Gušti: ‘Zame ni petka, nedelje ali ponedeljka’

Energičen nastop Guštija s spremljevalno skupino (Foto: Primož Pičulin)

Rockerski ‘mastermind’ iz ozadja in glasbeni popotnik. Avtor najbolj znanih skladb skupine Big Foot Mama in tisti, ki je tako ulito sodil v duet s Polono. Tako uspešen instrumentalist, solo vokalist, predvsem pa izredno nadarjeni avtor glasbe, ki nas konstantno obdaruje s svojimi zapomnljivimi melodijami in iskrenimi teksti. Tokrat sem imel čast govoriti z Miho Guštinom – Guštijem in njegovo spremljevalno skupino, s katero je pripravil večer svojih največjih uspešnic. V zakulisju kranjskega KluBarja me sprejme na sproščeno debato o tem, kaj je počel v preteklih mesecih, kaj ustvarja trenutno in kam ga bo poneslo na njegovi poti samostojnega ustvarjanja.

Kljub svojemu statusu in glasbeni veličini pa Gušti ostaja skromen, dostopen in nadvse prijeten sogovornik. Redko srečaš človeka njegovega kova, ki si tik pred koncertom vzame čas, da se v celoti posveti odgovorom na vprašanja, še več o njegovi osebnosti pa pove gesta, da me po koncu intervjuja še enkrat vpraša za ime in tekom pogovora v roki ves čas na lastno pobudo – da bi se pač bolje slišalo – v zrak drži snemalnik.

ROCKER.SI: Najlepša hvala, da si pristal na ekskluzivni intervju. Si morda reden bralec našega portala?
GUŠTI: Nisem spremljal vašega portala, saj ga nisem poznal, ga bom pa od zdaj naprej očitno bral (smeh). Vsekakor.

ROCKER.SI: Že nekaj časa te nismo videli, kje se skrivaš zadnje čase?
GUŠTI: V tem trenutku sem potreboval zelo veliko časa, da sem sploh ugotovil, kaj bom delal. Moral sem si vzeti čas. Odločil sem se, da bom prevzel vlogo glavnega vokalista, pri čemer pa sem potreboval kar nekaj časa, da sem se s tem nekako sprijaznil. To je bila premišljena odločitev, da bom pel in ne bom več vabil k sodelovanju drugih. Ne bom več iskal dvojca, da bi za nekoga delal celoten album. Bom z veseljem naredil še kakšno skladbo za izvajalca, ki mi bo všeč, ampak posebno za Guštija pa ne več.

ROCKER.SI: Koncert v Kranju je eden redkih na tvojem koledarju, za katerega pa si izbral oseben pristop promocije.
GUŠTI: Res je, čeprav smo pred tremi tedni igrali tudi v Ljubljani in sedaj je na vrsti Kranj. Dogovorili smo se, da ponovimo dogodek tudi tukaj, način promocije pa je načeloma tak, ker se mi zdi, da je facebook omogočil, da lahko sam narediš maksimalno promocijo. Kolikor jo je pač mogoče narediti. Na ta način se dotaknem ljudi preko njihovih telefonov, s svojim osebnim pristopom in direktno. To sem naredil že večkrat, največkrat se na poslušalce obračam prav s pomočjo družbenih omrežij.

ROCKER.SI: Danes bomo deležni prav posebnega glasbenega programa. Od kje je prišla ideja za takšen dogodek?
GUŠTI: To smo izvedli že v Ljubljani v začetku aprila, kjer smo z dvema DJ-jema naredili nekakšen skupen večer in vse skupaj je izpadlo odlično. Zato smo odločili, da bomo tudi v Kranju ponovili ta »live act« Gušti z bendom in vsemi mojimi hiti, spremljali pa nas bodo DJ-ji pred in po zaključku koncerta, da se publika ne porazgubi. To je sklop celotnega večera.

ROCKER.SI: Verjetno ni slabo, če imaš tako bogat katalog glasbenih uspešnic. Da toliko sodeluješ in si pri tem tako uspešen.
GUŠTI: Hvala (smeh). Res je, imam kar lep nabor skladb, ki so pri nas zelo poznane, in to izkoriščam. Ženske vokale od Polone sedaj poje Nina Radkovič, vse ostale vokale pa pojem jaz. Igram tako novejši material kot tisti z Big Foot Mamo.

Med koncertom je Gušti spraševal po rezultatu aktualne nogometne tekme (Foto: Primož Pičulin)

ROCKER.SI: In katere pesmi ponavadi najbolj navdušijo zbrano občinstvo?
GUŠTI: Seveda moram reči, da gre za skladbe od Big Foot Mame, ki so tradicionalni slovenski »party kumadi«, izredno dobro pa pridejo na plodna tla skladbe od Polone. Dvomim, da bom kdaj stal na odru in ne igral skladb, ki sva jih napisala s Polono. Ta je del moje glasbene zgodovine.

ROCKER.SI: Srečala sva se že na predstavitvenem koncertu nove plošče, ki ga je imela Neisha v Činčinu. Se pogosto udeležuješ tujih nastopov?
GUŠTI: Če le lahko, potem pridem svoje kolege podpret s svojo prisotnostjo. Mislim, da je lepo, da hodimo na koncerte eden drugemu, da s tem podpremo nov projekt, ki ga kolegi naredijo.

