Brkovi in Paraf kmalu v Kranju

5. julij bo v Kranju družbeno kritičen večer.

V petek, 5. julija, bo na SubArt festivalu družbeno kritično, z glasbo legendarnih punkerjev Paraf, ter lokalnimi Sereš in Wasted Time. Z nekoliko bolj poskočnimi ritmi turbofolka, a zato nič manj provokativnimi besedili pa bodo večer zaključili Brkovi.

 

 

Brkovi

Gre za glasbeno atrakcijo iz Zagreba, ki jo vodi karizmatični Shamso 69, prava oderska ikona. Band je spojil za mnoge popolnoma nekompatibilne glasbene žanre in odprl novo prenovljeno shemo treh starejših glasbenih smernic. Od turbofolka uporablja značilne emocionalne stihe združene z ostrino punk rocka in težo heavy metala. Njihovi teksti so politično nekorektni in raje prepevajo o ljubezni, tipično za turbofolk in zabavno glasbo. Kjerkoli se pojavijo, razgrejejo množico ljudi do obisti in upravičijo svoj sloves in tako bo tudi tokrat. Živahno in na poskok!

Brkovi (FOTO: Žan Žak Martinjak)
Brkovi (FOTO: Žan Žak Martinjak)

 

Valter Svira Parafe

Ob 40. obletnici punka na Reki je od mrtvih vstal eden najbolj kultnih balkanskih novovalovskih bandov, ki je imel svoj čas enega od svojih domicilov s številnim občinstvom tudi v Ljubljani. Prvič so se kot rock trio predstavili leta 1976, ko so povsem nenapovedano nastopili v reškem parku Vladimira Nazorja. Koncert je že nakazoval smer nadaljnega razvoja punka v celinskem delu Evrope, kajti poleg domačih Pankrtov, so bili ravno Paraf edini predstavniki punka zunaj britanskega otočja. To pionirsko punk zgodbo pa je band kronal s prvencem ‘A dan je tako lijepo počeo‘ (1980), ki za marsikaterega rock poznavalca velja za enega najpomembnejših albumov energičnega kitarskega izraza, ki je na tnalo postavil vsakdan obstrancev ter se ironično zažiral v tkivo socialističnega malomeščanstva.