PARAF: ‘Zastave’ (vinilna izdaja, 2019)

Naslovnica albuma 'Zastave' (izdano pri Dallas Records, promo).
Naslovnica albuma 'Zastave' (izdano pri Dallas Records, promo).

Po spomladanski objavi obsežnega almanaha, s katerim je založba Dallas Records svet spomnila na zapuščino kultnih Paraf, je projekt oktobra dobil svoje nadaljevanje. Kajti album Zastave (1984), ki letos praznuje 35 let, lahko po novem dobite tudi na vinilnem nosilcu zvoka. Izdelek lahko kupite TUKAJ ali v prostorih založbe.

O albumu

Tri leta po izidu svojega drugega studijskega albuma Izleti (1981) se je zasedba Paraf vrnila z novim izdelkom, ki je izšel pod okriljem založbe Helidon. Najdaljšega studijskega predaha zasedbe pa ni zaznamovala le menjava založbe. Tik pred zaključkom priprav obravnavanega albuma je bil bend zaradi smrti Roberta Tičića Tica primoran rekrutirati novega kitarista, Mladena Ilića. Sama plošča je nastala med aprilom in majem 1984 v prostorih ljubljanskega Top Ten studia.

Prva skladba ‘Nikad, nikad, nikad‘, ki jo zaznamuje odlična bas linija, že uvodoma naznanja, da je pred nami zanimiva glasbena pot in da oznaka, da gre za bendov najambicioznejši projekt do sedaj, niti ni tako zgrešena. Sploh če napisano podkrepimo še s pregledom besedila, ki obravnava osebne strahove, kateri navadno bivajo v nas samih in nam pogosto preprečujejo, da bi uresničili svoje potenciale. Podobno velja tudi za ‘Odlazak’, ki nadaljuje začrtano pot. Odlična zmes vplivov post punka in novega vala, ki znova dokazuje, kako zelo pred časom je bila zasedba. Tudi vsebinsko, saj gre za več kot jasen, skoraj preroški, vpogled v prihodnost, v morijo, ki je slabo desetletje kasneje pretresala balkanski polotok. Ploščo nadaljuje ‘Zastave’, ki lirično ostaja zvesta sporočilu svoje predhodnice, dinamično pa nekoliko poveča obrate albuma. Podobno velja tudi za ‘Kad se oglasi’. Drži, opozarjanje na morijo, v katero je drvela post-titovska Jugoslavija, predstavlja rdečo nit albuma. Pretežno ambientalna skladba ‘Oj, ponose moj’ ne zmanjšuje zgolj tempa albuma, ampak poskrbi tudi za zaključek njegove prve strani.

Skrivnostni zaključek se nadaljuje tudi na naslednji strani, le da tokrat sliši na ime ‘Napunjeno vrijeme’. Sem edini, ki ga zanima, kaj vse bi svetu še lahko ponudila zasedba, če bi  iz sebe iztisnila še kakšen album ali dva? Nekoliko živahnejša, a nič manj novovalovska, ‘Divlja misao‘ nadaljuje naše glasbeno potovanje. Nova skladba in nova tematika, povezana z zatonom nekdanje skupne države. Kaj bo sledilo koncu Titovega socialističnega projekta? Bo prišel odrešenik, ki bo družbo pognal v naslednjo epoho? Tudi ‘U pobjede nove’ ne odstopa od začrtane linije. Tako glasbeno kot tudi lirično, saj gre še za eno stvarjenje pred prihajajočo katastrofo. Predzadnje mesto v prvotni različici albuma je zasedala skladba ‘Željko’. Spomin na študenta Željka Milivojevića, ki je marca 1983 umrl v skrivnostnih okoliščinah, ko naj bi sodeloval pri uličnem pregonu atentatorjev turškega ambasadorja. Nedvomen vrh plošče! Če bi bila pred vami originalna različica plošče, bi ‘Zlatno doba‘ predstavljala njen zaključek. Skupek blodenj, nekakšna zmes različnih izjav, ki v kombinaciji s sporočilom skladbe, katero govori o nekakšnem idealu zlate dobe, ki jo skuša doseči človeštvo, omogoča, da se album konča z odprtim koncem. Kakšna je vaša razlaga?

Kot se za ponatise spodobi, tudi obravnavani vsebuje dodatni material; skladbo ‘Metalci‘.

Čeprav je od mojega zadnjega aktivnega poslušanja zasedbe Paraf minilo že nekaj časa, album Zastave ostaja najboljša stvaritev, kar jih premore bandov katalog. Sploh zaradi dejstva, kako hitro je zadnji prehajal med žanri, se razvijal. Iz direktnega punka v abstraktni svet vidcev in prerokb, in to vse z le tremi albumi. In čeprav se ne bi branil še kakšnega albuma, se mi vedno bolj dozdeva, da je zasedba vedela, kdaj je dovolj. Kdaj je potrebno prenehati. Sploh zaradi sprememb, ki so čez nekaj let razblinile sanje novega vala.

OCENA: 5/5

OPOMBA: Na voljo je tudi almanah, kjer so zbrani vsi zasedbini albumi in še cela kopica drugih zakladov, ki nosijo oznako Paraf. Naročite ga lahko TUKAJ.