Jon Schaffer (Iced Earth) priznal krivdo v dveh obtožbah

Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)
Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)

Jon Schaffer iz zasedbe Iced Earth je priznal krivdo v dveh obtožbah, povezanih z njegovim sodelovanjem v januarskih nemirih v ameriškem Kapitolu.

S priznanjem si je znižal kazen

Kot del sporazuma o priznanju krivde, sklenjenega s tožilci, je kitarist Iced Earth priznal krivdo zaradi oviranja uradnega postopka kongresa in posega v omejene razloge Kapitola. Prva obtožba se kaznuje z do 20 leti zapora, druga pa z zaporno kaznijo do 10 let. Priznal je tudi, da je med neredom 6. januarja v stavbo Kapitol vstopil opremljen s solzivcem.

Prvotno je bil Schaffer obtožen šestih kaznivih dejanj, zagroženih pa je bilo do 30 let zapora. Kot poroča CNN, so njegovi odvetniki in državni tožilci priporočili, da se mu izreče od 3,5 do 4,5 leta zaporne kazni.

Jona Schaffera so bremenili v naslednjih točkah:
1. zavestno vstopanje in prebivanje v katere koli zgradbi ali na terenu brez zakonitega dovoljenja
2. motenje urejanja vladnega poslovanja
3. zavestno vpletanje akta fizičnega nasilja nad katero koli osebo ali lastnino v kateri koli zgradbi ali zemljišču z omejitvami
4. nasilni vstop in neustrezno ravnanje v stavbi Kapitol
5. sodelovanje v aktu fizičnega nasilja v stavbi Kapitol
6. paradiranje, demonstriranje ali piketiranje v stavbi Kapitol.

Kakšna bo usoda skupine Iced Earth še ni znano. (FOTO: Kristijan Lovrenčić)
Kakšna bo usoda skupine Iced Earth še ni znano. (FOTO: Kristijan Lovrenčić)

Schaffer, ki je priznal, da je član desničarske skupine Oatheepers, je prvi izmed izgrednikov iz Kapitola, ki je priznal krivdo v okviru sporazuma o priznanju krivde.

Kakšna kazen bo doletela Schafferja bo znano kmalu.

Se je pa zasedba Iced Earth od njegovih dejanj distancirala in jih obsodila, pevec in basist pa sta skupino celo zapustila. Tudi kaj bo z usodo Iced Earth za enkrat ni znano.