LOS VENTILOS: ‘Nov album bo obarvan v alternativne barve’

Skupina Los Ventilos (FOTO: Primož Pičulin)
Skupina Los Ventilos (FOTO: Primož Pičulin)

Po končani tonski vaji člane skupine Los Ventilos najdem sproščene in nasmejane. V dobri družbi pred kranjskim KluBarom uživajo spomladanski večer in čakajo na čas, ko bodo izbranemu občinstvu predstavili svojo vijuganje med rockom, bluesom in alternativo. Boštjan Gradišek (kitara), Miha Petrovič (bobni), Martin Lunder (kitara) in Urban Sever (vokal) s pomočjo Jerneja Kržiča, ki je tokrat vskočil na bas kitari namesto Naceta Jordana, so z novim dodelanim zvokom napovedali tudi novo dobo.  Več o tem povprašam glavnega govorca kitarista Martina in pa pevca Urbana v zaodrju, čeprav ne traja dolgo, da se nam pridružijo tudi ostali člani, ki poskrbijo za kaotično vzdušje in (ne)hote obrnejo intervju na glavo, s tem pa poskrbijo za še boljšo izkušnjo druženja s skupino, ki kar kriči od energije in glasbene kreativnosti.

ROCKER.SI: Vaša glasba spominja na mednarodni sredinski rock, kako to, da ostajate pri pisanju besedil v slovenščini?

LOS VENTILOS: Tudi sam sem bil oboževalec angleških tekstov, ampak v resnici obstaja toliko dobrih slovenskih glasbenikov in piscev. Predvsem me moti, ko vidim slovenski lokalni band, ki piše v angleščini, češ da se tako lažje izraža. Podobne izjave me kar razjezijo. Samo v pisanju slovenskih besedil so slabi, to je prvi razlog. Tudi sam sem pisal tekste v angleščini, misleč da sem frajer pri osemnajstih letih, ampak slovenščina je daleč od kmečkega jezika za rock, četudi ga nismo nikoli dodobra osvojili. Ampak ko spišeš dovolj slabih besedil, nastane en dober tekst in takrat vidiš, da se da zelo dobro pisat slovenska besedila. Le zapleten jezik je in težko je napisati dobro slovensko besedilo. Na drugi strani imamo glasbenike, kot je Bryan Adams, ki s pomočjo odlične produkcije na štiri minute raztegne besede »Everything I do, I do it for you«. Če poslušaš dovolj slovenske glasbe, najdeš več kvalitetnih skupin, kot bi si mislil.

ROCKER.SI: Kako pa se z vašo glasbo poveže neobičajno ime Los Ventilos?

LOS VENTILOS: Nekateri smo izvedeli šele pred časom, kako je prišlo do tega imena. Gre se za besedno igro. Skupina še ni obstajala, ko sta Boštjan Gradišek in prvi pevec po naročilu slovenske skupine ustvarila skladbo Odpri ventile. In tista skupina je skladbo zavrnila, zato sta sama ustanovila band z imenom Los Ventilos. Boštjan je ravno takrat prišel iz Los Angelesa, tako, da verjetno od tukaj izvira vse skupaj. Velikokrat smo se spraševali, če bi ime zamenjali, ampak nismo sprejeli te odločitve. Mogoče kakšna dekleta pridejo včasih na salso, ampak nam nato hitro pobegnejo (smeh). Vzemimo primer skupine The Beatles. Če je skupina uveljavljena, se ljudje ne sprašujejo, zakaj »hroščki«.

ROCKER.SI: Čaka vas še nekaj koncertov, nato pa zaslužen počitek?

LOS VENTILOS: Dopust je glede na dinamiko te skupine zaslužen, saj smo bili v primerjavi s tem, kako smo prej delovali, zelo pridni. Imamo še nekaj datumov in so za nas nenavadno pogosti, saj smo imeli prej manj koncertov. Nekaj jih še pride, ampak poleti so v ospredju bolj festivali, kamor pa se nam še ne uspeva uvrstiti. Za takšen nastop moraš imeti v ozadju dve agenciji, ki te porineta v ospredje. Bomo pa vsekakor v delovni vnemi za nov album.

ROCKER.SI: Kako daleč ste z novim glasbenim materialom?

LOS VENTILOS: Prvi singl z videospotom bo izšel že v naslednjih tednih. Imamo sedem novih skladb, ki jih bomo predstavili tudi na današnjem koncertu, sedaj pa bomo posneli še nadaljnjih sedem, kar pa je nekaj novega za to skupino. Prej smo osem skladb ustvarjali štiri leta. Teh sedem, ki jih bomo danes igrali, smo spisali v treh mesecih, tako, da se je v skupini nedvomno zgodila neka sprememba. Dobili smo nov zagon.

ROCKER.SI: Imate kakšno idejo, od kje ta preporod?

LOS VENTILOS: Jaz imam svojo razlago, ki jo morda niti ne bi delil. Lahko rečemo, da so se nekako poklopile zvezde. Predvsem pa smo radi skupaj, saj se dobro ujamemo tako glede osebnosti kot glasbe, in s tem pride ustvarjalnost.

Zgodba o Los Ventilos sega v leto 1997. (FOTO: Primož Pičulin)
Zgodba o Los Ventilos sega v leto 1997. (FOTO: Primož Pičulin)

ROCKER.SI: Kako pa usklajujete privatno življenje? Pred kratkim so nekateri člani postali starši, se je pogled kaj spremenil?

