ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: ‘Človek vsega ne zmore sam’

Pred prihajajočim nastopom 9. maja v Stožicah si je eden izmed najpopularnejših izvajalcev balkanske glasbene scene vzel čas tudi za vaš najljubši vestnik.

ROCKER.SI: Začniva pri vašem nastopu v Stožicah, kjer boste nastopili 9. maja (TUKAJ lahko kupite vstopnice). Kaj nam pripravljate?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Pripravljamo vam vrhunec v polnem pomenu besede. Produkcijsko, vizualno in zvokovno. Prav takšen bo tudi repertoar, ki bo prilagojen okusu slovenske publike. Obeta se nam množica starih in tudi novih skladb, kot so ‘Milimetar’, ‘Ponelo me’, in ‘Možda je to ljubav’.

Z ekipo želimo ustvariti koncert, o katerem se bo govorilo še dolgo. Zares se veselim koncerta v Ljubljani. Vljudno vabljeni prav vsi!

ROCKER.SI: Lahko poleg vas na odru pričakujemo še koga, kakšnega posebnega gosta?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Vedno rad rečem, da je publika moj najljubši gost. Kajti za svoje goste se moram kot gostitelj vedno potruditi (smeh).

Zato bi rad še enkrat izkoristil priložnost in vas vse lepo povabil, da se v čim večjem številu udeležite koncerta. Seveda so k udeležbi vabljeni tudi moji glasbeni prijatelji. Več kot nas bo, lepše se bomo imeli!

ROCKER.SI: Ali radi nastopate v Sloveniji? Kakšno je vaše mnenje o publiki?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Zelo rad nastopam v Sloveniji, saj se pri vas počutim zelo dobro. Iz vaše države se vedno vrnem zadovoljen in nasmejan, pa naj si bo to po koncertu ali po zasebnih opravkih.

Všeč sta mi atmosfera in narava. Ljubljana je zares čudovito mesto. Mislim, da bo tako tudi tokrat.

ROCKER.SI: Izvajalci s področja nekdanje skupne države ste pri nas skoraj vedno odlično sprejeti. Kakšen je po vašem mnenju razlog za to?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Mislim, da stvar izvira iz slovenskega gostoljubja, ki je z leti postalo stvar tradicije in vaše naravnanosti k dobrim stvarem.

Spominjam se, kako dobro je bila sprejeta naša kampanja v Laškem, kjer sem nastopil v družbi Nena Belana in Halida Bešlića. Zaradi reakcij publike smo se počutili, kot da nastopamo pred domačo publiko. Podobno velja tudi za ostale koncerte, ki sem jih imel pri vas.

ROCKER.SI: Kakšno mnenje imate o slovenskih izvajalcih? Ste s kom v stikih?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Seveda, z veliko. Še posebej bi izpostavil Jana Plestenjaka, ki ga zelo cenim in spoštujem. Kajti mislim, da je ostal edinstven pri svojem načinu življenja in glasbi, ki jo izvaja. Gre za umetnika z veliko talenti. Če sem v Ljubljani oziroma če je Jan v Beogradu, se vedno poskušava obiskati.

ROCKER.SI: Ustaviva se še pri vaših načrtih za prihodnost. Kdaj lahko pričakujemo nov album, ki bo nasledil vašo leta 2015 izdano istoimensko ploščo?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Za album je potreben čas, ki pa ga (trenutno) žal nimam. Kajti zanj je potrebno ustvariti pesmi, ki se medsebojno povezujejo in ki skupaj tvorijo nekakšno smiselno celoto.

Sam imam določene standarde, ki jim želim slediti. Početi stvari na silo, se pravi, izdati album zgolj in le za to, da ga izdaš, se ne izplača. Stvarem se moraš posvetiti v celoti, saj se same od sebe ne bodo naredile.

Drugače vsakodnevno delam na novih skladbah, ki izhajajo kot singli. A na nov album bo potrebno še počakati.

Poleg tega je potrebno poudariti še nekaj. Danes se glasba posluša drugače. Kajti spletne platforme, kot je na primer YouTube, omogočajo, da je nova skladba zgolj v nekaj trenutkih dostopna milijonom ljudi. Okrog zadnjega se nato planira tudi promocija.

ROCKER.SI: Če bi eksperimentirali, v katerem žanru bi se preizkusili?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Mislim, da sem se tekom let preizkusil že v mnogo žanrih, pa naj si bo to etno, narodna glasba ali pop.
Trenutno me zelo privlačijo melodije vzhoda, sploh Grčije in Turčije. Bomo videli.
Kot sem že rekel, idej je veliko, časa pa malo manj (smeh).

ROCKER.SI: Imate pred odhodom na oder kakšen poseben ritual? Kako je s »tremo«, pravijo, da nekaj treme vedno koristi?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Vsak, ki pravi, da nima treme laže ali pa noče priznati resnice. V mojem primeru lahko govoriva o pozitivni tremi, ki jo čutim na račun odgovornosti do publike. Da bi bilo vse popolno in da bi ta uživala.

