OGNJEN ZELJIĆ (Bogunov): ‘Sredstvo izražanja’

Foto: Nejc Zupančič
Foto: Nejc Zupančič
Idejni vodja in motor zasedbe Bogunov Ognjen Zeljić je oseba, ki vedno poskrbi za zanimiv intervju. V Ljubljani živeči Splitčan je namreč poln najrazličnejših življenjskih zgodb, ki poskrbijo za edinstvene odgovore na še tako splošna vprašanja.
Nekaj več kot leto dni po najinem zadnjem intervjuju so nama okoliščine znova namenile čas za druženje in zanimiv pogovor, ki se je tokrat vrtel okrog plošče More bijesa (2020). Zasedbinega prvega uradno izdanega albuma, ki je pred dnevi izšel pod okriljem založbe Dallas Records.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste izdali svoj uradni prvenec More bijesa (2020) (naročila).

OGNJEN ZELJIĆ: Drži. Pred dnevi smo s koncertom v ČinČinu (TUKAJ lahko preberete naš koncertopis) proslavili izid našega prvega albuma. Gre za dobro uro trajajočo zadevo, ki je za svoj izid potrebovala 16 let; večina skladb je nastala leta 2004, tri pa so nove. Do tolikšnega zamika je prišlo zaradi moje odločitve, da bom ustvarjal akustično poezijo. Istega leta sem tudi razpustil takratno reinkarnacijo Bogunov. Navkljub povedanemu album ostaja aktualen tudi v produkcijskem smislu.

ROCKER.SI: Bi lahko iz množice 13 skladb izpostavil svojo najljubšo?

OGNJEN ZELJIĆ: Vsaka pesem je zgodba zase. Podobno kot pri otrocih, težko izberem najljubšo, vendar se tudi pri njih pojavljajo tiste, ki so mi ljubše. Čeprav imam rad vse. Morda bi izpostavil naslovno ‘More bijesa’ in ‘Jedini sin.’ Zadnjo že zaradi sodelovanja z Mijem Popovičem (Pomaranča). Pa tudi njena zgodba, ki ni avtobiografska, mi je ena ljubših. Prav tako bi omenil ‘Dobro jutro II,’ ki tebi, kot si zapisal v recenziji, ni najbolj všeč (smeh). Zdi se mi, da je njena vsebina danes še bolj aktualna. Gre tudi za aranžmajsko eno najtežjih skladb na albumu.

ROCKER.SI: Glede na to, da je Mijo zaradi vas prekinil svoj več kot dve desetletji dolg studijski post, se zdi vprašanje, ali mu je bila plošča všeč, nekako odveč.

OGNJEN ZELJIĆ: Mijo je večino materiala slišal že pred snemanjem. Gre za človeka, ki ne bi kupil mačka v žaklju. Za popolnega profesionalca, ki je bil zelo navdušen nad slišanim.

Če sem odkrit, sem se kar nekaj časa posvečal izbiri skladbe, saj Bogunov slogovno ne prihajamo z enakega planeta kot Mijo. Res sem si želel, da bi se na našem albumu pojavil tako ugleden gost. Na koncu smo se odločili za ‘Jedini sin,’ ker sem ga želel izvabiti iz cone udobja. Takšni nastopi po navadi prinesejo najboljše rezultate.

ROCKER.SI: Ali se obeta še kakšno sodelovanje?

OGNJEN ZELJIĆ: Ne. Smo pa zmeraj veseli gostov, ki popestrijo naše zgodbe.

ROCKER.SI: Na plošči se nahajata dve slovenski in 11 hrvaških skladb.

OGNJEN ZELJIĆ: Jezik zame ne odraža nacionalne pripadnosti, ampak ga dojemam kot sredstvo izražanja. Če lahko slikar za svoje izražanje uporabi različne tehnike in pristope, velja podobno tudi za skladbe. Hrvaščina je jezik, s katerim lahko bolj razumljivo predstavim tudi zelo grobe teme, saj gre za moj materni jezik. Za jezik, v katerem dojemam svet okrog sebe. Poleg tega se mi zdi, da je slovenščina precej bolj prijazna, sploh njena melodija.

ROCKER.SI: Koliko zgodb je avtobiografskih, saj je na plošči prisotnih kar nekaj tematik?

OGNJEN ZELJIĆ: Najboljši odgovor na takšna vprašanja je podal Charles Bukowski, ki je nekoč dejal, da je v njegovih delih razmerje med resničnostjo in fikcijo 20:80, sami pa naj presodimo, kateri del ima večji odstotek (torej kateri koli del ima lahko 20 % ali 80 %).

ROCKER.SI: Izbruh COVID-19 vam je zagotovo prekrižal načrte. Kako boste promovirali album?

OGNJEN ZELJIĆ: Borimo se, tako kot se vsi. Poskušamo najti kanale, po katerih lahko promoviramo svoje delo. Nazadnje smo nastopili v ČinČinu, kjer je udeležba presegla naša pričakovanja. Za naprej bomo videli. Vsi datumi bodo pravočasno objavljeni na naših socialnih omrežjih.

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

OGNJEN ZELJIĆ: Vzemite si čas in prisluhnite albumu. Gre za stvaritev, ki je pisana kot knjiga z več poglavji. Čeprav se zgodbe dogajajo izmišljenemu subjektu, bo v njih vsak našel nekaj zase. Se vidimo!