Benč pač ostaja Benč!

FOTO: Aleš Žnidaršič

Janez Bončina Benč je zagotovo eden izmed izvajalcev, ki so s svojimi projekti več kot očitno zaznamovali domačo glasbeno sceno.

Hard in heavy, jazz, “klasična” popularna glasba, žanrska zmešnjava, imenovana fuzija … če vsaj malo uporabljate radijske valove, boste vedeli, o kom govorim.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Kot smo že poročali, je večni mladenič Janez Bončina Benč pretekli december praznoval svoj 70. rojstni dan, ki ga je pretekli petek v družbi svojih dolgoletnih glasbenih sodelavcev in koncertnih obiskovalcev proslavil v ljubljanski Cvetličarni.

Kaj sploh pričakovati od glasbenika, ki se lahko pohvali s pet desetletij dolgo glasbeno kariero? Koncertni maraton, ki bi trajal vse do jutranjih ur?

Ne, vsekakor da ne. Odličen nekaj več kot dvourni pregled najpomembnejših dosežkov pa vsekakor.

Koga vse bo povabil? Glede na glasbenikov način dela, ki ga slednji, kot nam je zaupal v nedavnem intervjuju, smatra za izrazito ekipno naravnanega, izbira gostov ni bila enostavna. Velikanski seznam sodelovanj, konec glasbene kariere in celo smrt je le nekaj parametrov, ki so pestili Janezov izbor.

Poleg tega je bilo potrebno za dogodek izbrati tudi ustrezen repertoar, saj je celotno zadevo pokrivala nacionalna televizija, pa tudi nekatere skladbe so bile, kot nam je še zaupal slavljenec, že nekoliko zastarele oziroma so bile potrebne temeljite preobrazbe.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Naša petkova epizoda se je začela ob 22. uri, ko so se na odru pojavili Benč in člani zasedbe Karamela, s katerimi si je slednji najprej izmenjal nekaj šal na račun starosti in velikosti telesnih okončin, nato pa začel s koncertom.

Po pregledu številnih uspešnic, med katerimi smo lahko slišali tudi skladi ‘Poet’ in Navali narod na gostilne’, je sledil prihod gostje, katere nastop bi lahko brez težav označili za prvi vrhunec večera. Na oder je namreč stopila ena in edina, Neca Falk, ki je prisotnim odpela ‘Z več plati’. Skladba je izšla na Necini plošči Najjači ostaju (1980), pod njeno avtorstvo pa so podpisani Andrej Šifrer, Joni Mitchell in Dave Cooke.

Drugi vrhunec večera je napočil, ko so se Janezu na odru pridružili nekdanji soborci iz časov zasedbe September. O odzivih publike, ki so spremljali skladbe, kot sta ‘Florida’ ali ‘Domovina moja’, pri kateri se je zbrani druščini  pridružil še Aki Rahimovski (Parni valjak), mi verjetno ni potrebno izgubljati besed.

Zaključni del koncerta je bil posvečen skladbam ‘Ob šanku’ in ‘Ta noč je moja’, ki ju je Bončina ustvaril v sodelovanju z vsestranskim Branetom Kastelicem, izdal pa na plošči Ob šanku (1983). V dodatku, ki je sledil, je napočil čas še za ‘Kadar ognji dogorijo’. Koncert je zaključila vnovična izvedba ‘Ta noč je moja’, v katero je Benč tokrat vključil imena članov spremljevalnega benda, nekaj verzov pa je bilo odpetih tudi v angleščini.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Če ste zamudili petkov koncert, vam je lahko žal, saj glasbenik še zmeraj premore odrsko karizmo in glas, s katerima že pet desetletij navdušuje svoje oboževalce. Poleg tega je slednji na oder povabil tudi lepo število glasbenikov, ki sami ne nastopajo prav pogosto. Kdaj boste lahko znova v živo slišali imena, kot so September, Tihomir Pop Asanović ali Neca Falk?

Drži, dogodek je pokrivala tudi nacionalna televizija, kar pomeni, da ga lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi na malih ekranih, a izkušnja niti približno ne bo enaka.

Benč pač ostaja Benč!