DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV: ‘Astronavt’ (2018)

Fotografija albuma 'Astronavt' glasbene skupine Društvo mrtvih pesnikov, DMP (Foto: Borut Peterlin)

V letu 2018 se je v Društvu mrtvih pesnikov začelo nekaj premikati. Podaljšali so članstva članov. Nekaj časa so počivali, sedaj pa so nazaj med aktivnimi. Iz vesolja je priletel izgubljeni ‘Astronavt’ in začel raziskovati naš planet. a ker ni zmogel v tišini, si je v čeladi na slušalkah začel vrteti glasbo, prva skladba pa ga je takoj pozdravila s ‘Hello’. 

Konceptualni album z vesoljskim motivom, ki so ga uporabili tudi v video reprezentaciji skupine, jih je izstrelil na mini koncertno turnejo, kjer oboževalci že od samega začetka prepevajo čudovito tematsko obarvana besedila, ki jih je avtor Alan Vitezič črpal iz lanskega razmišljanja in občutkov. Kako smo včasih izgubljeni v lastnem vesolju, plavamo nekje na nebu, na obzorju sredi ničesar. Lebdimo, ampak če imamo srečo, od nekod zaslišimo glasbo, ki nas vrne nazaj v atmosfero.

Glasba nas vedno prizemlji nazaj in zanjo smo lahko hvaležni. Tako kot smo lahko veseli za najnovejši album skupine Društvo mrtvih pesnikov, ki je brez dvoma eden bolj kvalitetnih glasbenih ploščkov leta. Deset skladb, ki zavzemajo različne glasbene žanre, a so vse povezane v isto zvočno sliko, za katero je poskrbel producent in njihov kitarist Peter Dekleva. 

Kaj je o svežem projektu in o tem, kako se počutijo kot nekakšni retro hipsterji, povedal frontman Alan Vitezič, si lahko preberete tukaj.

Padel je singl ‘Padalo za strah’

Ob izidu osmega studijskega albuma so Društvo mrtvih pesnikov navdušili poslušalce z lansiranjem udarnega singla ‘Padalo za strah’, ki ima eno najboljših besedil na albumu, hiter ritem in prepoznavno kitarsko melodiko. Na predpremiernih koncertih je bila pesem toplo sprejeta.

Skladbo spremlja tudi videospot, ki so ga DMP poleti posneli na Nizozemskem in v Belgiji. Podobno kot v Astronavtu tudi v tem videospotu spremljamo zgodbo astronavta, izgubljenega na našem planetu, Zemlji. Videospot, ki so ga obdelali v postprodukcijski hiši Produkcija Studio, zaznamujejo posnetki naravnega parka Zeeland ter urbano okolje Amsterdama, Rotterdama, Den Haaga, Bruggesa in drugih mest, kjer so doma tulipani.

“Padalo za strah je pesem o ljubezni, ki prispe v zrela leta. Ko zaljubljenosti ni več, je pomembno, ali si pripravljen dati več, kot vzameš. Pesem je bila napisana kot balada, v studiu pa smo jo poskusili zaigrati udarno in rezultat nas je navdušil. Poleti smo posneli videospot v tujini. Skoraj 10 dni sem hodil po svetu s čelado na glavi. Nekateri so me čudno gledali, drugi so fotografirali, tretji pa so želeli čelado preizkusiti. Najtežje je bilo snemati v Den Haagu, kjer mrgoli oboroženih policistov in varnostnikov, ki so me dvakrat skoraj zaprli pri snemanju na ulici. Morali smo zbrisati posnetke, ki pa smo jih kasneje dobili nazaj,” je povedal glavni pisec besedil in glasbe Alan Vitezič 

Nekaj besed o albumu ‘Astronavt’

Društvo mrtvih pesnikov (Foto: Borut Peterlin)

Album naslavlja tematiko minljivosti življenja na Zemlji, nujnost raziskovanja možnosti pohoda v vesolje tako nakazujejo že nekateri naslovi pesmi: ‘Hello’, ‘Formula časa’, ‘Astronavt’, ‘Padalo za strah’, ‘Čip’, ‘Od zibelke do groba’. Konceptualno zgodbo raziskovanja življenja dopolnjujejo ‘Begunca’, ‘Filozof’, ‘Srce’ ter ‘Tinta in pero’.

Pesniki so se snemanja albuma lotili drugače kot ponavadi. Pesmi Alana Viteziča, zaigrane le ob kitari, so aranžirali v studiu, kjer so snemali vsi naenkrat in se prepustili kreativnosti. Iskali so lasten glasbeni izraz glede na značaj posamezne pesmi.

Novi album prinaša predrugačeno zvočno podobo benda. Glasbeni izraz je bolj neposreden, bend pa krmari med tršimi zvoki, akustičnimi napevi in nenazadnje prepoznavnimi intimnimi skladbami, ki so zaščitni znak skupine.

Pod producentskim vodstvom Petra Dekleve jih je studijski izlet odpeljal v različne glasbene stile, tako boste na albumu slišali zvoke indie folka, post rocka, elektro popa in tudi drum’n’bassa. Zanimivost je tudi avtorski prvenec basista Tomaža Koncilije, ki se podpisuje pod zaključno skladbo albuma ‘Filozof’, v kateri lahko slišimo tudi njegovo vokalno interpretacijo. Ta je hkrati tudi edina, ki rahlo glasbeno in tematsko odstopa in je zame iz taistega razloga najšibkejša.

Album so predstavili na premiernem koncertu v SiTi teatru v Ljubljani

Smo res sami v vesolju ali je še kdo tam zunaj?” se sprašujejo DMP in preroško napovedujejo pohod človeka v neskončnost medzvezdja. Da pa skupina odvzeni tako enkratno, morajo delovati prav vsi njeni členi. Društvo mrtvih pesnikov so Alan Vitezič (vokal, kitara), Tomaž Koncilija (bas kitara), Marko Zajc (bobni), Peter Dekleva (kitara) in Boštjan Artiček (klaviature).

Album so posvetili Katarini Avbar. Zahvalili so se Zemlji, za katero je še čas, da jo rešimo, vesolju, v katerem prebivamo, in tistim, ki podpirajo slovensko glasbo. Zadnjo skladbo ‘Ti si vse’ so namenili njihovim spremljevalkam, ki jih podpirajo in razumejo, da kakšen večer pač manjkajo, ker so na odru. Počnejo to, v čemer so prekleto dobri. Za celotno reportažo kliknite tukaj.