LUSTERDAM: ‘Glasbeniki ustvarjamo povezavo z dobrim spominom poslušalca’

Lusterdam, Laško (Foto: Tadej Pišek)

Lusterdam so band, ki ga sestavljajo sami filmarji: gonilna sila Hieronim Vilar (vokal, kitara), Mirko Medved (kitara), Jure Volgemut (bobni) in Ven Jemeršič (bas). 27. decembra bodo v družbi skupine Potnik nastopili v domžalskem klubu Blunout in koncertno sezono zaključili v stilu!

Poznajo se že leta in že dolgo prijateljujejo, saj skupaj delajo v video industriji (filmi, oglasi, tv oddaje …). Ker se vsi ukvarjajo tudi z glasbo je bila pravzaprav logična posledica njihovih druženj skupen band. Lusterdam so začeli počasi, z nekaj koncerti, na katerih so videli in slišali, da njihove skladbe in glasbene ideje delujejo tudi na odru pred občinstvom. V letošnjem letu so nato nase resno opozorili najprej z naslovno skladbo albuma ‘Lepo mi godrnjaš’ in pred poletjem še s singlom ‘Moram’. Z glasbo, ki jo ustvarjajo, so prepričali že mnoge. Potopite se v zasanjan svet romantike, prisluhnite Lusterdam.

ROCKER.SI: Celoten prvi album ste objavili na spletu. Ne verjamete več v nakup albumov?

HIERONIM VILAR: Tudi sam sem slab odjemalec glasbe v obliki studijskih albumov, naše albume pa smo sploh prodajali preko samozaložbe, tako da nimam niti ideje, v kakšnih nakladah se prodajajo albumi pri nas. Glasba mora biti dostopna vsem, lastna morala in etika poslušalca pa potem narekujeta, ali bo slednji album kupil oziroma šel na koncert. Škoda, da bi skrivali glasbo. Koncert je tista najboljša stvar, kar obstaja, in poslušalca moraš na vsak način prepričati, da te vidi v živo, ampak težava je, da se nam dostikrat ne ljubi iti na koncerte. Preveč smo apatični, ne poznamo refrenov, zakaj bi torej hodili na koncerte, se sprašujemo. Moramo preko tega, kajti spoznavati novo glasbo je nadvse izpopolnjujoče.

ROCKER.SI: Kakšno je razmerje moških in žensk na vaših koncertih?

HIERONIM VILAR: Veš, da to pa sploh ne vem. Pridejo (smeh). Se najde kakšna. Pa niti ni toliko v tem poanta, ko narediš prvi album, imaš občutek, da ti je uspelo, ampak resnica je, da se takrat delo šele zares prične. Toliko je skupin in stvari okoli nas, da se je težko prebiti. Težko je sploh prebuditi zanimanje poslušalcev.

Lusterdam, Laško (Foto: Tadej Pišek)

ROCKER.SI: Kaj meniš o tribute skupinah oz. tistih skupinah, ki igrajo zgolj priredbe?

HIERONIM VILAR: Zame je to enostavna rešitev, “the easy way out”. Gre za drugo smer v glasbi, pri kateri se odločiš, da si zabavljač, navadni jukebox, oziroma kot jaz rad rečem, žive jasli. Ko smo začeli, smo pogostokrat naleteli na zahteve po priredbah, ampak za nas je največje plačilo, da vidimo poslušalce uživati ob naših komadih. Verjetno je ista zgodba za vsakega avtorskega izvajalca. Glasbeniki ustvarjamo povezavo z dobrim spominom poslušalca. Trikotnik obstaja, ki gre glasba-poslušalec-spomin.

ROCKER.SI: Ko sva nazadnje govorila, si mi obljubil nov material, ki bo še boljši od prvega albuma.

HIERONIM VILAR: Januarja izide singel, prva skladba z novega albuma in njen videospot. Spomladi bo sledila še ena skladba, nato pa jeseni izide tretji singel skupaj z novo ploščo. Če bo šlo vse po planu, seveda (smeh).

ROCKER.SI: Skladba ‘Bele Miši’. Greva čez besedilo, kajti glasba je morda bolj neposredna, besedilo je tisto, o katerem je treba premisliti.

HIERONIM VILAR: Punca me je prevarala. Iz tega je nastalo besedilo. ‘In sanjam bele miši, hodim po prazni hiši, vodijo me sile upanja.’ Čisti moški ego, ko te punca prevara (smeh). Tak je lajf, nimaš kaj. Velikokrat je treba nekomu povedati, da lažje preboliš, katarza in očiščenje. Za dobro besedilo je potrebna snov, sicer sam ne dajem veliko na besedila, ampak me pa zmotijo, kadar so slaba. Poslušam fonetiko v povezavi z glasbo, ampak besedila mi drugače niso v prvi vrsti.