ROCKER.SI: Kaj pa mlajše, nadobudne glasbene skupine. Bi kakšno izpostavil?
GUŠTI: Ja (pavza). V mislih imam kar nekaj dobrih mladih bendov, tukaj je Joker Out, v katerem igra moj sin. Potem so Mint, prav tako odličen mlad bend. Potem pa so mi všeč še MRFY. Imamo kar nekaj obetavnih skupin, ki so kar dobro zagrizle, predvsem pa vidim dobre skupine na Špil ligi v Šiški. Moram reči, da sem reden gost in pogosto zaslišim kakšen dober zvok.

ROCKER.SI: Kakšno glasbo pa poslušaš med vožnjo z avtomobilom? Ali poslušaš lastno glasbo?
GUŠTI: V avtu sigurno ne (smeh). S poslušanjem lastne glasbe je tako, da ko je enkrat skladba izšla, jo nekajkrat poslušam, potem pa imam dovolj. Jaz poslušam novo glasbo predvsem na radiu, ampak tam pa z izjemo Vala 202 in nacionalnega radia ne slišiš novih skladb. Vsaj ne v taki zvrsti, ki zanima mene. Val 202, SI, Radio Koper, Radio Maribor. Poslušam, da sploh pridem v stik z novo glasbo. Moram reči, da se mi ne ljubi brskat po internetu in iskati novo glasbo, to pričakujem od radiev in mislim, da je to tudi njihova naloga, da ozaveščajo publiko. Dokler sem v avtu, še vedno poslušam radio.

ROCKER.SI: Pogosta tematika v glasbi je ljubezen. Kako se lotevaš besedil?

GUŠTI: Najprej imam vižo, v glavnem melodijo in nanjo dam neko poved. Nato pa iz tega tvorim celotno skladbo. Še največkrat začnem s samim refrenom ali pa tudi ne. Začnem z vižo in nanjo lepim besedilo, poskušam dokončati v tej smeri, ko se odločam, kaj bodo kitice, kaj bo refren, kaj bo »bridge«, nato pa na vokalne linije smiselno »lepim« ostalo.ROCKER.SI: Novinarji pogosto pritiskamo z vprašanji, kdaj bo izšel naslednji album. Ali kdaj čutitš pritisk novega materiala?
GUŠTI: Velikokrat (smeh). Največkrat je malo smešno, ko ravno izdaš album, in na koncu intervjuja novinar vpraša, kdaj bo naslednji album. Hja (smeh) … V tem trenutku ne znam povedati (smeh).

ROCKER.SI: In kdaj bo izšel naslednji album? (smeh)
GUŠTI: V tem trenutku ne morem povedati (smeh). Ko se bo nabralo dovolj singlov, saj pravim, v tem trenutku se postavljam v novo vlogo, s čimer imam kar veliko dela. S tem se ukvarjam maksimalno v studiu in doma, je pa res, da imam skladb več kot dovolj, a jih počasi, počasi razvijam. Album bo, ko bo dovolj materiala.

Gušti je čisto “Navaden občan” (Foto: Gal Jerman)

ROCKER.SI: Bo poletje čas sprostitve?
GUŠTI: Ne, jaz sploh ne nastopam veliko, tako da ne morem reči, da se potrebujem spočiti. Kamorkoli grem, delam in ne delam. Zame ni petka, nedelje ali ponedeljka. Zame so vsi dnevi podobni, saj ne hodim v službo. Sem glasbenik in živim od glasbe, tako da v bistvu ko začutim potrebo po ustvarjanju, takrat se lotim pisanja nove glasbe. Dobro usklajujem privatno življenje, ampak ponavadi je tako, da ravno ko nimaš časa, pride največ stvari. Tako to je v glasbenem poslu.

ROCKER.SI: Se ti zdi, da si manj ustvarjalen kot pred leti?
GUŠTI: Ne, pridejo pač trenutki, ko te glasba ne zanima toliko, pa pridejo trenutki, ko te glasba spet prevzame. Še posebej, ko dobiš navdih za novo skladbo. Takrat se osredotočiš samo na to, nato pa mine. Teden, mesec, šest mesecev. Nato pa izgine. Ta navdih je zelo variabilen. Prav silim se ne.

ROCKER.SI: Lahko pride čas, ko boš nehal pisati glasbo?
GUŠTI: Ne, prav nehal ne bi. Dejstvo pa je, da nikoli ne veš. Vedno se bojim, da bom imel vedno manj za povedat z glasbo. Ta kreativni strah, če bodo moje skladbe še inovativne in zanimive, me preganja že od delovanja z Big Foot Mamo, ampak zaenkrat se v svoji koži počutim dobro. S svojo glasbo se počutim odlično. V redu. Super (smeh).

ROCKER.SI: Pa če končava na sproščujoč način. Pred tedni ste imeli +whiskey večer+ z Guštijem. Je to vaša izbira pijače?
GUŠTI: Da bi ob petkih zvečer hodil ven, to niti ne. Največkrat po igranju rekreativnega nogometa dvakrat na teden pride na vrsto druženje, pivo in na nek način – ne bom rekel razgrajanje – ampak postanemo glasni (smeh). Imamo se fino, da bi pa zvečer hodil s prijatelji v bar – tega pa je vedno manj.