KLON: ‘Rockerji smo in ne moremo se pretvarjati – ostali bomo v tem žanru!’

Klon_24-03-2022, Orto Bar, Ljubljana (Foto Aleš Žnidaršič)

Koncert, do katerega je prišlo v zadnjem trenutku! Ampak smo izredno veseli, da se je zgodil. Premierni nastop alternativcev KLON v ljubljanskem Orto Baru, pod okriljem Dirty Skunks ekipe, oder pa so si delili s šentjurskimi kolegi Hogminister. Ker je pravično in se spodobi, smo starešine celjskega rocka povprašali, kaj so počeli v zadnjem času.

KLON so Gregor Videc (kitara, vokal), Goran Koražija (kitara), Luka Vinko (bas kitara) in Urban Krč (bobni)


Klon_24-03-2022, Orto Bar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Lepo vas je videti, ekipa Klon! Kdo izmed vas je najbolj zgovoren? Koga boste vrgli v ogenj?

GREGOR VIDEC: Veš, kako je … Urban je najbolj prefrigan od vseh v teh bendu (smeh).

ROCKER.SI: Kako to misliš?

GREGOR VIDEC: Ja, ker ni samo v tem bendu (smeh). On je vsepovsod. Kar njega kaj vprašaj!

URBAN KRČ: Povsod naokrog (smeh).

ROCKER.SI: Važno, da ne zamuja na koncerte. Povejte mi, kako ste? Po dveh letih se vračate v Ljubljano. Veliko se je spremenilo v tem času, ampak vsi ste bili eden izmed tistih bendov, ki so med pandemijo ostali aktivni. Ravno, preden se je vse skupaj začelo, ste izdali album, koncertni film in njegov avdio posnetek ter še en singel. 

GREGOR VIDEC: Gre za skupno tretji klubski koncert s to zasedbo, če smo iskreni. Igrali smo v Celjskem domu in v KUD-u, potem pa se je ustavilo. Sem kakšnega izpustil? Tretji se mi zdi, da je po vrsti.

ROCKER.SI: Kaj bi rekli, da je glavna razlika med zunanjim in klubskim koncertom? Poleg očitnega.

GREGOR VIDEC: Klubski koncerti so mi bili od nekdaj bližje, ker gre za manjši prostor in je publika bolj zraven. Pri koncertih zunaj pa gre za čisto drug občutek. Lansko leto smo se lepo povezali z zasedbama Mi2 in Alo!Stari, tisto je druga pesem, ampak žal je tako, da ne glede na to, koliko smo delali v tem času, smo ponovno na začetku (smeh).

ROCKER.SI: V glasbi dejansko ni pomembno, koliko zasedba ustvarja. Lahko se trudiš in ne prideš daleč, včasih gre pa tudi z malo truda. Ni magične formule za uspeh.

GREGOR VIDEC: V Sloveniji ni veliko priložnosti za nastope. V ZDA je to drugače. Ameriški bendi imajo priložnost igrati, pri nas nimamo te sreče. Sploh zdaj, ko smo se omejili s slovenskimi teksti. Dejansko smo tukaj notri, v tem prostoru. Če je bila prva plošča še polna ostankov od prej, od vsega tega, kar se je akumuliralo skozi leta, gre pri drugem albumu za novo zgodbo. Trša glasba in vprašanje, v katero smer bo šlo naprej. Smo dovolj stari, da nam je vseeno (smeh).

Klon_24-03-2022, Orto Bar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Ko si rekel, da ste se omejili s slovenskimi besedili – ali pa ste si ravno s tem odprli vrata? Odvisno, kako gledaš, verjetno?

GREGOR VIDEC: Tako je, omejili smo se le na prostor, odprli pa smo si vrata s tem, da zdaj ljudje razumejo, kaj delamo. Pri prejšnjih projektih večina sploh ni razumela, kaj želimo povedati. Vsaj tak občutek sem imel. Zdaj si lahko preberejo besedila in razumejo. Ni pa nujno.

URBAN KRČ: V osnovi gre še vedno za angleške tekste, primarno, ko so ustvarjeni. Na začetku gre le za posamezne zloge in nedokončane ideje.

