Elvis Jackson in “Wet T-shirt” tekmovanje na Ljubljanskem gradu

Elvis Jackson (FOTO: Mateja Gašperin)

Drugi dan ZMAJEVEGA FESTIVALA na Ljubljanskem gradu je bil v nemilosti dežja, toda skupaj s spektakularnim plesom kitajskega zmaja, za katerega verjamejo, da odganja zle duhove in prinaša srečo ter blaginjo, smo vsaj za kratek čas odgnali temne oblake. Sobotno popoldne nas je čakala serija vrhunskih koncertov, zato smo se s hitrim korakom zagnali proti pestremu dogajanju. In res ni manjkalo glasbe in plesa. Nastop mojstrov iz Shaolin templja, številne predstave in ples kitajskega leva, preden se je začelo mračiti, pa še ples čarovnic ob polni luni.

Od glasbenih izvajalcev so najprej na mali oder stopili KIWI FLASH, mlada rock skupina iz Ljubljane, ki je ujela našo pozornost že pred časom z njihovim singlom ‘Dežela Nela‘. Vključujejo elemente rocka in funka, v sedanji zasedbi pa delujejo že od maja 2018. Letos so osvojili tudi Špil ligo. Nastop na gradu je bil lep presek njihovega ustvarjanja tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku. In že sedaj lahko povemo, da jih v kratkem ujamemo tudi za daljši intervju, v katerem bodo še bolje predstavili svojo glasbeno vizijo.

Los Ventilos (FOTO: Mateja Gašperin)

V Jazz Clubu smo potrpežljivo čakali na uvodne akorde LOS VENTILOS, pop-rock skupine, ki verjeli ali ne, deluje že skorajda 20 let! Zamenjali so nekaj članov (na oder so za ‘Ne gledam nazaj‘ povabili bivšega pevca Jako Kralla – Jacuzzyja), ampak v zadnjih letih so močnejši kot kadarkoli prej. To potrjuje njihova glasba, ki je vse bolj odmevna, ušesom prijazna, energična, kvalitetna.

Prvaki ljubljanske pop-rock scene so lani s singlom “Bolj počasi” napovedali, da pod taktirko producenta Jerneja Kržiča odpirajo novo poglavje dolge kariere. Prerojeni s pevcem Urbanom v ospredju, ki je eksplozija energije in izvrsten vokal za njihovo vse bolj žanrsko raznoliko glasbo. V užitek jih je bilo poslušati, kot vedno, proti koncu pa se je v klubu nabrala že kar velika množica navdušenih poslušalcev. Sledile so pohvale, zahvale in močan, močan aplavz.

Prismojeni Profesorji Bluesa (FOTO: Mateja Gašperin)

Zunaj na grajskem dvorišču je ravno začelo ponovno deževati, ko so se ogrevali PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA. Ampak to ni motilo tistih pred odrom, ki so vajo skorajda zamenjali za pravi nastop. Bobnar Zlatko je v svojem prismojenem slogu pomiril zbrane:This is not yet the concert! Oblečeni v 70. leta prejšnjega stoletja, na inštrumentih pa pravi mogotci. Blues poosebljen. Združeni na odru oddajajo energijo, ki jo premore malokateri band. Tudi tisti največji ne. Ker se čuti, da ne igrajo za denar.

Kitarist Julijan Erič, Zlatko Djogič na bobnih, eksplozivni in verjetno “najbolj cool basist out there” Miha Ribarič, desno pa še sedaj stalni član, odlični klaviaturist Aleš Uhan. Perfect. Za njih ni bilo toliko važno, če dežuje, saj so navajeni vsega. Še krvavih strun, plesnivih kitar ali pogoltnjenih orglic. Valjali so se že po blatu. Oni hočejo igrati, dokler lahko stojijo.

Elvis Jackson (FOTO: Mateja Gašperin)

Za češnjo na torti so poskrbeli veliki ELVIS JACKSON. Face. Zato jih ljudje naravnost obožujejo, še tisti, ki ne marajo njihove glasbe. Ker jim je pač vseeno. Pred zaključnim koncertom, ki se je utapljal v dežju, nam je vokalist David Kovšca – Buda namenil nekaj minut za intervju, v katerem je med drugim razkril, kaj so počeli v preteklih mesecih in kakšne načrte imajo za jesen (stay tuned!)

Samooklicani glasbeni kritiki so jih označili kot skupino, ki s svojo neposrednostjo, energijo, tehnično dovršenostjo in simpatičnostjo poslušalca prevzame v trenutku. V domačem in širšem okolju izstopajo iz klasičnih oziroma ustaljenih okvirov in nastopajo na največjih koncertnih odrih doma ter v tujini, kjer so prav tako izjemno popularni. 20 let je minilo od njihovega štarta, kar smo v pol elektriki/pol akustiki razmočeni doživeli tudi na njihovem zmajskem festivalu. In teh dvajset let je šlo mimo res hitro. Da pa so še vedno odtrgani kot nekoč, je dokazal Buda, ki se je povabil med občinstvo in še tam odpel svoje, medtem ko se jim je na odru pridružila še pihalna sekcija. Temu se reče predanost!

Mokr ku prasc!

Objavil/a Elvis Jackson dne Sobota, 07. september 2019