LOS VENTILOS: Težko reči, nekateri imajo že kar nekaj let stare otroke, tako da je še prezgodaj, da bi govorili, ampak nedvomno se stvari spremenijo. To pa ne pomeni, da na slabše. Večina nas ima zraven še službe; Urban je na primer trener gimnastike, drugače pa edino Nace živi samo od glasbe. Pri nas je težko živeti samo od glasbe, se pa najdejo primeri, ampak je potrebno sprejeti veliko kompromisov, kaj boš igral in koliko boš igral. Nekateri smo nekaj časa poskušali, pa smo ugotovili, da je ob tem trpela ljubezen do glasbe.

ROCKER.SI: To bo vaš peti album. Za prejšnjega ste potrebovali osem let, sedaj je šlo veliko hitreje. Od kje nov zagon?

LOS VENTILOS: Nismo še naredili ničesar (smeh). Hitro čas mine, kar težko je verjeti, da je minilo toliko let. Jih je res toliko? Da pomislim, izdali smo album Los Ventilos samo na spletu tam nekje leta 2010 … Pa je res bilo osem, imaš prav. Jezus (smeh).

ROCKER.SI: Kaj lahko poslušalci pričakujejo od novega albuma?

LOS VENTILOS: Ta album bo za tiste, ki na glasbo gledajo malo bolj na široko. Ima veliko detajlov, ki so malo izven konteksta, hkrati pa bo še vedno v našem stilu zelo speven album, le da bo obarvan v bolj alternativne barve.

ROCKER.SI: Kako se lotite pisanja glasbe?

LOS VENTILOS: Vsaka glasbenik ima svoj način, ampak po večini je stvar v preigravanju. Tomi Meglič je na isto vprašanje odgovoril, da se usede in začne pisati. Tako preprosto je. Če gledam iz svojega zornega kota, kot pisec tekstov in glasbe – da ne bo pomote, tudi Urban piše in ustvarja, le da za zdaj pri tem drži samostojno pot – opažam, da pridejo obdobja, ko pišem boljšo in slabšo glasbo. Torej gre za nek navdih. So stvari v ozadju, ki vplivajo na to. Ko napišem tekst in ga preberem in ponotranjim, vedno najdem nekaj, kar je vplivalo na pisanje tega teksta. To začuti tudi Urban. Tako dobro se poznamo, da vemo, od kje prihajajo besedila. Samo nekajkrat se nam je naredilo, da smo v trenutku vedeli, o čem točno bo govoril tekst.

ROCKER.SI: Se vam dojemanje lastnih besedil skozi leta spreminja?

LOS VENTILOS: Da (premor). Da, absolutno. Mogoče ima še vedno isti pomen, ampak na skladbo gledamo drugače. Posebej zanimivo je za pevca Urbana, ki ne piše besedil, in si ustvari povsem svojo interpretacijo. Ta je lahko povsem drugačna od tiste, ki je bila mišljena izvorno. Se je že zgodilo, da je Urban zapel besedilo narobe, kar smo ugotovili šele kasneje, ko smo skladbo že posneli, zato smo obdržali novo verzijo besedila (smeh).

Na domači glasbeni sceni so pustili močan pečat. (FOTO: Primož Pičulin)
Na domači glasbeni sceni so pustili močan pečat. (FOTO: Primož Pičulin)

ROCKER.SI: Iz kakšnega glasbena okolja prihajate? Se težko uskladite?

LOS VENTILOS: Iz narodno zabavnega (smeh) … Ne v bistvu so med nami takšne starostne razlike, da nedvomno prihaja do razpotij. Vsi pa izhajamo iz najširšega rockerskega zaledja. Tudi če bi kdo želel vključiti metal, mu pač preprosto spremenimo zvok kitare (smeh). To je stvar produkcije in slike skupine. Ta skupina ima točno določeno zvočno podobo.

ROCKER.SI: Skozi leta je skupina doživela nekaj članskih sprememb, kako vam je to pomagalo na vaši poti?

LOS VENTILOS: Redko se sprašujemo, zakaj je bilo tako in kaj bi bilo, če bi bilo. Kar se je zgodilo, se je moralo zgoditi, da smo danes tukaj skupaj in v tem uživamo. Ni idealnega recepta, morajo pa se najti pravi ljudje na pravem kraju ob pravem času.

ROCKER.SI: Z novo verzijo skladbe ‘Čas’ je mogoče slišati nov zvok, ki je bil do sedaj skupini nepoznan. Bo tudi nov album v tej podobi?

LOS VENTILOS: Zato smo jo naredili, tako je. Povezati smo hoteli prejšnji album s tem projektom, ki bo vsekakor bolj podoben temu, kar si slišal. Zdelo se nam je zabavno narediti zvočno povezavo med prejšnjimi Ventili in zdajšnjimi. Prav tako pa je bil naš cilj, da postanemo bolj primerni za več glasbenih prostorov. Načeloma smo zelo glasen bend, ampak zakaj ne bi bili zmožni igrati tudi pod določenim nivojem decibelov. S tem, kar smo naredili za ‘Izštekani’ pa si nismo vzeli nobene energije, ustvarili smo le ušesom bolj prijazen zvok.