GORAN KORAŽIJA: Tako, zlogi, potem pa izberemo pravo melodijo, in ko združimo, nastane besedilo.

URBAN KRČ: Gregor izbere tematiko glede na glasbo, nato pa besedilo zapakira v slovenščino.

GREGOR VIDEC: Pred leti sem že veliko govoril o tem, kako se lotiti pisanja slovenskega besedila. Imel sem namreč dilemo, kako do dobrega teksta, potem pa mi je kolega svetoval, naj napišem tekst v angleškem jeziku in prevedem, kar mi je odprlo obzorje. Za besedilo v slovenskem jeziku je potrebno vložiti veliko več truda.

ROCKER.SI: Lahko na drugem albumu pričakujemo žanrsko spremembo? Rekel si, da bo zvok trši.

GREGOR VIDEC: Vsekakor. Po predlogu Urbana, češ da koncertov in honorarja ni, smo se odločili, da stvari vzamemo v svoje roke (smeh). Izkušnje imamo, ustvarili smo že kvaliteten live posnetek koncerta, Urban je odličen tonski mojster …  zakaj pa ne bi poskusili sami posneti?! Miks zaupamo Maticu iz Alo!Stari, s katerim sodelujemo. On si spet po svoje interpretira komad. Na ta način se ne obremenjujemo toliko s tem, kakšen izdelek bo nastal, ker je vse naše delo. Zdaj imamo že dva posneta komada in sta kar posrečena. To je to! Delamo naprej kot bend!

ROCKER.SI: Verzija 2.0. 

GORAN KORAŽIJA: Recimo, ja (smeh).

GREGOR VIDEC: Midva z Urbanom sva ravno danes v avtu na poti sem poslušala posnetke in se sliši, da gre za drugačno glasbo. Bolj na hard kot do zdaj.

Foto: Aleš Žnidaršič

ROCKER.SI: Za koncertni film, ki ste ga izdali, ste uporabili obsežno ekipo sodelujočih. Ste še kaj na vezi? Boste ponovno sodelovali? Rezultat tistega sodelovanja je bil res na visokem nivoju.

GREGOR VIDEC: Z nekaterimi smo nenehno v stiku, saj so praktično neuradni člani benda, za luči pa sta tam skrbela Klemen in Amadej iz Blackout Lighting Design. Vizualno je stvar taka, da si trenutno ne moremo privoščiti podobnega sodelovanja. Takrat smo zapeljali celotno akcijo in smo dobili tudi sponzorski denar. Le tako smo lahko te ljudi pošteno plačali. Vse se je poklopilo, da so bili tisti čas v teh krajih in so pristali na sodelovanje. Če bo možnost in se odpre več koncertov, potem jih bomo vsekakor poklicali za nadaljevanje projekta.

ROCKER.SI: Video podoba je danes vsekakor pomembna, pa čeprav mogoče človek ne bi pomislil.

GREGOR VIDEC: Vse delamo v lastni režiji in skušamo držati stroške na minimumu. Tako kot vsi ostali. Skušamo pa biti vedno boljši, tudi cinefilsko. Dela se na tem in imamo še veliko načrtov.

Klon_24-03-2022, Orto Bar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Že zdaj ste naredili ogromno.

GREGOR VIDEC: Preveč (smeh). V teh dveh letih, odkar je izšla plošča, smo res veliko ustvarjali. Ni enostavno. Mi smo bend različnih generacij – poglej, Luka in Gora sta dvajset let narazen (smeh). Bi si mislil, da sta dvajset let narazen (smeh)?

LUKA VINKO: Jaz sem na drugi strani odra, da se ne opazi (smeh).

GREGOR VIDEC: Rockerji smo in ostali bomo v tem žanru! Vsaj jaz tako gledam na naše delovanje. Ne morem se pretvarjati. Odraščal sem v rocku.

LUKA VINKO: Zato pa delujemo tudi v drugih žanrsko različnih projektih, ki nas veselijo.

