Big Foot Mama v Kranju nazdravila ob novi plošči

Big Foot Mama (Foto: Gal Jerman)

Še vedno trdim, da tudi če ne bi izdali novega albuma, bi skupino Big Foot Mama na koncertih pričakala enako številčna publika. Razprodano letno gledališče Khislstein v Kranju je pozdravilo nastop ene največjih slovenskih rock skupin, tako po glasbi kot po srcu. S konstantno prisotnostjo na velikih prizoriščih koncertnega terena so si fantje nabrali bazo oboževalcev, ki jim zlahka odpuščajo ne tako udaren nov material. Počivajo na starih lovorikah, s tem pa ni prav nič narobe. Po skorajda treh desetletjih delovanja so si to več kot zaslužili.

FOTO: Gal Jerman

Glavna je energija

Big Foot Mama (FOTO: Gal Jerman)
Big Foot Mama (FOTO: Gal Jerman)

Ampak vseeno, pred nami je nova plošča. Skupno že osmi studijski album nosi naslov ‘Plameni v raju‘, in čeprav vsebuje nekaj izstopajočih skladb, vse skupaj izzveni kot slaba šala v primerjavi z zgodnjim materialom, ki starostno mešano publiko še danes spravi v delirij. Še največ je bilo res mladih, ki so jih po koncertu domov odpeljale njihove mame, ampak to sploh ni pomembno, ko pa so pričarali tako zelo žurersko vzdušje in atmosfero. Z izjemo ‘Še sanja se ti ne‘ so na noge sprva zadržano gnečo spravili ‘Nisem več s tabo‘, ‘Led s severa‘, ‘Vrn se k men‘, ‘Sam prjatla‘, ‘Rola se‘ in ‘Črn tulipan‘. S plameni v raju verjetno iščejo nov zagon, toda trinajst novih skladb, ki jih je od sicer celokupno gledano sila kreativne peterice spisal basist v celoti sam, pove veliko o njihovi angažiranosti.

Kako že pravijo, da je pri rock n’rollu glavna energija? No, te jim nikamor ne manjka. Visoko intenziven nastop s plesnimi vložki in fotografskim poziranjem s cigareto v ustih. Vrhunsko pripravljeni s kakšno zelo očitno izjemo skačejo in drvijo po odru kot pred dvajsetimi leti, le da jim sedaj med skladbami moment in ritem rušijo nerazločni nagovori. Njihov pevec – verjetno edini pravi slovenski roker pri nas – je še vedno karizmatičen in priljubljen kot v starih časih, njegov glas pa razpoznaven in nenadomestljiv. Le tistih nagovorov preprosto ne razumem.

Kratek in jedrnat ter nadvse uspešen nastop so kronali s podpisovanjem izvodov albumov in fotografiranjem s privrženci. Pohvalno za skupino, ki bi se prav lahko izgubila v svoji pretencioznosti in uspehu. Namesto tega ostajajo tu za nas. Za vse, ki si še vedno želimo noreti in prepevati stare rock uspešnice.