Dve seta glasbe za lep večer z legendami južnjaškega rocka

The Dreams (FOTO: Mateja Gašperin)

Večer z legendami južnjaškega rocka ni razočaral, pa čeprav smo se pred pričetkom nekateri – ki smo jih videli prvič – potihoma spraševali, kaj lahko pričakujemo od koncertne noči v Orto Baru. Skupina, katere začetki segajo v leto 2011, je sestavljena iz samih vrhunskih glasbenikov, kar je kazalo na upanje, ampak glede na to, da so nastali kot Allman Brothers Band tribute, je dalo misliti. Predvsem če lahko prepričajo nekoga, ki ni nujno oboževalec tovrstne glasbe.

Luka Vehar (FOTO: Mateja Gašperin)

The Dreams so vsekakor glasbena sila, s katero se ni šaliti in jo priporočamo vsakomur. Gašper Peršl (bobni), Jure Lopatič (bas), Andrej Vengust (vokal), Mitja Kavčič (hammond & synth), Boštjan Zorc (kitara), Luka Vehar (kitara) in Vili Grdadolnik (slide kitara) niso le izjemni posamezniki, temveč kot namazan stroj, ko stopijo skupaj na oder.

To je tisti pravi live concert, stara šola in “spontana” glasba, ki nastaja v živo ter se v valovih pretaka celoten večer. Niti ne glasba, ampak sama izkušnja nastaja v živo, povezava z občinstvom in pa tisto nekaj več, kar ti lahko ponudi CD ali gramofonska plošča. Vsaka dobra live skupina na odru ustvari nekaj novega. Včasih je dobro, mogoče tudi ne, drugič pač pozabljivo. Ne moreš osvojiti vseh noči, ampak moraš pa kot poslušalec verjetno ostati do konca, da bi resnično cenil oziroma celovito ovrednotil njihov nastop.

Objavil/a Bostjan Vihtelic dne Ponedeljek, 04. november 2019

O njihovem vzoru 

The Dreams (FOTO: Mateja Gašperin)

Pred petimi desetletji je izšel prvi album skupine The Allman Brothers band in legenda južnjaškega jam rocka je bila rojena. Pesmi kot so ‘Whipping post’, ‘Black hearted woman’ in ‘It’s not my cross to bear’ ter predvsem njihove koncertne izvedbe so zaznamovale številne generacije glasbenikov in ljubiteljev dobre glasbe po vsem svetu ter skupino Allman Brothers band pridružile nesmrtnim velikanom moderne glasbe. Pesem ‘Dreams’ iz istega albuma pa je pred osmimi leti zaznamovala tudi slovensko glasbeno sceno, saj je dala ime skupini The Dreams, sedemčlanski zasedbi, ki neguje glasbeno zapuščino teh ameriških velikanov. Več kot 150 koncertov skupine v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Švici in na Hrvaškem priča o tem, da energija ter sporočilo glasbe, ki je nastajala pred petimi desetletji, še danes navdušujeta glasbene sladokusce.

In če so Allman Brtothers band sinonim za jam rock ameriškega juga, Balkan pa je jug Evrope, potem lahko brez sramu zapišemo, da je Vlatko Stefanovski največja kitarska legenda teh prostorov. Tudi njegova glasba je že vse od ustanovitve skupine Leb i sol leta 1975 navdih številnim generacijam glasbenikov z juga Evrope. Na ta poseben večer se je v drugem delu Vlatko Stefanovski pridružil skupini The Dreams pri raziskovanju bogate glasbene zapuščine legendarne ameriške skupine The Allman Brothers band. Nastala je čudovita mešanica jazza, funka, rocka, popa in moderne glasbe. To je lounge glasba, ampak za intelektualce. Ambient, ampak takšen, ki ti da misliti. Odgovor je pritrdilen; lahko prepričajo tudi tiste, ki jim točno ta zvrst glasbe ni prva izbira.

Objavil/a Bostjan Vihtelic dne Ponedeljek, 04. november 2019

Objavil/a Bostjan Vihtelic dne Ponedeljek, 04. november 2019

Večer z legendami južnjaškega rocka

Objavil/a Rocker.si dne Ponedeljek, 04. november 2019