MARTIN RAMOVEŠ TRIO: ‘To so bendovski komadi, nikoli nismo ustvarjali na tak način.’

Martin Ramoveš trio (Foto: Hana Jošić)

Martin Ramoveš je stripar, kantavtor, poet in glasbeni avtor. Tokrat smo ga povprašali o zasedbi Martin Ramoveš trio in najnovejšem projektu ‘Brezvetrje’.

Marko Petrič (bas, klaviatura, vokal)
Martin Ramoveš (vokal, kitara)
Rok Skoliber (bobni)


Martin Ramoveš Band je začel delovati jeseni 2007 kot trio: pevcu in kitaristu Martinu Ramovešu sta pri izvajanju njegovih kantavtorskih pesmi na pomoč priskočila basist Marko Petrič ter bobnar Luka Drobnič. Postali so zelo povezani v ustvarjalnem procesu in postopoma odkrivali sebi lasten zvok: mešanico bluesa, različnih rockovskih zmesi ter kantavtorske samosvojosti. Ustvarjalnost se je odražala v hitro rastočem repertoarju avtorskih pesmi, ki so jih začeli kaliti na klubskih nastopih.

V studio so prvič odšli junija 2009, ko so pri glasbenem producentu Borutu Činču posneli tri pesmi – med njimi Divji ritem makadama, ki je bila izbrana na razpisu Vala 202 Hočemo dobro glasbo! in predstavljena širši javnosti na kompilaciji VAL 09. Sledilo je sodelovanje v akciji Rokerji pojejo pesnike – v istoimenski seriji kompilacij so z uglasbeno poezijo Regine Kralj sodelovali na šesti in sedmi izdaji.


ROCKER.SI: Stripar, kantavtor, poet in glasbeni avtor. S čim se trenutno ukvarjaš? kaj pripravljaš oziroma na katerem področju si najbolj aktiven?

MARTIN RAMOVEŠ: V tem času sem ustvaril nov strip Kontrabantarji, ki je izšel lansko jesen. Do zdaj sem vse stripe naredil kot skupne izdaja z glasbo, ali z bendom ali sam, Kontrabantarji pa zaenkrat nimajo dodane glasbe. Verjetno bi se dalo najti kakšen soundtrack ali kaj podobnega. To je bil glavni projekt, kar pa se tiče glasbe, sem ostal pri prejšnji izdaji, živem projektu Rob, o katerem sva pogovarjala že pred časom. Nekaj malega smo nastopali s tem materialom, potem pa je prišla karantena. Zamrlo je, še preden se je dokončno udejanjilo. Z bendom smo se vseeno dobivali naprej in ustvarjali ter tuhtali, kaj ustvariti naslednje.

ROCKER.SI: Najin zadnji intervju sega v leto 2020 in od takrat se je res spremenilo marsikaj. Koliko časa torej nameniš takšnemu stripu, kot je najnovejši z naslovom Kontrabantarji?

MARTIN RAMOVEŠ: Gre za stripovski album – namreč stripovskim izdajam se prav tako reče albumi, kar pa ni vezano na glasbo. Tak strip meri približno petdeset strani. Rob je bil še obsežnejši. Kontrabantarji pa je bil zame najbolj ambiciozen ter realističen do zdaj. Jaz vse počnem bolj old school (smeh).

ROCKER.SI: Kje pa je izšel?

MARTIN RAMOVEŠ: Kot vse moje prejšnje izdaje, je tudi ta izšel pri Stripburgerju, znani slovenski založbi. Pri nas so dobro uveljavljeni in že več let uspešno sodelujemo.

ROCKER.SI: Podpirajo, da stripe združuješ z glasbo?

MARTIN RAMOVEŠ: Vse več je takšnih dogodkov, ko se združita strip in glasba. To je živa kultura. Stripovska založba v takem primeru sodeluje z glasbeno založbo.

ROCKER.SI: Povej mi več o sodelovanju s Tino Mohorović.

MARTIN RAMOVEŠ: Tina je znana grafičarka in likovna umetnica, ki je ustvarila risba po mojih besedilih.

ROCKER.SI: Kako to, da si risbe odstopil nekomu drugemu? Mar ne bi lahko to naredil tudi sam?

MARTIN RAMOVEŠ: Ni šlo za to, bolj gre za idejo, da sva že večkrat sodelovala, saj me velikokrat povabi na kakšno izmed svojih otvoritev. Ima izredno močne likovne izdelke. V svojem krogu je zelo uveljavljena. Všeč mi je njen ekspresiven črno-bel stil, ki zelo lepo sodi k mojim besedilom, s tem, da je pri njej ta razlika, da ne ustvarja stripa in je v svojih oblikah svobodnejša. Abstraktnejša. Ne tako konkretna, kot je strip, a to mi je všeč. Jaz bi se težko posvetil takemu projektu, najino sodelovanje pa je nastalo zelo organsko. V mojih besedilih je našla navdih.

ROCKER.SI: Ti hodiš torej na njene razstave, bi prišla ona na tvoj koncert in vmes risala?

MARTIN RAMOVEŠ: Bila bi krasna interakcija. Ponavadi sem igral na razstavah v različnih galerijah, in ko sem igral pred njenimi risbami, je delovalo kot nekaj zelo sorodnega. Ravno zato sva se začela meniti, saj je v tem koronskem času največ ustvarjala. Presenečalo me je vse, kar mi je poslala. Izdala je knjigo ‘Brezvetrje’, kot se imenuje naša nova skladba, ki smo jo izdali z Martin Ramoveš triom. Njena knjiga je v resnici dialog med besedilom in risbo.

ROCKER.SI: ‘Brezvetrje’ pa je tudi tvoj projekt, zbirka pesmi, mar ne?

