PARAF: ‘Izleti’ (1981, 2022)

Foto: Dallas Records, promo
Foto: Dallas Records, promo

Po zgoščeni izdaji studijskega kataloga Paraf (recenzija) in vinilnih edicijah prvenca ter tretje studijske plošče (recenzija) so pri Dallas Records letos izdali še vinilni ponatis drugega albuma Izleti. Priložnosti primerno je tudi ta obogatena z dvema dodatnima (prej nealbumskima) skladbama. Plošča je nastala poleti 1981 v ljubljanskem studiu Tivoli, njena produkcija pa je v celoti delo zasedbe same.

O albumu

Kadrovski val sprememb, ki je sledil izidu prvenca v bend ni prinesel zgolj novih članov. Prvotno izraziti punkovski naravnanosti je sledil tudi nov pogled na ustvarjanje, ki je prišel v obliki novega vala. Logičnega nadaljevanja punka, ki je ravno tako prispel z ideološko drugačnega zahoda in je bil v neuvrščeni Jugoslaviji ponovno deležen velikega zanimanja. In kar je pri vsem še bolj zanimivo, takratne oblasti so tudi slednjemu navkljub družbenokritičnemu odnosu pustile relativno proste roke. Morda tudi zaradi intelektualne subtilnosti, saj ploščo v primerjavi z A dan je tako lijepo počeo zaznamuje bistveno bolj precizna igra besed. Različne metafore, med katere je bend vtkal številne tegobe posttitovske Jugoslavije. Orwellovski veliki brat, paradoksalno strmenje in strah pred prihodnostjo in zatiranje kritičnega mišljenja je le nekaj konceptov, ki nam jih ponujajo besedila.

Z vidika melodij album ne zaostaja za izdelki zahodnih sodobnikov, kot so zgodnji Duran Duran, Spandau Ballet in Siouxsie & The Banshees. Gre namreč za material, ki bi lahko v danem času (z določenimi spremembami) izšel praktično kjerkoli, zato se zdijo vplivi Paraf še toliko bolj neverjetni. Izdaja zgolj treh studijskih albumov, ki so za vedno spremenili kulturno krajino regije.

Ponatis drugega albuma nadaljuje z doseganjem standardov, ki so si jih zamislili snovalci projekta. Njegova obuditev namreč ne predstavlja le odličnega spomenika, eni najvplivnejših zasedb s področja nekdanje skupne države. Predstavlja tudi odlično izhodišče za vse, ki bi se radi bolje seznanili z zapuščino zasedbe, a ne bi začeli s punkom. Tudi fenomen balkanske edicije novega vala nikakor ne sme biti prepuščen pozabi.

Ocena: 5/5

Seznam skladb

A1 Pobuna Bubuljica
A2 Kao Rane Trešnje
A3 Javna Kupatila
A4 Ružan San
A5 Nestašni Đački Izleti
A6 Federico U Bačvi
A7 Fini dečko (bonus)

B1 Želim Biti Vojnik
B2 Ti Još Nisi
B3 Mila Majko Viđu Pčela
B4 Tužne Uši
B5 Frka
B6 Praznik (bonus)