JERRY CANTRELL: ‘Brighten’ (2021)

Jerry Cantrell (Alice In Chains) je tako kot mnogi pandemsko zatišje izkoristil tudi za snovanje novega samostojnega albuma. Plošče Brighten, ki je nasledila dvojni album Degradation Trip Volumes 1 & 2 (2002) in ki v njegovem katalogu zaseda številko tri. Album je izšel pri Double J Music, za njegovo produkcijo pa je poleg Jerryja poskrbel tudi Tyler Bates.

 

O albumu ‘Brighten’

9 skladb in dobrih 40 minut dolg izdelek ne poskuša odkriti tople vode. Gre namreč za zbirko pesmi, ki glasbeno v veliko pogledih nadaljuje smer, začrtano z Rainier Fog (2018), hkrati pa ostaja zvesta sama sebi. Povedano drugače, pred nami se nahaja kombinacija težkih in igrivih riffov, začinjena z ravno pravšnjim ščepcem melanholije, ki pa ostaja zazrt k svetlobi. Prepričljiv dokaz, da Jerry še vedno obvlada svojo obrt. Tako kot pisec besedil, kakor kitarist. Morda bi bil album lahko edino malo bolj razgiban. Plošča namreč hitro postane enolična. Začne povzročati občutek, da je daljša, kot se zdi. Da presega zlato pravilo o številu skladb na albumu, ki jih mora biti toliko, kot jih lahko damo na vinilni nosilec zvoka. Morda bi vse skupaj izpadlo boljše, če bi Jerry za mikrofon povabil še kakšnega pevca. Morda ne ravno Williama DuValla, saj bi potem težko govorili o Jerryjevem solo albumu. Koga drugega pa zagotovo, kar bi popestrilo občutno enosmernost.

Brighten predstavlja prijeten posladek, ki lajša čakanje na novo Alice In Chains ploščo. Jerry namreč še zmeraj obvlada svoj posel, zaradi česar prihodnost vsekakor ne bo dolgočasna.

Seznam skladb:

1. Atone
2. Brighten
3. Prism of Doubt
4. Black Hearts and Evil Done
5. Siren Song
6. Had to Know
7. Nobody Breaks You
8. Dismembered
9. Goodbye (Elton John)

Ocena: 3,5/5