DENIS BRNČIČ: ‘Leto 2024 bo leto Pomaranče’

Velik podpornik domačega metala Denis Brnčič (foto: osebni arhiv).
Velik podpornik domačega metala Denis Brnčič (foto: osebni arhiv).

Pomaranča ne potrebuje posebne predstavitve. Gre za izvajalca, ki je na začetku osemdesetih skoval prva domača hard/heavy albuma, se zaradi raznoraznih mahinacij sesul sam vase, se nato vrnil, na koncu pa dosegel kulten status.

Bendov nastop v čast svoji 40-letnici v Laškem (reportaža s koncerta) in Popovičevo ter Herakovo studijsko sodelovanje z Bogunov (recenziji ‘More bijesa’ (2020), ‘Dolazimo u miru’ (2022) so začeli naznanjati to, kar si je želel marsikdo od nas. Konkretno vrnitev enega najpomembnejših domačih bendov. Če ne že v studijskem smislu pa vsaj koncertno, a se je vmes (znova) zgodilo življenje. Prišla je pandemija, ki sta jo spremljali še smrti basista Heraka in bobnarja Teropšič. Dogodki, ki so bendove že tako redke dejavnosti postavili še pod večji vprašaj.

A dokler bo živ Mijo Popovič, bo živa tudi Pomaranča. Svetovni splet je namreč pred dnevi razveselila novica, da se bo bend 6.6.2024 v Kinu Šiška, v čast svoji 45-letnici v prenovljeni postavi vrnil na oder; Mijo Popovič (kitara), Tomaž Žontar (klaviature; prvi nastop s Pomarančo po 40 letih), Tilen Hudrap (bas), Matic Nareks (vokal), Matjaž Winkler (bobni). Vrnitve takšnih bendov s seboj prinašajo številne neznanke, o katerih je za naš portal spregovoril eden glavnih podpornikov domačega metala Denis Brnčič.

Seveda sem najprej skušal izvedeti, ali se bo bendu na odru poleg Metalsteel pridružil še kakšen gost, vendar bo na to potrebno še nekoliko počakati: “Veliko informacij še ne morem razkriti. Ne zato, ker jih ne bi vedel, ampak ker še ni čas za takšne najave. Lahko pa povem, da bo šlo za unikaten “one time koncert,” ki bo obeležil 45-letnico skupine. Z njim se bomo poklonili tudi tistim, ki jih žal ni več med nami. Ko me je Mijo povabil k sodelovanju in me prosil, da bi prevzel vodenje in organizacijo projekta in ko mi je povedal, da sta zraven še Hudrap in Nareks, sem pomislil …Woooow, imeli bomo slovenski “super bend.” Najprej smo morali najti investitorja, saj mora biti takšen dogodek spektakel, nato pa smo morali prepričati Tomaža Žontarja. Prevzel sem projekt, se dobil s fanti, in ko sem začutil Hudrapa in Nareksa, s kakšnim entuziazmom in resnostjo sta zraven, ni bilo več poti nazaj. Z vsem srcem sem zagrabil projekt. Podrobnosti vam bomo razkrivali postopoma. Lahko pa rečem, da bo to res poseben večer. Že samo to, da imamo po 40 letih skupaj spet Popoviča in Žontarja, če pa enačbi dodamo še basista Tilna Hudrpa, ki je zvezda repatica slovenskega metala v svetovnem merilu, pevca Matica Nareksa, ki je že pred leti v Laškem na zadnjem nastopu Pomaranče, pokazal da lahko brez težav stopi v čevlje Magdaleniča in Krmca in bobnarja Winklerja, je recept za uspeh popoln. Gre za vrh ledene gore, pod katero se skriva še veliko lepega!”

Pomaranča (L-D; Mijo Popovič (kitara), Matjaž Winkler (bobni), Matic Nareks (vokal), Tomaž Žontar (klaviature), Tilen Hudrap (bas)). Foto: Primož Jereb
Pomaranča (L-D; Mijo Popovič (kitara), Matjaž Winkler (bobni), Matic Nareks (vokal), Tomaž Žontar (klaviature), Tilen Hudrap (bas)). Foto: Primož Jereb

Pri poklonu jubileju bo (za zdaj) šlo za enkraten dogodek, ki bi ga lahko spremljal tudi nov material: “Zdaj smo vsi popolnoma koncentrirani na pripravo tega koncerta, ker želimo pripraviti spektakel, o katerem se bo govorilo še dolgo. Boris in Zlato zaradi zdravstvenih razlogov ne moreta peti, a bomo vseeno našli način, da bosta oba vključena v zgodbo. Bilo je govora tudi o novih posnetkih, ampak ko imaš na kupu toliko znalcev in umetnikov, se lahko samo prepustiš toku. Dajmo času, čas.”

Obletnice so priročne tudi za ponatise obstoječih albumov, ki na bolšjem trgu dosegajo lepe zneske: “Tudi v to sem zagrizel, vendar ni zadeva niti malo enostavna. Glede na nekatera poznanstva v Beogradu ni nemogoče, da izpeljemo nalogo. Če nam albume uspe vrniti v Slovenijo, bo to velik uspeh.”

Kot zbiratelja bendove zapuščine me je zanimalo, če se bo med njimi nahajal tudi sveti gral. Koncertni posnetki klasične ekipe, in odgovor me ni razočaral: “V arhivih smo našli marsikaj. Tilen je našel posnetke klasične ekipe, ki so dolgo veljali za izgubljene. Bili smo navdušeni, vendar ostaniva za zdaj le pri tem.”

Pogovor sva zaključila s še večjim dražilcem pred prihajajočimi tedni: “Leto 2024 bo posebno, kajti obeta se veliko dobrih stvari . Naj ob tej priliki najavim, da se bo zgodil tudi ponatis knjige Železne stopinje. Bolje natančno, izšla bo njena dopolnjena izdaja, ampak več o tem kmalu.”