Jernej Dirnbek (Mi2): ‘Upam, da bodo mladi še poslušali rock!’

Jernej Dirnbek iz skpine MI2. (FOTO: Nejc Zupančič)
Jernej Dirnbek iz skpine MI2. (FOTO: Nejc Zupančič)

Pivo, februarska sivina, sneg in Mi2.

ROCKER.SI: Letos minevajo štiri leta od izida vašega zadnjega albuma ‘Čista jeba’ (2014, TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o albumu). V sklopu priprav za njegovega naslednika ste nam lani ponudili skladbi ‘Lanski sneg’ in ‘Proklete vijolice’, nato pa potihnili, vsaj kar se tiče studijskega ustvarjanja. Se nam v kratkem obeta še kakšen singel, kdaj lahko pričakujemo dejanski album?
JERNEJ DIRNBEK: Res je. Navadno smo pred izidom dejanskega albuma izdali več singlov. Tokrat pa se nam je stvar nekoliko zataknila. Zaradi objektivnih razlogov.

Med lanskimi pripravami nas je namreč povozil čas. Preveč je bilo vsega. Koncertov in drugih stvari. Prav tako nam je eden od članov malo padel iz forme, tako da smo se omejili le na nastope.

Sedaj se počasi sestavljamo skupaj in polnimo baterije. S pripravami bi lahko, znova, začeli sredi letošnjega leta ali jeseni.

Dejanskega datuma izida si ne upam napovedati. Če že, lahko rečem, da ga bomo najverjetneje izdali naslednje leto ali leta 2020.

ROCKER.SI: Lanskega novembra ste kot posebni gostje zaigrali skupaj z Ribljo Čorbo. Se nam obeta, glede na to da si tudi sam njihov velik oboževalec,  tudi kakšno studijsko sodelovanje?
JERNEJ DIRNBEK: Dobro vprašanje. O tem sploh še nismo resno razmišljali, čeprav nas je med pripravami na koncert njihov menedžer povabil k sodelovanju.

Povedal nam je tudi, da nas je Bora [Đorđević] slišal po radiu, našo ‘Visoko pesem’, in da je izrazil željo po skupnem nastopu.

Ideja nam je vsekakor zanimiva, a dlje od tega še nismo prišli. Če ne bomo dobili ideje, ki bi bila dobra za oba benda, mislim, da do sodelovanja ne bo prišlo.

ROCKER.SI: Hipotetično. Če bi do sodelovanja res prišlo, v katerem jeziku bi izvajali skladbo? V srbskem ali v slovenskem?  Kdo bi se prilagodil komu?
JERNEJ DIRNBEK: Glede na to, da je Bora po novem Ljubljančan, menim, da bi se moral on nam (smeh).

Je pa tudi res, da bi nam srbska skladba morda omogočila kakšen izlet čez mejo ali vsaj kakšno predvajanje na neslovenskih radijskih postajah.

Kot pravim, zaenkrat poteka vse na nivoju sanjarjenj, ki se pojavijo po tretjem pivu, ko človek čaka na koncert, in ne ve, o čem bi se še pogovarjal.

Možnost, da bi se dejansko spustili v kaj takšnega, je manjša od dvajset odstotkov.

ROCKER.SI: Osmega marca se boste po štirih letih znova vrnili v Cvetličarno. Nam pripravljate kakšno posebno presenečenje?
JERNEJ DIRNBEK: Gre za prostor, kamor se vedno znova radi vračamo. Ljudje so se nekako navadili, da je tam naš glavni letni koncert.

Po nastopu v Hali Tivoli in sodelovanju z Ribljo Čorbo smo z Ljubljano nekoliko prenehali, saj se nismo hoteli ponavljati. Čeprav nas je lastnik Cvetličarne želel slišati že lani, smo se na koncu dogovorili za letošnjo pomlad.