MARTIN RAMOVEŠ: Ja, res je, v bistvu je ta knjiga del daljšega procesa. Morda bi lahko nastalo dovolj pesmi za celoten album, ampak zaenkrat je zunaj le nekaj skladb. Večino teh pesmi je še neizdanih, se pa skladajo z materialom, ki bo na našem EP-ju. Ta bo izšel enkrat jeseni.

ROCKER.SI: Ona brez vas ne bi mogla izdati te knjige in vi ne bi mogli spisati tako dobrih skladb?

MARTIN RAMOVEŠ: Predvsem sva se ujela v ustvarjalnem procesu. Brez besed. Brez, da bi se veliko razlagala eden drugemu. Zgodila se je kemija.

ROCKER.SI: Bi rekel, da je to najboljši način komunikacije, sploh ko pride do ustvarjalnosti?

MARTIN RAMOVEŠ: Ne moreš pričakovati, da boš srečal veliko oseb, s katerimi se boš ujel, tudi pri ustvarjanju. Ona je res posebna kot umetnica. Ritem je ta osnovna enota, ki me venomer pritegne. Ritem v risbi, ritem v besedah, tudi v glasbi.

ROCKER.SI: Bi razložil ritem v risbi?

MARTIN RAMOVEŠ: Gre za izraz iz likovne teorije. V osnovni gre za naštevanje elementov, ampak jaz ritem dojemam malo širše. Svobodno. Že sama energija roke, ki potuje s svinčnikom. To je energija. Mislim, da gre za ritem. To je tisto, kar me najbolj privlači.

ROCKER.SI: Nekaj skladb ste odigrali tudi v živo, na splet je prišel video, ki ste ga posneli v prostoru za vaje. Kdo je avtor videa?

MARTIN RAMOVEŠ: Gašper Antauer je moj dolgoletni prijatelj in avtor našega videospota za pesem ‘Zima na Metelkovi’, ki smo ga posneli v cerkniških pustnih maskah, zdaj že več kot deset let nazaj. Z njim smo posneli omenjeno serijo pesmi, zelo od blizu, prvič po dolgem času. Snemali smo v živo, tako je, v našem prostoru za vaje, Gašper pa je prevzel tudi režijo. Podobno je storil pri singlu ‘Captain Slovenia’, kjer je dodal animacije. Izpostavil pa bi tudi Aarona Hopkinsa, glasbenega producenta, s katerim smo začeli sodelovati čisto po naključju. Njegovi prostori so zraven naših. Čisto blizu.

ROCKER.SI: Teh videov bo sledilo še več? Singel ‘Duševna hrana’ je bil prvi?

MARTIN RAMOVEŠ: Skupno smo jih posneli šest, ampak jih bomo izdajali posamezno do EP-ja.

ROCKER.SI: Bo vseboval vse skladbe?

MARTIN RAMOVEŠ: V resnici ne vem, če bi izdal seznam skladb, ker lahko pride do sprememb. Gre za manjšo produkcijo – vse posneto v živo, brez nasnemavanj. Pesmi so takšne, da potrebujejo surovost. Mora se čutiti, da so žive.

ROCKER.SI: Trenutno delujete kot trio, bi predstavil zasedbo?

MARTIN RAMOVEŠ: Rok se je zasedbi pridružil v obdobju, ki smo izdali stripovski album ‘Rob’. Dobro uigran trio smo postali in želim izpostaviti, da ta glasba ni kantavtorska, pač pa smo jo pisali skupaj. Zame je bilo to nekaj novega. Nekatere izmed pesmi sem še vedno skoraj v celoti pripravil jaz, ampak kar nekaj pa smo jih ustvarili skupaj. Ob preigravanju so nastali posamezni groovei. Marko in Rok sta zelo ustvarjalna. Jaz sem večinoma dodal tekst, ki sem ga napisal že prej brez glasbene podlage. To so bendovski komadi, saj nikoli prej nismo ustvarjali na tak način.

ROCKER.SI: Se ti je bilo težko prilagoditi?

MARTIN RAMOVEŠ: Ravno obratno, želel sem si tega, ker sem čutil rezervo v ustvarjalnem procesu. Rok in Marko sta kreativca in škoda bi bilo, da bi vse delali po istem kopitu. Na podoben način je nastal še singel ‘Captain Slovenia’. Meni je zadeva izpadla sveže, upam, da tudi poslušalcem.

ROCKER.SI: Captain Slovenia deluje kot lik iz kakšnega izmed tvojih stripov.

MARTIN RAMOVEŠ: Čisto bendovski komad, prvič zame v angleščini! Pogosto sem se izogibal angleškega jezika, ker ne pišem na način, da bi besedilo lahko zreduciral na preprosta sporočila. Osnovni riff pesmi je nastal zelo spontano, in če pozorno poslušaš, lahko slišiš, da se ritem malo zlomi. Ni pravilen. Marko in Rok sta študirala, kaj bi bilo zabavno, zato smo ritmu odvzemali udarce. Ustvarjali smo herojske zvoke, ki prestavljajo lik, kako pristane na tleh (smeh). Seveda, ta lik je potem zaživel po svoje, gre pa zato, da je res herojski. Brez napak!

ROCKER.SI: V Sloveniji imamo kar nekaj takšnih herojskih likov. Brez napak, kot si rekel.

MARTIN RAMOVEŠ: Pesem je skorajda parodija. Skoraj! Iskali smo pompozen zvok, lik pa je nastal kot ironična hvalnica enemu naših zdaj že nekdanjih vodij. V narekovajih seveda, ko rečem hvalnica (smeh).

ROCKER.SI: Se že veselim tvojih naslednjih projektov! Veliko sreče!