Jan Plestenjak akustično v razprodanem Cankarjevem domu

Jan Plestenjak akustično, Cankarjev dom, 20.12.2019 (Foto: Mimi Inhof)

Jan Plestenjak na razprodanem koncertu v Cankarjevem domu premierno nastopil v akustični različici. Eden najpopularnejših slovenskih glasbenih je svoj prvi »izštekani« nastop z bendom pripravil ob spremljavi vokalnega četverca Kvatropirci. 

Na akustičnih koncertih se praviloma ne poje na ves glas, a 1500 obiskovalcev je v petek »unplugged« nastop doživelo kot glasben žur, le da se je odvijal v eminentnem prizorišču. Jan, ki je nastop otvoril z Moja ljubica, je dobrih deset minut po dvigu zavese že dejal, da se počuti kot v družbi prijateljev, ki ga poslušajo v dnevni sobi. Še bolj zgovoren kot občajno, je z anekdotami in sproščenim kramljanjem publiko (obiskovalke, ki so na koncert zamudile je pozdravil in duhovito ošvrnknil zaradi zamude) polno dvorano hitro sprostil. Prve obiskovalke so bile na nogah že pri sedmi skladbi Si OK, odlično vzdušje pa se je skozi dolgi repertoar uspešnic v novi preobleki samo stopnjevalo.

Jan Plestenjak akustično, Cankarjev dom, 20.12.2019 (Foto: Mimi Inhof)

V lični, minimalistični scenografijii se je Jan odlično znašel, en trenutek je bil (nekoliko starejši) ženskar, ki se je oziral po svojih mlajših letih, drugič pripovedovalec življenskih zgodb, tretjič avtor, ki je razkrival intimne skrivnosti, ki so navdihnile nekatere znane skladbe. O spremljevalnem bendu pod taktiriko dolgoletnega sodelavca in soavtorja Zdenka Cotiča Cota (Jan ga je v nekem trenutku toplo objel in prestavil kot svojega najboljšega prijatelja), ni potrebno izgubljati preveč besed – zasedba je odlična, ravno dovolj uigrana in sproščena hkrati, čeprav je šlo za njihov prvi akustični nastop, Kvatropirci pa so s vokalnimi harmonijami glasbi dodali še več barvitosti in topline.

Jan Plestenjak akustično, Cankarjev dom, 20.12.2019 (Foto: Mimi Inhof)

V drugi polovici večera so sami izvedli dve skladbi, tudi YouTube uspešnico Veter je vel, preden se je na oder vrnil Jan in otvoril zaključni niz preverjetnih koncertnih favoritov (Sam da ti maš mene rada, Iz pekla do raja, Stara dobra), med katerimi je na nogah obstala celotna dvorana in občasno je občinstvo z glasnim prepevanjem skoraj preglasilo glasbenike na odru. Glavni del se je zaključil z Soba 102 in Ona sanja o Ljubljani, ki jo je Jan napovedal z zgodbo o fazanu, ki mu hodi trkat na vrata in punci, ki jo je zapustil, ko si je zaželela, da jo pelje na dopust v Azijo.

Jan Plestenjak akustično, Cankarjev dom, 20.12.2019 (Foto: Mimi Inhof)

V dodatku je sam na kitari postregel s čisto novo in še nedokončano balado in Tebe imam (tokrat brez Nine Pušlar). Glasbeniki so so poslovili s širokimi nasmeški na obrazu, občinstvo po dveh urah želelo še, a večer se je dokončno zaključil s čutno izvedbo uspešnice Leta. Med kratkim pomenkom takoj po nastopu, ko je adreanlin še vedno šprical, se je bend strinjal, da je šlo za poseben, skoraj čaroben večer.

Jan pred polnim Cankarjevim domom nastopa še v sredo, 25. decembra, z enakim programom pa 7.marca prihaja v mariborsko Slovensko narodno gledališče (SNG). Poletni koncertni sezoni bo sledila (tradicionalna) enoletna pavza, med katero bo pripravil nov studijski album.