Sam sem odgovoren tudi za ekipo več kot 30 ljudi, ki skrbi, da stvari potekajo nemoteno. Kajti moje delo ni zgolj, da pridem na oder in odpojem načrtovane pesmi.

Kar se tiče ritualov, nič posebnega. Morda to, da za kakšnih pet minut ostanem sam v garderobi, da se lahko v miru pripravim. Pred tem pa se navadno podružim s prijatelji, ki me pridejo pozdravit.

ROCKER.SI: Kako gledate na čase, ko ste začeli s kariero, kaj se je najbolj spremenilo od takrat?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Tekom let se je spremenilo marsikaj. Mislim in verjamem, da sem tekom let kot glasbenik dozorel in da ustvarjam kvalitetnejšo glasbo. Kar pa ne pomeni, da se sramujem svojih začetkov, brez katerih ne bi bilo sedanjosti.Takrat sem šele spoznaval zakonitosti sveta estrade, v katerega sem vstopal.

Kar pa se tiče same kariere, mislim, da sem na polovici, da me vrhunec še čaka.

ROCKER.SI: Če bi imeli možnost, bi kaj spremenili?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Ne bi, zadovoljen sem s stvarmi, ki so se mi zgodile. Tako z dobrimi kot tudi s tistimi manj dobrimi. Vse to je življenje, jaz pa sem bil blagoslovljen, da ga lahko živim.

ROCKER.SI: Na balkanski glasbeno-igralski sceni škandali, navadno samo-promocijske narave, pogosto predstavljajo orodje, s katerimi skušajo posamezniki pospešiti razvoje svojih karier. Ker se vaše ime pod omenjeno rubriko ne pojavlja pogosto, me zanima, ali je takšna odločitev namenska? Kako resno pazite na svojo javno podobo? Kakšno je vaše mnenje o uporabi opisanih metod?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Vsak ima pravico, da se lahko odloči sam. Da izbere svojo pot, po kateri bo prišel do publike.

Moja pot je drugačna, saj jo skušam graditi z glasbo. Veliko mi pomeni, da so pesmi, ki jih ustvarjam s kolegi tako dobro sprejete. Rezultati dokazujejo, da smo namenjeni v pravo smer.

Kar se tiče mojega zasebnega življenja, gre za stvar, ki je nisem nikoli želel izpostavljati pred mediji. Sploh ne svojih otrok. Zasebnost je nekaj, kar se mora spoštovati. Mislim, da starši medijsko ali kako drugače ne bi smeli izpostavljati svojih otrok.

ROCKER.SI: Kaj bi priporočili glasbenikom, ki šele začenjajo s svojimi karierami?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Da naj bodo čim bolj originalni. Da naj imajo nekaj svojega. Prav tako morajo biti temeljiti, dosledni in potrpežljivi. Nujno se morajo obdati tudi s kvalitetno ekipo, ki ji lahko brezpogojno zaupajo.

Tako je bilo tudi pri meni. Brez menedžerja Baneta Obradovića, producenta Srđana Noveljića in ostalih članov družine bi bila moja zgodba zagotovo drugačna.

Človek sam ne zmore vsega, pa naj bo še tako talentiran.

ROCKER.SI: Bliža se mesec maj, mesec ko bo potekalo tekmovanje Pesem Evrovizije (v nadaljevanju: ESC). Kako se spominjate časov, ko ste bili tudi sami vpeti v tekmovanje, saj ste se tekom let preizkusili v skoraj vseh vlogah, kot glasbenik, skladatelj in voditelj? Kako danes gledate na tekmovanje?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: ESC-ja se spominjam zelo dobro. Še posebej mi je ostal v spominu nastop v Istanbulu, kjer sem z „Lane moje“ osvojil drugo mesto. Do same zmage mi ni zmanjkalo veliko. Kdo ve, kako bi se stvari obrnile, če bi zmagal. A tudi drugo mesto je blagodejno vplivalo na mojo popularnost (smeh).

Prav tako ne smeva pozabiti na ‘Nije ljubav stvar’ iz leta 2012 ali na ‘Lejla’, ki je Bosni prinesla lepe uspehe oziroma na ‘Adio’, katero je za Črno goro odpel prijatelj Nenad Knežević.

Vsekakor bom spremljal tudi tekmovanje v Izraelu, za katero sem prepričan, da nam bo ponudilo veliko dobrih pesmi.

ROCKER.SI: Kakšno glasbo poslušate zasebno?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Poslušam vse, saj nimam najljubšega žanra. Navadno to, kar predvajajo na radijskih valovih.

ROCKER.SI: Imate še kakšno zaključno misel?
ŽELJKO JOKSIMOVIĆ: Rad bi vas vse še enkrat lepo povabil v Stožice. Kajti pripravljamo vam spektakel, o katerem boste govorili še dolgo. Se vidimo!