JURE LESAR: ‘Zemljin sin’ (vinilna izdaja, 2018)

Jure Lesar (FOTO: Nika Slokar)
Jure Lesar (FOTO: Nika Slokar)

Nedolgo po zgoščeni izdaji plošče Zemljin sin, ki je izšla leta 2018, je izvajalec v svet poslal še njeno vinilno izdajo. Tako kot njena predhodnica je tudi ta izšla pod okriljem založbe Dallas Records (nakup: zgoščena izdaja, vinilna izdaja).

Pregled skladb

Ploščo spremlja lično oblikovan ovitek, ki je v bistvu povečana različica zgoščene izdaje, nespremenjen (razen vrstnega reda) je tudi seznam skladb.

Album tako odpira nickcaveovska ‘Čisto blizu sanj’, s katero nam Jure že uvodoma predstavi bistvo plošče: Materinščina je še kako primerna za ustvarjanje glasbe. Zasanjano in prijetno. Pozabljivi ‘Krila ptice’ sledi ‘Drugačen.’ Premik v pravo smer, saj skladba s svojo sproščenostjo, hkrati pa tudi z zelo jasno sporočilnostjo predstavlja prvi vrhunec naše poti. Če si (preveč) drugačen, se ti ne piše nič dobrega. Po nedodelani oziroma prehitro končani ‘Uspešen mož’, ki je sicer boljša od ‘Krila ptice,’ a še zmeraj bistveno šibkejša od  ‘Drugačen,’  napoči čas za ‘Ko zmanjka moči.’ Za vnovičen vrhunec, ki zaključi stran A.

Stran B začenja ‘Mestno kolo.’ Skladba, ki nas s svojim agresivnim brenkanjem (začasno) ponese v zlate čase Guns N’ Roses, v čase njihovega srednjega albuma Lies (1988). Šaljivim metaforam sledi ‘Oči očeta.’ Stvaritev s še enim zanimivim sporočilom. Ne glede na to, kako močno se trudimo, da bi bili drugačni, vplivov naše primarne socializacije, dednosti in še česa tretjega ne gre kar tako odpisati. Zajeti val se ne konča niti s prihodom ‘Zemljin sin II.’ Album zaključuje zrcalna različica ‘Šala,’ ki poskrbi za duhovit in posrečen zaključek.

Vinilna izdaja albuma solidno popravlja vtis zgoščene izdaje, saj so skladbe s spremembo medija dobile povsem drugačen zvok. Pristno in iskreno. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost.

Ocena: 3,5/5