Jurij Egzi Čotar in poškodba možganov

Jurij Čotar s Shotdown - v globine človeške zavesti. (foto: Sani Može)

Shotdown – bend, ki je z delovanjem pričel v novembru 2016. Po razpadu prejšnje ekipe Shutdown (2006 – 2015) smo pod malce drugačnim imenom in s čisto drugačno glasbo prileteli pod sonce maja 2017 s singlom ‘Invincible’ in prvimi poletnimi koncerti. Nič dramatičnega; le štiriglava družina z enakimi željami in interesi. Usmerjeni smo v glasbo brez klasificiranja.”

Že več kot dobro leto je znano, da Jurij Čotar – Egzi z zasedbo ne miruje. S prerojenim pogledom na glasbo in širšo umetnost, Shotdown odpirajo nove, nepričakovane poti v glasbo, lastno zavest in podzavest. Opredeljevati se ne pustijo. Ne drugim, niti sami sebi. V naslednjih dneh se pripravlja izdaja novega singla ‘Brain Damage’, ki je vse prej kot preračunljivo nadaljevanje lani začetega dela.

Egzi, še enkrat – koga in kaj v svojem jedru predstavlja zasedba Shotdown?

Množico ljudi različnih vzgoj, posledično različnih karakterjev ter različnih pogledov na bilokatero obravnavano temo, lahko skupaj držita le ali ljubezen – ali denar. Kolikor je meni znano, v medijsko nepodprti glasbeni sceni (da ne ravno uporabljam besede alternativa) denarja ni, zato bo verjetno ravno ljubezen do glasbe in ustvarjanja tista, ki nas objema in ščiti pred lakoto mainstream bogatašev. Shotdown trenutno smo Jurij Egzi Čotar vokal, Matjaž Winkler Winko bobni, Marty Favento kitara ter Tilen Sušnik bas.

Čeprav še zelo mlad projekt, Shotdown vseeno niste več novorojeni. Ste izjemno aktivni, in povsem na pragu izdaje novega, že drugega singla. Kaj ste ustvarili? Ali se boste na tej točki že dovolili žanrsko popredalčkati?

Singel ‘Brain Damage’ je neke vrste dialog mladega človeka v boju s seboj; jaz proti sebi. Gre se za opis obdobja odraščanja in »preklopa« iz najstništva v odrasel svet. Torej, borba misli mladiča na eni strani, ki še kar zagovarja življenje v obliki hedonizma in vsesplošnega užitka na drugi strani pa zaposlenega možakarja, katerega naprej poganja enačba »uspeh = zaslužek + izračunljiv dosežek«. V večini primerov se zobniki preobrazbe poklopijo med sabo, pri nekaterih pa en zdrobi drugega in nastane ‘Brain Damage’. Glasbeno podlago je prispeval Marty, tekst je moj.

In drži, to je drugi singel tega benda. Prvi je nekako šel po formuli ‘stara šola je edina šola’, drugi pa prinaša večje eksperimentiranje in odstopanje od klasične, preverjene oblike težko kamenih starešin. Ali je to dobra predstavitev benda težko rečem, je pa vseeno predstavitev. Glasba, ki jo ustvarjamo, je med sabo precej različna. Prej bi rekel, da je koncert dobra predstavitev benda, ne pa en singel, ki je le en segment celotnega Shotdown obraza.

Singel ‘Brain Damage’ bo izšel 20. februarja 2018. (foto: Shotdown)
Leto se je šele začelo, a vi boste eno postavko na letošnji ustvarjalni poti v naslednjih dneh že obkljukali. Kako naprej? Kaj prinaša 2018?

Prihodnost benda obstaja. 20.2. torej predstavitev novega singla Brain Damage, 23.2. se selimo v Zagreb kjer koncertiramo s Hrvaškimi Flesh, konec marca je predvidena predstavitev še tretjega singla ter 29.3. koncert v Ljubljani, Orto bar. Poletje 2018 prinaša kar nekaj velikih slovenskih odrov, jesen 2018 pa kot kaže prinaša zaprta vrata studia z napisom “ne vstopaj, Shotdown snema”.

Si eden tistih ljudi, ki se jih splača povprašati po popotnici bralcu in poslušalcu. Kakšen je tvoj nasvet razmišljujočemu človeku? 

Bodi pošten do sebe. Keep your mind busy.

Brain Damage teaser

BRAIN DAMAGE VIDEO OUT ON 51st DAY OF THE YEAR!

Objavil/a Shotdown dne 12. februar 2018