BOGUNOV: ‚More bijesa’ (2020)

Foto: Dallas Records/Bogunov, promo
Foto: Dallas Records/Bogunov, promo

Po več kot letu dni draženja s singli in nastopi v živo smo ga le dočakali. Prvi fizično izdani album (NAROČILA) domačih posebnežev Bogunov. Žanrsko neobremenjene druščine, katere delovanje je usmerjeno k svojevrstnemu sledenju zapuščini jugoslovanskega pripovedniškega rocka. Če je to sploh ustrezna besedna zveza. Saj veste, tisto, kar je na primer počel Johnny Štulić, ampak na svoj način.

13 skladb dolg izdelek že od daleč naznanja, da je pred nami dolga in razgibana pot. Polna dražljajev, ki skušajo pri poslušalcu sprožiti takšno ali drugačno zavedanje o svetu, ki ga obdaja.

Prva postaja nosi ime „Oprosti što te budim.” Skladba, kjer lahko prisluhnemo zgodbi človeka, ki na grobu svoje ljubljene objokuje brezsmiselnost življenja. Lahko pa vse skupaj razumemo tudi kot zgodbo posameznika (Boga ali popotnika v času?), ki od daleč opazuje razvoj človeštva in življenj njegovih osnovnih enot. Kdo bi vedel? In ta kitara, ki počasi ter zlovešče spremlja pripovedovalca. Obrati se povečajo s prihodom „Poziv na zabavu.” Z mračnjaškim humorjem navdihnjene stvaritve, kjer nas zbrana druščina opozori na to, da pokojniki na pokopališčih morda niso povsem mrtvi. Mehansko že, a nepazljivi posameznik lahko kmalu prekine kakšno izmed onstranskih rajanj. Madonca, nekdo v bandu ima res rad strica Lyncha.

Prihod „Ostajem sam” poveča albumovo težavnost, hkrati pa zmanjša njegove obrate. Poleg tega nam navrže še eno zanimivo zgodbo, ki se do neke mere približa tematikam uvoda, hkrati pa na vse skupaj pogleda drugače. Kot da prej brezvoljni posameznik zdaj začenja sprejemati svojo usodo. Vendar ne v smislu predaje, ampak priporočanja k Bogu. Skladba nadaljuje tudi slogovno tradicijo svojih predhodnic, saj je pred nami še ena mojstrovina. S prihodom naslovne skladbe album doseže svoj prvi vrhunec. Kakšen občutek in karizma, pa tudi samo besedilo.

Prihod „Našel sem,” prve slovenske skladbe na albumu, skazi njegov tek. Kajti gre za skladbo, ki sicer naznani prehod v nekoliko bolj pozitivne vode in ki vsebuje nekaj lepih verzov, zapisanih v materinščini, kaj več pa že težko. Morda je oznaka „balast” pretirana, vendar skladba več od napisanega res ne premore. A nič ne de, saj je tukaj že doorsovska „Daj mi ruku,” ki nadaljuje protagonistovo plutje po mirnih vodah. S prihodom „Daj mi ruku” se začne tudi albumovo vzpenjanje do naslednjega vrha. Do „Nočna zgodba.” Do skladbe, ki je po treh koncertih in kopici predvajanj nimam in nimam dovolj; sploh zaradi tistega „hej.” Vsa čustvenost in hrepenenje. Morda primerjava z Jadrom ruskega pesnika Mihaila Lermontova niti ni tako napačna. Le da „Nočna zgodba” namesto medmeta “ah” vsebuje “hej.”

Naslednja postaja našega potovanja nosi ime „Kralj usprkos sebi.” Prijetna in igriva stvaritev, ki ostane v senci svoje predhodnice. Oznaka, ki verjetno ne pomeni veliko, saj se takšne mojstrovine ne preseže kar tako. Poleg tega bi bil lahko marsikateri izvajalec vesel, da bi na svojem prvencu imel skladbo, kot je „Kralj usprkos sebi,” kaj šele stvaritev na nivoju „Nočna zgodba.” S stvari se začno mračiti in upočasnjevati s prihodom „Možda nova priča,” ki zavidljivo dobro pripravi teren za nadaljevanje. Za „Jedini sin,” ki je na sceno znova zvabila Mija Popoviča (Pomaranča). Nov vrhunec in še ena lirična mojstrovina, pretkano skrita pod nekoliko višjo številko. Koliko albumovih komponent je (avto)biografskih?

Prihod klavirske „Dobro jutro II” nadaljuje umirjanje, ki sledi čustvenemu izbruhu „Jedini sin.” Pričakovano, vendar nekoliko preveč razvlečeno. Rahel zdrs popravi prihod „Ti nikad ne kažeš,” ki že s svojim uvodom nakaže, da plošči še ni zmanjkalo elana. Poleg tega sta tukaj tudi njeno besedilo, ki ostaja zvesto smeri, ki jo je začrtal „Jedini sin.” Impresivna sekvenca, ki se nadaljuje tudi v poslednjo „Ubij me.” Skladbo, ki poskrbi za zelo dostojen zaključek našega potovanja.

Bogunov so s svojim uradnim prvencem opravili zavidljivo dobro delo, ki glasno in pogumno sporoča, da je na sceno prispel nov igralec. Novo ime, ki se ne boji doseči zastavljenih ciljev. Povedano drugače, pred vami se nahaja dobro spisana in tehnično urejena zbirka zgodb, za katero si je potrebno vzeti čas. Ji prisluhniti z možgani in srcem. Upam le, da bo njeno nadaljevanje prispelo prej.

Ocena: 4,5/5

Bogunov so: Ognjen Zeljić, Peter Pavičić, Vladimir Zelić, Rok Skoliber in Boris Holešek