Lusterdam, Laško (Foto: Tadej Pišek)

ROCKER.SI: Ste tukaj v Ljubljani snemali videospot?

HIERONIM VILAR: V Ljubljani in v Beogradu. V glavi sem imel moj najljubši objektiv, 50mm lečo 1.4, povsem odprto, in pa doživljanje delirija, ki ga opeva besedilo. Beograd je poln dobrih lokacij, zato smo se odločili snemati tam, v Ljubljani pa smo se postavili na nek vogal, kjer nismo motili prometa. Imeli smo dovoljenje za snemanje, ideja pa je bila, da se v videospotu predstavimo člani skupine, kar nam do sedaj še ni uspelo. Publika mora vedeti, kdo ji poje in igra. Le tako se lahko ustvari povezava.

ROCKER.SI: Kdo vas je premagal na popevki tedna?

HIERONIM VILAR: Do sedaj smo bili petkrat predlagani in trikrat nam je uspelo. Nazadnje smo uspeli skladbo ‘S kolesom sem prišel’, tokrat nas je pa premagal Magnifico. Smo zelo zadovoljni, ker imamo kar dobro razmerje, glede na to, da smo izdali šele en album! Polovica albuma je bila nominirana za popevko tedna, to se nam zdi impresivno. In dve skladbi med TOP 10 skladb po mnenju urednikov v letu 2018 na Valu 202.

ROCKER.SI: V kateri slovenski skupini bi zamenjal člana, če bi moral?

HIERONIM VILAR: Edina skupina, v kateri se vidim, da bi imel mesto, je Dan D. Všeč so mi kot skupina in obožujem način, kako Tokac pelje linije in se loteva ustvarjanja. Podobno kot jaz.

ROCKER.SI: Potem bi ga nadomestil na vokalu?

HIERONIM VILAR: Seveda, potem bi zamenjal Tokaca (smeh).

Lusterdam, Laško (Foto: Tadej Pišek)

ROCKER.SI: Rekel si, da ustvarjaš tudi glasbeno podlago za filme.

HIERONIM VILAR: Ustvarjam v treh segmentih glasbe; prvi je Lusterdam, drugi je takšen, ki ne sovpada z mojim vokalom in našo skupino, potem pa ustvarjam še ambientalne klavirske teme, ki bi jih uporabil mogoče pri svojih filmih ali če bo prišla mimo kakšna druga prava priložnost. Ampak se mi ne zdi higiensko, da bi pri svojem filmu odigral vse vloge sam (smeh). Nisem takšen perfekcionist, če bi bil, se album skupine Lusterdam sploh ne bi zgodil. Na neki točki moraš odnehati, narediti obrat, potem pa lahko izboljšuješ zadevo. V prvem poskusu je težko posneti popoln izdelek. Lusterdam smo kot pivo, najprej malo grenki, potem pa se kar navadiš nanaš okus in omamo (smeh).

ROCKER.SI: Hodiš v kino? Je glasba v kinu preglasna?

HIERONIM VILAR: Me je sram priznati, ampak zelo malo hodim v kino. Če že gledam filme, je to doma.

Lusterdam, Laško (Foto: Tadej Pišek)

ROCKER.SI: Imaš kakšne najljubše filmske skladatelje?

HIERONIM VILAR: Ennio Morricone in Hans Zimmer sta sigurno pri vrhu. Veliko jih je odličnih, dosti pa jih niti ne poznam. Tema od serije Fargo, ta mi je fantastična. Serije imajo značilen efekt serialnosti, ki mi je všeč, in Fargo je zares dobra televizijska serija. Angelo Badalamenti je spisal popolno temo za serijo Twin Peaks. To moraš poslušati.

ROCKER.SI: Je proces ustvarjanja glasbe pri filmu podoben?

HIERONIM VILAR: Gre za drugačen pristop, saj pri filmu glasba podpira sliko in zgodbo, ki je že narejena v naprej. Glasba, ki jo ustvarjamo mi, pa se prepleta. Najprej ustvari glasbo, vokalni linijo s svojo fonetiko, nato pa jo oblačim in zavijam v občutek. Dodajam ritem, bas in bobne ter polagam zraven prave besede. Besedilo je v službi glasbe. Prevečkrat se mi naredi, da imam izvrstno angleško besedilo oziroma glasbo, na katero se prilega, potem pa dodam slovensko besedilo in nastane kmetija. Totalna kmetija. V angleščini bi zvenelo odlično. Ostane mi torej samo dve možnosti; ali spremenim besedilo ali vokalno melodijo.