene kariere.

V sklopu zgornje turneje bo nekdanji Beatle obiskal tudi avstrijski Dunaj, kamor nas bodo zapeljali Koncerti.net. Na voljo sta dva termina: 05.12.2018 in 06.12.2018.

Pohitite, vstopnic ni več veliko!