Snow Patrol so se na Dunaj vrnili polni energije in zanosa

Snow Patrol razprodali dunajski Gasometer (Foto: Karmen Nagode)

S kakšnim veseljem jih je bilo spremljati na njihovem glasbenem potovanju, ki sedaj traja že kar 25 let. Prvih deset let, ko so še iskali svetovni uspeh, so nastopali za veliko manjše skupine, medtem ko nam pevec skupine, simpatični Gary Lightbody, zaupa, da so enkrat igrali koncert samo za enega poslušalca. Niso vedeli, komu je bilo bolj nerodno, ker je bilo na odru več ljudi kot v občinstvu. Ampak tistih časov je konec, tako kot je konec tudi časov težav in depresije Garyja, ki je deloval nasmejan, spočit, energičen in nasploh kot en sam sunek ljubezni. Obožuje vsako sekundo, ki jo preživi na odru, kar se odraža tudi v njihovem igranju in v setlisti. Čeprav imajo v repertoarju nemalo žalostink, so sestavili lepo setlisto, ki je izmenjevala njihove hite s tistimi manj poznanimi, predvsem pa je manevrirala med veselimi melodijami in tistimi, ki so še posebej osebno izpovedne in ob katerih se hočeš nočeš spomniš prejšnjih ljubezni. Tistih, ki so nam ušle ali nas ranile.

Odprli so s ‘Take Back the City’ (Foto: Karmen Nagode)

Gary je prestal veliko in to se kaže tudi v njegovi glasbi, zato kar nočemo, da bi nehal trpeti, drugače bo zmanjkalo lepih melodij. Malo za šalo malo za res. Drugače pa so svojo zrelost pokazali že s točnostjo in začrtano setlisto. Na oder so pritekli točno ob 21.15, kot napovedano, odigrali pa so natančno 18 skladb, kot smo lahko predvideli glede na njihove prejšnje enako uspešne nastope po Evropi. Manjkala je kakšna skladba ali dve, drugače pa so zaigrali vse tiste “pomembne”. Največji oboževalci so zagotovo prišli na svoj račun. In če je bila v naprej strukturirana setlista, so zato toliko bolj spontani njegovi govori med posameznimi skladbami. Človek je poln ljubezni in dobrine.

V 1 uri in 40 minut dolgem koncertu nas je kar nekajkrat uspel nasmejati; na primer s šalami o varnostnikih in da bomo vsi umrli, ker delujejo tako resno, pa tudi z neposrečnim uvodom v ‘What If This Is All the Love You Ever Get?’, kjer mora poseči po najvišjem tonu svojega razpona, zato se je skušal osredotočiti, nakar ga je zmotil eden izmed oboževalcev, ki ni zmogel zadržati krikov navdušenja. Garyju je naposled uspelo najti tisti otožni “mood”, ki ga je iskal, zadel pa je tudi vse tone. Skupina je perfekcionistična, kar se tiče zvoka in njihove odrske predstave.

Foto: Karmen Nagode

Zahvalili so se tudi predskupinama, še posebej talentiranemu mlademu Ryanu McMullanu, ki je koncertiral že z Ed Sheeranom in drugimi zvezdniki in se že nekaj let trudi prebiti v pop rock zvrsti. Njegova ‘In the back of my mind’ je celotno dvorano zavila v tišino in spokoj. Čudovite pesmi, ki jih igra na kitaro in klavir, so več kot vredne poslušanja. Njegov nastop pa je bil še posebej vrhunski, ker smo do takrat že kar nekaj ur prestali in prečakali, tako da so nas že hudičevo bolele noge. Nestrpno smo pričakovali nastop glavnih junakov večera, ampak ko smo zaslišali prve akorde, je bilo vse čakanje stokrat poplačano.

Čudovita in intimna dvorana Gasometer dovoljuje, da je tri tisoč obiskovalcev skupaj in povezanih. Nihče ne presliši tona in vsak ima direkten pogled na oder, zato hitenje in norenje niti ni potrebno. Brez težav si izboriš pozicijo. Zares odlično organiziran ogled koncerta s Koncerti.net, ki so nas na kraj pripeljali dovolj zgodaj, da smo si privoščili še kanček Dunaja. Najlepše pa je seveda prišlo na koncu. Poetičen koncert skupine, ki s svojimi čutnimi in osebnoizpovednimi besedili boža dušo. Ko so igrali ‘Chasing Cars’, je bila mogoče potočena tudi kakšna solza. Mogoče.

Snow Patrol, setlista, 9. februar 2019, Gasometer

 1. Take Back the City

 2. Chocolate

 3. Crack the Shutters

 4. Empress

 5. Don’t Give In

 6. Open Your Eyes

 7. Run

 8. You Could Be Happy

 9. Life on Earth

 10. Make This Go On Forever

 11. Shut Your Eyes

 12. Set the Fire to the Third Bar

 13. Heal Me

 14. The Lightning Strike (What If This Storm Ends?)

 15. Chasing Cars

 16. You’re All I Have

 17. What If This Is All the Love You Ever Get?

 18. Just Say Yes