MARTIN RAMOVEŠ: ‘Umetnost je lahko kot prekletstvo’

Domov (Foto: Matic Maležič )

Martin Ramoveš – stripar, kantavtor, poet in glasbeni avtor – je spregovoril o kombinaciji umetnosti in medijev, duhu časa, v katerem ustvarja, izrazni moči poezije in ustripljene glasbe ter o prihajajočem premiernem koncertu v Kinu Šiška, kjer bo predstavil svoj četrti album, ki opeva besedila pesnika Ivana Roba.


Biografija

Martin Ramoveš Band je začel delovati jeseni 2007 kot trio: pevcu in kitaristu Martinu Ramovešu sta pri izvajanju njegovih kantavtorskih pesmi na pomoč priskočila basist Marko Petrič ter bobnar Luka Drobnič. Postali so zelo povezani v ustvarjalnem procesu in postopoma odkrivali sebi lasten zvok: mešanico bluesa, različnih rockovskih zmesi ter kantavtorske samosvojosti. Ustvarjalnost se je odražala v hitro rastočem repertoarju avtorskih pesmi, ki so jih začeli kaliti na klubskih nastopih.

V studio so prvič odšli junija 2009, ko so pri glasbenem producentu Borutu Činču posneli tri pesmi – med njimi Divji ritem makadama, ki je bila izbrana na razpisu Vala 202 Hočemo dobro glasbo! in predstavljena širši javnosti na kompilaciji VAL 09. Sledilo je sodelovanje v akciji Rokerji pojejo pesnike – v istoimenski seriji kompilacij so z uglasbeno poezijo Regine Kralj sodelovali na šesti in sedmi izdaji.


Prvenec ‘Zvok dežele’

Leta 2011 so v studiu Na meji posneli albumski prvenec  Zvok dežele, izdan pri založbi Akord records. Na snemanju so se triu pri nekaterih pesmih pridružili glasbeni gostje: Miha Erič (orglice), Tony Cater (saksofon, trobenta) ter Žiga Lovšin (klaviature). Najodmevnejša pesem s prvenca je postala Zima na Metelkovoj, za katero je bil posnet tudi videospot, delo režiserja Gašperja Antauerja.

Po izidu Zvoka dežele je skupina aktivno koncertirala po slovenskih klubskih in festivalskih odrih. Aprila 2012 se je predstavila tudi v oddaji Izštekani na Valu 202, kar je še posebej utrdilo razširjeno ekipo. Ta je bila tokrat enaka kot na albumu, le z dvema razlikama: Tonyja Caterja je zamenjal trobentač Jan Adamek, vključil pa se je tudi solo kitarist Julijan Erič, ki odtlej redno sodeluje s skupino. Za oddajo so na novo aranžirali starejše pesmi, premierno predstavili nekaj svežih, uporabili pa tudi nenavadne inštrumente – od redkega starinskega sintetizatorja do motorne žage.

Album ‘Nesojeni kavboji’ z razširjeno zasedbo

Novonastala kemija razširjene zasedbe je Martina Ramoveša spodbudila k ustvarjanju bluesovsko obarvanih pesmi in kmalu jih je dozorelo dovolj za nov album, poimenovan Nesojeni kavboji. Šest izmed doslej omenjenih glasbenikov (Martin Ramoveš, Marko Petrič, Luka Drobnič, klaviaturist Žiga Lovšin in Julijan Erič ter Miha Erič iz zasedbe Prismojeni profesorji Bluesa) ga je posnelo novembra 2013 v studiu radia Študent. Izšel je spomladi 2014 v sodelovanju Založbe radia Študent ter stripovske revije Stripburger, saj gre za glasbeni album v stripu. Martin Ramoveš je iz besedil pesmi ustvaril stripovske zgodbe, ki so objavljene v knjigi s priloženo zgoščenko.

Solistični album ‘Astronomi’

Martin Ramoveš se je leta 2016 zaprl v studio in posnel kantavtorski album z naslovom Astronomi, ki ga je izdal leto kasneje pod okriljem založb Stripburger in Klopotec. Tudi za album Astronomi je Martin besedila pesmi upodobil v obliki stripa, kateremu je priložena zgoščenka. Konceptualna zgodba spremlja glavnega protagonista veveričjega junaka med iskanjem izginulega drevesnega zaveznika.

Projekt ‘Rob’

Martin Ramoveš Band se pripravlja na izid albuma uglasbenih pesmi Ivana Roba, pronicljivega pesnika in satirika, ki je živel med obema vojnama. Ramoveš poleg uglasbitev pripravlja tudi Robovo biografsko zgodbo v stripu. Izid albuma v stripu bo v jeseni leta 2019.


ROCKER.SI: Glasbenik, skladatelj, stripovski umetnik in tako naprej. Ali kakšna vloga izstopa?

MARTIN RAMOVEŠ: Delujem pretežno na dveh področjih; ustvarjam stripe in pišem kantavtorske pesmi. Če bi moral poiskati skupno točko, so to besedila, ki jih potem ali pretvorim v stripe ali jih uglasbim. Ne pišem pa besedil zgolj zato, da bi jih pretvorim v glasbo, čeprav so mi zelo pomembna. Sprašujem se, če bi sploh počel to, kar počnem, če ne bi bilo besedil, ampak je vseeno proces takšen, da je glasba tista, ki me poganja naprej. Glasba navdihuje besedila. Trudim se, da besedila ne le lepo zvenijo, ampak so lična za prebrati tudi na papirju.

ROCKER.SI: Imaš samostojne in skupinske razstave, animacije, bil si na raznih natečajih … Kako mladi fant ugotovi, da je dober v ustvarjanju stripov?