URBAN KRČ: Če se še malo navežem na prvi album – tam smo še tipali v temi. Marsikdo je to opazil, ko je poslušal ploščo, da gre za žanrsko različne komade in predvsem za različne pristope ustvarjanja glasbe. Da bomo snemali sami, smo se odločili iz finančnega razloga, ampak tudi zato, da najdemo svoj zvok. Da sami raziskujemo, kar bi drugače namesto nas počeli tonski tehniki in aranžerji ter vsi ostali, ki bi prisostvovali zraven. Že med sabo se težko uskladimo, v katero smer bi zavili, ampak zdaj, ko poslušamo končni izdelek, slišimo rdečo nit.

ROCKER.SI: Verjetno ima tudi producent svojo vizijo in s tem pri miksu usmeri posnetke.

URBAN KRČ: Kar se tiče komadov, smo zdaj bolj složni že v osnovi. Matic pa seveda prisloni svoje uho.

ROCKER.SI: Kako ste prišli do sodelovanje s šentjursko hard rock zasedbo Hogminister?

GREGOR VIDEC: Videl sem jih, ko so snemali pri Cosmosonics Studios v Ljubljani z Matejem Pečaverjem. Poklical sem jih, če bi imeli skupni koncert, ker se mi zdi, da žanrsko sodimo skupaj. Zasedbo Klon sem vedno videl bolj v hard rock vodah. Težko je v teh časih, zato je lepo, če sva bend pripelje svojo publiko. Moramo se povezovati.

ROCKER.SI: Ste imeli na začetku koga, ki vas je vzel pod okrilje? Mi2, seveda, ampak takrat ste bili že izdelan bend. Kaj pa čisto na začetku?

GREGOR VIDEC:  Nič. Najslabši termin smo si izbrali, da pridemo ven kot bend (smeh). Če bi album izdali eno leto prej, bi mogoče šli skozi ta korak, tako pa smo morali uporabiti veze in poznanstva. Celje je majhno mesto in na srečo poznamo dovolj ljudi, da dobimo svoje priložnosti, ampak trenutno je tam zaprta scena. Generacije danes rock dojemajo drugače. Zame in za Gorana je alternativa, denimo, nekaj čisto drugega kot za mlade zdaj. Obstaja še kaj, kot zgolj nažiganje kitar. Klon smo prepuščeni sami sebi, kar se tiče organizacije koncertov.

LUKA VINKO: V Celju dejansko nimamo prostora, kjer bi podmladek lahko vadil. Zato radi sodelujemo z drugimi okoliškimi zasedbami – če že dobimo koncert, da imajo tudi oni priložnost predstaviti se v drugem kraju. Nočemo igrati le v Celju, Žalcu, Šentjurju in v Laškem.

GREGOR VIDEC: V Celju je tako, kot je opisal Luka. Vsi ostali kraji imajo prostore za mlade bende, razen v Celju. Karkoli želiš organizirati, imaš na voljo le najem dvorane, kjer pa so stroški previsoki.

Foto: Aleš Žnidaršič

ROCKER.SI: Ste iskali možne prostore, kjer bi se lahko bendi družili in povezovali?

GREGOR VIDEC: Gal, jaz se tako močno trudim s temi stvarmi. Verjemi mi. V Celju sem našel idealen prostor, a politika tega ne dopušča. Ne moremo priti skozi.

URBAN KRČ: Kolikor poznam Gregorja, mu verjamem, da se je eno leto trudil, da bi našel tak prostor.

GREGOR VIDEC: Radi bi imeli prostor, kjer bi lahko igrali in predstavili našo glasbo. Kamor bi lahko povabili druge zasedbe in si izmenjali priložnost za nastope drugje. Celo mladinski center smo prepričali, da bi sodelovali, a politična struja tega ne podpira. Naše mesto je omejeno, letos so namreč volitve in nihče noče spreminjati obstoječega režima. Naš župan je na oblasti dvajset let in ne jebe sistema, takorekoč. Vsi se grebejo. Imamo veliko prijateljev – tudi takšnih s financami, ki bi podprli naš projekt, toda rabimo zagotovilo, da se ne takoj zaustavilo. Ta teden sem bil na sestanku. Imamo namreč cel kup bendov, ki vadijo v svojih manjših prostorih, a se ne morejo predstaviti širšemu občinstvu. Mogoče kakšen nastop sem ter tja v okviru dogodkov lokala Špital za prjatle ali MCC-ja. Slednji delajo vsako leto festival, konec avgusta, a na programu ni nobenega celjskega ali okoliškega benda.

