Bordo obarvana glasbena pravljica Tomaža Štularja ob 20-letnici Ortofesta

Bordo v Layerjevi hiši (Foto: Marko Alpner Photography)

Tako kot vedno je za krasen večer v začetku aprila v okviru praznovanja 20-letnice Ortofesta poskrbel Tomaž Štular, ki je kot Bordo v lanskem letu ustvaril in izdal album Medzvezdje (recenzijo lahko prebere tukaj), minuli teden pa postregel s prav posebno različico skladbe skupine Radiohead. Debitantski album ponudi enajst songov, med katerimi so tudi OdplešivaPredaleč za nasOsamljen in BosZakaj? in druge. “To ni konceptualni album. Je prerez triletnega ustvarjanja, skupek singlov z družbeno kritičnim nastavkom, ki se združijo v medzvezdje vseh sodelujočih na albumu. Izredno lepo potovanje, ki mu zaenkrat ni videti konca.” pravi pevec, ki je po desetletju ustvarjanja s skupino The Tide šel na novo pot.

Na njihovem krajšem koncertu v Ljubljani se je nabrala lepa številčna množica, sploh če računamo, da je šlo za dogodek sredi tedna z malce dražjo vstopnino. Ampak za tiste, ki smo se odločili podpreti kvalitetno glasbo, je bilo hitro jasno, da je vsak njihov nastop več kot vreden denarja. Karizmatični vokalist je v publiki prejemal podporo ne le svojih oboževalcev, ampak tudi s strani svoje največje oboževalke, njegove najdražje partnerke, ki ga je bodrila za “še!”, on pa se je šalil: “Katera vpije iz ozadja!?”

Duhoviti Drejc Pogačnik na klaviaturah je bil tokrat malce bolj v ozadju, pred njim na odru pa preostanek skupine izjemnih inštrumentalistov, ki ne potrebujejo neizmerne jakosti, da izpadejo vrhunsko. Dovolj so njihovi talenti v akustični izvedbi. Na saksofonu je še posebej izstopal mladi Štef Starc.

Bordojčki že na odru 😍😎😘 // BORDO // #pravljica #obljubim #zakaj #zvezdevmlaju #ortofest #20let #obletnica

Objavil/a Rocker.si dne Torek, 02. april 2019

Sicer je vodilni Tomaž spregovoril o tem, da je to njihov zadnji nastop, ampak ni informacij o tem, kaj to dejansko pomeni. Talentirani avtor (intervju si lahko preberete tukaj) je na neki točki skočil med publiko, čustveno odpel svojemu sinu posvečeno radioheadovsko ‘Obljubim’ in pogosto nasmejal s prisrčnimi, spontanimi nagovori. Priredbe so priredbe, toda prava ljubezen pride z avtorsko glasbo. Bordoji se tega dobro zavedajo, čeprav so perfektni z ‘Obljubim’ in ‘Kozlam’ skupine Dan D. Njihov repertoar je bil tokrat malce krajši, ampak so z izbiro skladb zadeli v polno, da ne omenjam odlične izvedbe. Idilični koncert, namenjen manjšemu občinstvu, pa čeprav si v resnici zaslužijo večjega. Iz srca hvala za prijeten večer ob dobri slovenski glasbi. Ne nehaj ustvarjati, Tomaž.

Več o pesmi ‘Obljubim’

Tomaž Štular, ki je po desetletju ustvarjanja z zasedbo The Tide začel novo ustvarjalno ero Bordo, je konec lanskega leta izdal album Medzvezdje. Slednji je skupek dveletnega ustvarjanja z različnimi glasbeniki, prav tako pa se je od prvega singla naprej predal slovenskim besedilom. Danes je čas za že šesto skladbo z albuma, ki pa je nekaj posebnega.

“Čas ti bo pokazal smer, brez laži in brez utvar, obljubim.”

Tokratno inspiracijo je našel v originalni pesmi skupine Radiohead: I promise, za novo podobo pa sta poskrbela s producentom Petrom Penkom. Tomaž, ki je skladbo posvetil sinu, je povedal:

“Najmočnejšo lirično osebno izpoved sem doživel ravno pri priredbi, kjer sem z razliko od ostalih to besedilo praktično izlil na papir. Ker je pesem dobila popolnoma svoj tekst, bi težko govoril, da je priredba, saj so jo za svojo sprejeli tako občinstvo, kot seveda tudi mi. Posvečam jo vsem otrokom, ki so se rodili v svetu laži in utvar in v upanju, da bodo zgradili boljši svet kot je sedaj.”

 Po odobritvi managementa skupine Radiohead, je pesem dobila možnost, da se sliši na radiu in na svetovnem spletu, predvsem pa da Tomaževo sporočilo doseže širšo množico.