Glede koncerta ti lahko obljubim, da se bomo zanj potrudili še bolj, kot navadno. Program bo daljši, saj bomo zaigrali tudi kakšno skladbo, ki je navadno ne. Poleg tega pa nam bodo delali družbo tudi fantje iz zasedbe Leonart.

ROCKER.SI: Glede na to, da nastopate na velikih kot tudi na nekoliko manjših odrih, se zdi naslednje vprašanje več kot primerno: Kaj imaš raje, velike odre ali manjša prizorišča?
JERNEJ DIRNBEK: Hmm, Cvetličarna nedvomno združuje oboje. Ljudi imaš blizu, hkrati pa prizorišče omogoča obisk več obiskovalcev, kot manjši odri.

Sam imam rad uravnoteženo mešanico obojega. Po seriji nastopov na velikih odrih se mi stoži po manjših in obratno (smeh).

Skupina MI2. (FOTO: Marko ALPNER)
Skupina MI2. (FOTO: Marko ALPNER)

 

ROCKER.SI: Katera je tvoja najljubša Mi2 plošča, bi lahko izbral svojo najljubšo skladbo?
JERNEJ DIRNBEK: Izbira najljubše plošče je težko opravilo, saj skoraj vsaka vsebuje skladbe, ki so nam s svojim izidom odprle marsikatera vrata.

Prvi album [Črtica (1997)] ima ‘Črtico’, njegov naslednik [Čudo tehnike (1998)] ‘Teto Estero’, tisti zlovešči »drugi« hit. Za tem so prišle ‘Toplice’, s katerimi smo se uveljavili tudi kot rock bend.

Potem pa so tu še ‘Zbudi me za 1. maj’, najbolj poslušana slovenska balada, in njena naslednica ‘Sladka kot med’. In navsezadnje, v isti maniri, tudi ’Čista jeba’.

 

Mogoče bi izpostavil tudi skladbo ’Visoka pesem’. Občutek, ko jo na koncertih z nami prepevajo le »težkojedrni« oboževalci, je res lep (smeh).

Za najljubšo ploščo bi si izbral Album leta (2000), na katerem smo prvič sodelovali kot petčlanska zasedba.

Če bi nekatere pesmi posneli kasneje, z več izkušnjami, bi bile še boljše. Tipičen primer so ‘Toplice’. Posnetek s plošče zveni obupno. Še danes me strese, ko slišim tiste bobne.

ROCKER.SI: Se v vašem katalogu nahaja skladba, ki bi jo sam najraje izpustil iz repertoarja, a je zaradi njene premočne povezave z bendovim DNK, preprosto ne moreš?
JERNEJ DIRNBEK: Sam s tem sam nimam težav, jih imajo pa nekateri drugi. Zato že nekaj časa ne igramo skladb, kot so ‘Črtica’, ‘Teta Estera’ in ‘Pa si šla’.

Mi pa na zadnjem albumu nikakor ni bila všeč ‘Ljubi dve’. Skladba, za katero je Tonč [Tone Kregar] neverjetno stal. Kljub vsem mojim naporom je slednja na koncu pristala na albumu.

ROCKER.SI: Lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi kakšen nov koncertni album?
JERNEJ DIRNBEK: Do izida nove plošče zagotovo ne. Če že, bi radi posneli en dober koncert. S pravo produkcijsko ekipo. Nekaj v slogu nastopa v Tivoliju, a bolj profesionalno.

Nekaj vam bomo zagotovo pripravili, saj je 25-letnica že skoraj pred vrati.

 

ROCKER.SI: Kakšna zaključna misel?
JERNEJ DIRNBEK: Srčno si želim, da bo število bralcev vašega portala naraščalo in da bo mlada publika še poslušala rock.

V zadnjem letu sem odkril kar nekaj kvalitetnih mladih skupin. Občutek imam, da se gradi nova generacija, za katero je le še vprašanje časa, kdaj se nam bo postavila ob bok. In, ja, komaj čakam ta dan!