ROCKER.SI: Brez podpore od zgoraj je težko.

GREGOR VIDEC: Zakomplicirana situacija. Dejstvo je, da imamo župrana, ki je predolgo na vodilnem položaju. Nima posluha za kulturo. Prej je bil športnik, saj ga poznam, kultura mu je španska vas. Vedno bo našel opravičilo, češ da imamo Celjski dom, ampak kot rečeno, na tak način ne moremo delovati.

LUKA VINKO: Tista dvorana je primerna le za pevski zbor ali godalni orkester in čisto nič drugega.

GREGOR VIDEC: Če pa najdemo prostor v centru mest,a dobimo opozorilo, da smo preglasni. Tu tiči problem. Tako pač je. Jaz pravim, da se moramo obremenjevati le sami s sabo. Delamo naprej. V prvem planu igramo, ker nam je všeč. Bi pa radi imeli prostor, kjer bi se lahko večkrat na leto predstavili domačemu občinstvu, potem pa še nekajkrat po Sloveniji in bili srečni.

LUKA VINKO: Radi bi imeli prostor, kamor bi povabili druge zasedbe, da bi sodelovali.

GREGOR VIDEC: Takoj lahko naštejem dvajset zasedb, s katerimi bi sceno peljali naprej.

LUKA VINKO: V Velenju imajo vadnico za bende. V hiši blizu krožnega, imajo deset prostorov, namenjenih za mlade zasedbe, da lahko vadijo. Tega pri nas manjka.

GREGOR VIDEC: Ne more vse po institucijah. Glasba mora biti spontana. V Celju imamo veliko glasbenih navdušencev, le prostora manjka. Ne rabimo veliko. Stroške plačamo sami. Ko le ne bi bilo političnih igric in nepremičninskih poslov.

Klon_24-03-2022, Orto Bar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Pišejo torej svojo zgodbo in nikogar ne spustijo zraven?

GREGOR VIDEC: Točno tako, saj jih razumem po eni strani.

ROCKER.SI: Slišal sem, da lahko v naslednjih tednih pričakujemo nekaj novega s strani zasedbe Klon? Nov singel? Koliko je resnice v tem? Lahko izdate?

GREGOR VIDEC: Prav si slišal. Pripravljamo nov singel, ki bo izšel kot avdio, kasnej pa bo sledil videospot. Nocoj ga bomo zaigrali, drugi na setlisti.

Klon_24-03-2022, Orto Bar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Bi želel pojasniti njegov naslov ‘Sladka mala zver’? Gre za osebo?

GREGOR VIDEC: Vsak si ga razlaga po svoje (smeh). Jaz bom tako rekel, pustil bi ga še v meglici. Vsak si naj ustvari svojo zgodbo, lahko pa rečem, da ni političen, ampak življenjski. Govori o odnosi in o tem, s kom si v stiku ter kaj se dogaja okoli tebe.

ROCKER.SI: Je to zate edini način, da pišeš in ustvarjaš kot zrcalo svoje okolice?

GREGOR VIDEC: Nedvomno najbolj pristen način. Skladba govori o osebni izkušnji, ki je udarila po meni. Upam, da čim prej izdamo singel, nato pa še videospot. Saj sploh ne vem, kakšen žanr je zdaj to? Fantje?

URBAN KRČ: Royal Blood sreča Klon (smeh).

GREGOR VIDEC: Mogoče res, kar se tiča zvoka. Komad bolj na poskok (smeh).

ROCKER.SI: Že nestrpno pričakujemo uradno studijsko izdajo!

GREGOR VIDEC: Tudi mi! Hvala za pogovor! Bom rekel za konec to, da se na tej točki ne obremenjujemo več toliko. Lahko gremo iz punk rocka v metal. Za ta komad smo našli nekaj takega, da nam je bilo všeč. Vsak je dodal svoje, Goran riff, Urban udaren ritem, Luka bas linijo, ki v bistvu naredi komad, jaz pa refren. Na tej točki smo zdaj Klon. Povezani v celoto!