MARTIN RAMOVEŠ: Ni bila odločitev (smeh). Stripi so pri meni izhajali iz otroške obsedenosti z risanjem. Vedno sem risal zgodbe, in ker me nihče ni ustavil, sem se na neki točki začel s tem ukvarjati profesionalno. Še danes rad berem stripe, objavljam pa tudi avtorska dela. Prva dva albuma sem izdal pri reviji Stripburger. Z animacijo sem se pa srečal pri dokumentarnem filmu ‘Buldožer’ od istoimenske rock skupine. Povabili so me, ker jim je manjkalo veliko video gradiva, zato so me prosili, če bi izgubljeno nadomestil z animacijami. Stilsko so mi blizu. Pri ‘Nesojenih kavbojih’ je kot producent sodeloval še član Buldožerjev Borut Činč, zato smo bili v kontaktu že od takrat. Povezava med stripom in glasbo je namreč zelo naravna. Drugod po svetu so umetnosti že zdavnaj povezovali.

ROCKER.SI: Imaš določen historični pridih. Tako pri glasbi kot pri črno-belih videospotih. Obožuješ zgodovino?

MARTIN RAMOVEŠ: Niti ne, me pa pritegnejo dobre zgodbe. Predvsem pri najnovejšem projektu sem se poglobil v zgodovino, ampak bova o tem kasneje. Stripi skušajo stvari razlagati na lahkotnejši način, kar me izredno privlači, ampak pri mojem ‘Robu’ ciljam tudi na umetniško prepričljivost. Ni mi dovolj, da je strip zanimiv le vizualno. Po drugi strani pa se zavedam, da preveč historičnega vtisa lahko odvrne poslušalce. Glasba mora zveneti sveže. Zato imam precej raznolike skladbe.

ROCKER.SI: Kako se odločiš, kdaj avtorsko poetiko izraziš v stripovski obliki?

MARTIN RAMOVEŠ: Prejšnja dva albuma sem oba izdal ob stripovski knjigi, ki je sestavljena iz besedil. Pri ‘Nesojenih kavbojih’ je bila izrazita družbeno kritična tematika, zato sem izdal deset kratkih stripov. ‘Astronomi’ pa so bili bolj intimni in poetični, zato je vseh deset pesmi povezanih v eno samo stripovsko zgodbo.

Martin Ramoveš Band (Foto: Tilyen Mucik)

ROCKER.SI: Zgodaj v karieri si sodeloval z Mihom Eričem in Prismojenimi Profesorji Bluesa.

MARTIN RAMOVEŠ: Z Mihom sva hodila na isto šolo, in ker sva oba glasbenika, sva se hitro ujela. Večkrat kasneje smo sodelovali pri raznih nastopih. Oni so vsi zares izjemni inštrumentalisti.

ROCKER.SI: Na prvem albumu si se kritično lotil stanja duha sodobne zahodnjaške – malomeščanske družbe, pa tudi tegob malih ljudi. Se s tem najbolj poistovetiš ali je to preprosto prava snov za bluesovsko formo?

MARTIN RAMOVEŠ: Takrat je bilo še aktualno izdati glasbeni album (smeh). Ne pišem iz preračunljivosti, ampak iz notranje nuje. Ko prideš tako daleč, potem sledi zahteva, da iz tega narediš nekaj več. In hitro pride do neuspeha. Zato je lahko umetnost kot prekletstvo, ki si nadse priklical sam. Z glasbo se ukvarjam, ker bi rad, da dela zaživijo med ljudmi, ampak včasih žal naletiš na nezainteresirano javnost. Zato veliko mojih besedil izvira iz tega žolča, iz jeze nad apatijo. Veliko informacij kroži, ampak nenatančnih in nepoglobljenih. Skozi leta sem se spremenil, ampak tega še zdaj ne morem sprejeti. In tudi nikoli ne bom.

ROCKER.SI: Izdal boš stripovsko glasbeni album, tvoj četrti, z naslovom ‘Rob’. 

MARTIN RAMOVEŠ: Za navdih sem si izbral pesnika Ivana Roba, ki je že dolgo pod rušo, tako je (smeh), Gre za pesnika ter satiričnega pisca, ki še danes obstaja nekje na robu slovenske literarne zavesti. Ampak pri tem projektu ne bomo izdali glasbenega albuma v fizičnih obliki, saj ljudje nimajo več CD predvajalnikov (smeh). Glasba bo izdana samo v elektronski obliki, in sicer bo 80 strani obsežen strip možno kupiti na naših koncertih. Čeprav so besedila nastala dolgo nazaj, so zelo aktualna. Na koncu dneva je pomembna vsebina. In pri ‘Robu’ je vsebina genialna. Njegove satirične predelave klasične poezije so zelo dobre. Jih priporočam.

ROCKER.SI: 15. septembra pripravljaš predstavitveni koncert v Kinu Šiška. Kaj pripravljaš in v kakšni zasedbi boš nastopil?

MARTIN RAMOVEŠ: Verjetno bom nastopil s skupino, ampak smo se odločili, da bo na vstopnici pisalo zgolj moje ime (smeh). Lepše se sliši. Že leta 2007 igramo v enaki trio postavi, vse do sedaj, ko se pogovarjava. Bobnar namreč odhaja s trebuhom za kruhom v tujino, zato iščemo menjavo. Je že skorajda potrjeno, kdo ga bo nadomestil, ampak zaenkrat ostajam skrivnosten (smeh). Na koncertu bo na bobnih svež obraz. V sklopu desete obletnice KŠ bomo predstavili nov album, ki se poglobi v življenje in delo pesnika Ivana Roba (1908–1943). Večer bo uvedel krajši pogovor o nastajanju stripa, sledil pa bo koncert, pospremljen s projekcijo izsekov iz stripa. To bo nekakšen večer stripa, poezije in glasbe.