JANEZ BONČINA BENČ: ‘Biografija’ (2019)

FOTO: Blagoja Borislav Pešić (Nika Records, PROMO).

Eden izmed utemeljiteljev domače glasbene scene, Janez Bončina Benč je v sklopu praznovanj svoje nedavne 70-letnice (TUKAJ si lahko preberete našo reportažo s slavja v Cvetličarni) izdal prav poseben izdelek. Kompilacijo, naslovljeno Biografija, ki je izšla pod okriljem založbe Nika Records, katera vsebuje izvajalčeve glavne skladbe, izdane v obdobju plošče Ob šanku (1983) in kasneje.

Pregled skladb

Benčev almanah odpira Ta noč je moja’, ki je luč sveta prvič ogledala z izidom plošče Ob šanku (1983). Preverjena uspešnica z zanimivim ozadjem, ki jo je izvajalec napisal v sodelovanju z vsestranskim Branetom Kastelicem (TUKAJ si lahko preberete cel intervju):

»Ko sva začela sodelovati, sem ugotovil, da ‘Ob šanku’ ni edina, za katero je imel Brane pripravljeno besedilo. Med drugim tudi za ‘Ta noč je moja’, ki je takrat niso želeli vrteti. Češ, da je preveč jazzovska. Čez 20 let, ko so se na glasbenih šolah začeli učiti tudi jazza, pa je postala velik hit. Zanimivo, kako se spreminjajo časi.«

Ploščo nadaljuje nekoliko novejša uspešnica Bendologija’, v katero so ustvarjalci premeteno umestil kar nekaj referenc, povezanih z Benčevimi preteklimi projekti. Ste razbrali vse?

Po ‘Sol, poper in sanje’, poklonu Benčevi istoimenski plošči iz leta 2010, napoči čas za nekoliko šibkejše skladbe, ‘Joža iz Portoroža’, ‘Delo mi ne leži’ in ‘Abraham’. Impresivni glasbeni aranžmaji, ki pa bi bili lahko deležni boljših besedil. Bi celotna zadeva izpadla boljše, če bi izvajalec namesto zadnjih vključil več skladb iz časov zasedbe Junaki nočne kronike?

Res da ‘Poet’ zavrti plošček nazaj v pravo smer, a to še zdaleč ni edina skladba, ki jo je potrebno izpostaviti, ko beseda nanese na prej omenjeno zasedbo. Standard ohranjata tudi ‘V veri da boš srečna’ in ‘Nosila je rdečo rožo’. Benčeva glasbena kariera zagotovo ne bi bila ista tudi brez ‘Maja z biseri’, pod katero se je podpisal neponovljivi Dušan Velkaverh. Po ‘Oče in sin’, ‘Canzone Italiana’ in ‘Kadar ognji dogorijo’ napoči čas še za eno mojstrovino. Za eno in edino, za kultno ‘Gvendolina, kdo je bil?’.

Izdani almanah zaključujeta še dva poklona plošči Ob šanku (1983). Naslovna Ob šanku’ in ‘Navali narod na gostilne’, ki v družbi ‘Zakaj star song se še vrti’ poskrbita za odličen zaključek kompilacije.

Čeprav je priprava kariernih presekov sila nehvaležno delo, saj je en plošček v večini primerov premalo, da bi lahko s pomočjo le-tega podrobneje predstavili poljubnega izvajalca, vas tokratni izdelek ne bo razočaral. Kajti Biografija v veliki večini vsebuje vse, kar morate vedeti o zadnjih 35 letih ustvarjalnega življenja Janeza Bončine Benča.

Za dosego prvih stvari pa so potrebni drugačni ukrepi. Ponatisi. Se pravi, vnovične izdaje starejših albumov, podkrepljene s promocijsko kampanjo, ki bi celotni zadavi dajala težo, česar pa pri nas kronično primanjkuje. Le kdaj bodo tudi naše založniške hiše začele dohitevati zahod, ali vsaj sosednjo Hrvaško, kjer je Croatia Records izdal že lepo število klasičnih albumov?

OCENA: 4,0/5

Izdelek lahko naročite TUKAJ.