Večno mladi Bryan Adams s serijo največjih hitov v Celovcu

Bryan Adams, 8. 11. 2019, Klagenfurt (Foto: Aleš Žnidaršič)

Vožnja do sosednjega Celovca mine izredno hitro, ko si na poti, da še četrtič v zadnjih letih vidiš nastopiti kanadskega mojstra romantike, avtorja svetovno poznanih rock himn in ene najboljših skladb, spisanih posebej za film. ‘(Everything I Do) I Do It for You’ zveni še vedno lepo, kot je leta 1991 v Robin Hood: Prince of Thieves s Kevinom Costnerjev v glavni vlogi. Največjo zaslugo pri tem pa ima večno mladi Bryan Adams, naš slavljenec, od leta 1975 aktivni 60-letni nezvezdniški zvezdnik, ki se strastno navdušuje nad fotografijo. V Mestnem muzeju v Ljubljani je bila pred leti celo fotografska razstava glasbenika, ki je v objektiv ujel portrete mnogih slavnih oseb.

Takrat smo si ogledali 30 portretov zvezdnikov, v petek pa smo videli še njegov portret, in sicer v živo na odru odlične koncertne dvorane Kärntner Messen. Fotografom je bilo izrecno naročeno, da ga ne fotografirajo od blizu in še to samo v času prve pesmi. Brez bliskavice naj se raje osredotočijo na celotno skupino. Bryan namreč ne daje izjav in je strikten glede pravil.

In tega smo se pač držali. Glede na to, kako vljudni in umirjeni so Avstrijci, pa niti ni bilo težav pri iskanju dobre pozicije za uživanje v dvournem koncertnem spektaklu. Takšnemu, ki jih je Bryan z ekipo že vajen, saj je neumoren v potovanju čez Evropo in po svetu. V začetku novembra je praznoval 60. rojstni dan (zato je tudi pretkano spremenil besedilo v pesmi ’18 till’ I Die v “..going on 65”), ampak se mu to ne vidi. V izjemni fizični formi je, njegov glas pa … nepopisno vrhunski. Kako tako suvereno odpoje pesmi pri teh letih, ni povsem jasno. Kot na albumu. Kot pred 30 leti! V kombinaciji z izvrstnim ozvočenjem v dvorani ni bilo razloga,  da se ne bi prepustili pozitivnim vibracijam njegove glasbe. Še sam je malo zaplesal, zamigal in twerkal. We had a blast and we made it last!

Bryan Adams, 8. 11. 2019, Klagenfurt (Foto: Aleš Žnidaršič)
Bryan Adams, 8. 11. 2019, Klagenfurt (Foto: Aleš Žnidaršič)

V dosedanji karieri je s svojimi hiti navdušil in še vedno navdušuje generacije in generacije. Znan je po nalezljivi energiji, iskrenosti na odru in energičnih nastopih, o katerih je govora še dolgo po koncertih. Do danes je kot roker, kitarist, pevec in avtor glasbe prodal preko sto milijonov plošč, kar ga uvršča med najbolje prodajane izvajalce vseh časov in prejel 23 nagrad od kar 94 nominacij. Med njimi so številni grammyji in glasbene nagrade MTV, s pisanjem in izvajanjem filmske glasbe pa se je zapisal tudi med nominirance za oskarja.

Vse to je prikazal v živo, ko je še enkrat več brez posebnega poudarka predstavil celoten presek bogate kariere. Teh hitov sploh ne zmanjka! Z izjemo nekaj novejših skladb, ki so morda res preprostejše in produkcijsko manj kvalitetne (starih uspešnic pač ne more preseči in se tega niti ne trudi), a zato nič manj spevne in pozitivne, je ponudil čisti greatest hits. Točno to, kar si od njega tudi želimo. Bryan vedno dostavi.

Njegove pesmi ‘Cuts Like a Knife’, ‘Run To You’, ‘Summer of ’69′, ‘Heaven’, ‘All For Love’, ki danes veljajo za klasike, so zaznamovale mladost mnogih in pustile sled v glasbeni zgodovini, medtem ko jih z navdušenjem posluša tudi občinstvo mlajše generacije. Redki se lahko pohvalijo s 35-letno glasbeno kariero, pri čemer priljubljeni avtor nima nikakršne želje, da bi se poslovil od svojih poslušalcev. Njegov najnovejši album Shine a Light, je nedvomno še en korak naprej v njegovem bogatem glasbenem ustvarjanju. Njegov razigranost in še vedno gorečo ljubezen do glasbe ter nastopanja v živo pa dokaže izvedba klasične “Whiskey in the Jar”, ki smo jo drugače lahko slišali na albumu kot zadnjo dvanajsto.

Bryan Adams, 8. 11. 2019, Klagenfurt (Foto: Aleš Žnidaršič)

Bryan Adams, setlista, 8. november 2019, Klagenfurt

The Last Night on Earth
Somebody (shortened)
Can’t Stop This Thing We Started (shortened)
Run to You
Shine a Light
Heaven
Go Down Rockin’
It’s Only Love
Cloud #9
You Belong to Me
Have You Ever Really Loved a Woman?
Here I Am
When You’re Gone
(Everything I Do) I Do It for You
Back to You (shortened)
The Only Thing That Looks Good on Me Is You
Cuts Like a Knife
18 til I Die
Please Forgive Me
Summer of ’69
I Could Get Used to This
I Fought the Law (The Crickets cover)
Whiskey in the Jar
Straight From the Heart
All for Love