Koncertni spektakel Željka Joksimovića

FOTO: Nejc Zupančič

Pretekli četrtek je Stožice obiskalo eno najpopularnejših imen balkanske glasbene scene. Srbski mega zvezdnik Željko Joksimović, ki se je v ljubljansko areno vrnil po dobrih treh letih.

O glasbeniku

Dvajsetega aprila 1972 rojeni srbski pevec, skladatelj, pisec besedil, producent in multi-instrumentalist Željko Joksimović je svoj prvi glasbeni uspeh požel pri rosnih dvanajstih letih, ko je zmagal na francoskem tekmovanju za prvo harmoniko Evrope. Vendar slednjega ne moremo šteti za dejanski začetek glasbene kariere, saj se je ta začela po diplomi iz glasbe, ki jo je prvi opravil na beograjski univerzi. Diplomi so sledile tudi nove lovorike. Prva odmevnejša že leta 1998, ko je srbski glasbenik zmagal na tekmovanju Pjesma Mediterana.

Po izidu prvenca Amajlija (1999) se je začela glasbenikova pot le še vzpenjati. Kajti po nizu regionalnih uspešnic in prvem spogledovanju s Pesmijo Evrovizije se je leta 2004 zgodil tudi dejanski nastop. V sklopu zadnjega je Željko osvojil zavidljivo drugo mesto, saj je skladba Lane Moje’ zaostala zgolj za ukrajinsko pevko Ruslano.

Novi seriji hitov in vstopu v svet filmske glasbe je sledila vrnitev k festivalu Pesem Evrovizije. Tokrat v vlogi skladatelja skladbe ‘Lejla’, ki jo je izvedel Hari Mata Hari. Rezultat, tretje mesto oziroma najboljša uvrstitev Bosne in Hercegovine do sedaj. Sodelovanje z omenjenim festivalom se je nadaljevalo tudi leta 2008, ko je ta potekal v Željkovi rodni Srbiji. Takratna vloga je bila večja, saj je bil glasbenik aktiven kar na dveh področjih. Kot skladatelj skladbe ‘Oro’, ki jo je zapela Jelena Tomašević in kot povezovalec programa. Morda še zanimivost iz obravnavane ere, Joksimović je leta 2010 izvedel svoj največji koncert do sedaj, ko je na stadionu Asim Ferhatović Hase v Sarajevu nastopil pred več kot 40000 oboževalci.

Leta 2012 je sledila še ena vrnitev na festival, ki je takrat potekal v Bakuju. Vnovična vrnitev in vnovičen uspeh, tokrat v obliki tretjega mesta. Joksimovićevo zadnje sodelovanje se je zgodilo leta 2015, ko je ustvaril glasbeno podlago za skladbo ‘Adio’, ki jo je na Dunaju zapel predstavnik Črne gore.

Koncertna pričakovanja? Upravičeno visoka, saj gre za ime, o katerem navadno slišimo zgolj presežnike. Če pa tem dodam še to, kar kot nam je v nedavnem intervjuju zaupal glasbenik sam, bi bilo vsakršno razočaranje zelo boleče:

Pripravljamo vam vrhunec v polnem pomenu besede. Produkcijsko, vizualno in zvokovno. Prav takšen bo tudi repertoar, ki bo prilagojen okusu slovenske publike. Obeta se nam množica starih in tudi novih skladb, kot so ‘Milimetar’, ‘Ponelo me’, in ‘Možda je to ljubav’.

Z ekipo želimo ustvariti koncert, o katerem se bo govorilo še dolgo. Zares se veselim koncerta v Ljubljani. Vljudno vabljeni prav vsi!

Končni rezultat? Kvaliteten nastop in več kot zadovoljna publika. Kajti Željko je, vsaj kar se tiče mene, več kot držal svojo besedo, in nam pripravil točno to, kar je obljubil. Pregled glavnih uspešnic iz svoje dobrih dvajset let dolge kariere, podprtih z odlično avdio-video spremljavo, ki se je ne bi sramovali niti njegovi angleško govoreči sodobniki. In da o glasbenikovem spogledovanju in komuniciranju s publiko niti ne začenjam. Gre namreč za umetnika z odličnim smislom za ljudi, saj je kolektivna narava koncerta hitro prešla na individualno. Povedano drugače, čeprav je glasbenik pel vsem udeležencem koncerta, je njegovo početje delovalo, kot da poje vsakemu izmed nas.

Če vas ni bilo, vam je lahko žal.

Do naslednjič!