Judas Priest začeli s snemanjem novega albuma

Rob Halford (FOTO: Janez PELKO)
Rob Halford (FOTO: Janez PELKO)

Pionirji heavy metal glasbe Judas Priest, ki bodo 14. julija 2020 obiskali tudi našo prestolnico, so uradno začeli s snemanjem novega, že devetnajstega studijskega albuma.

 

Naslov še ni znan

Kitarist Richie Faulkner je na Twitterju namreč objavil fotografijo iz studia na kateri sta tudi pevec Rob Halford in kitarist Glenn Tipton, ob njej pa zapisal: ‘Dajemo rojstvo novemu metal otroku. #Judaspriest pišemo glasbo v 2020 skupaj z velikim mojstrom Tiptonom in MG RHRF DOTF.’

Kljub dejstvu, da se je moral kitarist Tipton prisilno upokojiti zaradi Parkinsonove bolezni, pa bo očitno sodeloval tudi pri nastanku novega ploščka, ki za enkrat še nima naslova, prav tako ni znano, kdaj bo album izšel.

 

Julija bodo nastopili tudi v Ljubljani

Pionirji heavy metal glasbe Judas Priest se po 29 letih znova vračajo v Ljubljano! Le malo je heavy metal zasedb, ki so imele tak uspeh, kot ga je imela britanska zasedba Judas Priest v svoji 50-letni karieri. Ob tem jubileju se leta 2020 odpravljajo na epsko turnejo, s katero bodo obeležili abrahama svoje zavidljive kariere.

Da njihova energija in vpliv ostajata nedotaknjena, pa dokazuje dejstvo, da je bil njihov lanski album ‘Firepower‘ na lestvicah uvrščen najvišje od vseh njihovih plošč. Leta so prejeli nominacijo za Dvorano slavnih rock’n’rolla, leta 2010 so prejeli Grammy Award za najboljšo metal izvedbo, leta 2006 pa jim je nagrado podelila tudi postaja VH1.

Judas Priest so nastali leta 1969 v Birminghamu v Veliki Britaniji, ki velja za eno od zibelk heavy metala. Rob HalfordGlenn TiptonK.K. Downing in Ian Hill so tvorili jedro skupine, tekom let pa se je v skupini zamenjalo veliko bobnarjev.  Skupaj pa so bili več kot pripravljeni, da za vedno spremenijo heavy metal.

Po preizkusnem začetniškem obdobju petih let so nato leta 1974 izdali prvenec ‘Rocka Rolla‘ in nato še štiri plošče, na katerih so se že znašle uspešnice kot sta ‘Diamonds and Rust‘ in ‘Hell Bent for Leather‘.

Priesti so bili ena prvih metal zasedb, ki je nosila okovano usnje, opremo, ki jo je Halford menda nabral kar v lokalni trgovini s S&M pripomočki. A prav ta videz so kmalu posvojili vsi navdušenci nad metalom in še danes velja za ‘uradno’ nošo poslušalcev te zvrsti glasbe.

Zasedba je v 80. letih prevladovala na metal sceni, saj so izdali še pet albumov, hkrati pa so postali tudi stadionska atrakcija, saj so že leta 1980 koncertirali tudi na prvem festivalu Monsters of Rock v britanskem parku Donington, leta 1985 pa so bili tudi del humanitarnega Live Aida v Filadelfiji.

Bolj v hard rock so se podali z albumoma ‘Turbo‘ (1986) in ‘Ram it Down‘ (1988), leta 1990 pa izdali, po mnenju večine, najbolj udarno ploščo kariere, ‘Painkiller‘. Leta 2004 so bili posebni gostje festivala Ozzfest, kjer so igrali ob boku Black Sabbath, nato pa leto kasneje izdali petnajsti studijski album ‘Angel of Retribution‘.

Leta 2008 so izdali dvojni konceptualni album ‘Nostradamus‘, leto kasneje pa ‘A Touch of Evil: Live‘, na katerem je tudi bombastična izvedba pesmi ‘Dissident Aggressor‘, ki jim je prinesla že omejeni grammy.

Ob tridesetletnici plošče ‘British Steel‘ so izdali posebno različico albuma na dveh zgoščenkah, kar so kronali s turnejo, na kateri so ga izvajali v celoti, nato pa izdali še koncertni DVD.

Leta 2011 je svoj odhod najavil K.K. Downing, kar pa jih ni ustavilo, zato so se odločili, da nadaljujejo in v svoje vrste vzamejo kitarista Richieja Faulknerja. Ta poteza je zasedbo osvežila, nove privržence pa pridobila tudi s presenetljivim, a izjemnim nastopom v šovu Ameriški idol.

Sedemnajsti album ‘Redeemer of Souls‘ so izdali leta 2014, dosegel pa je šesto mesto ameriške lestvice albumov, kar so podprli s pripadajočo turnejo. Seveda jim ni ušla nominacija v Rockersko alejo slavnih (The Rock’n’roll hall of fame), leto kasneje pa so izdali hvaljeni in še vedno aktualni album ‘Firepower‘, ki jih je spet popeljal na turnejo okoli sveta.

Judas Priest pa se ne ustavijo, saj tudi v jubilejnem letu nadaljujejo s svojo heavy metal okupacijo sveta. Turnejo so tako poimenovali 50 let heavy metala. Da so še vedno prvokategorniki v svojem žanru, pa se boste lahko prepričali 14. julija 2020 v dvorani Stožice.