Tretji Kanu in El Kachon poskrbela za popoln vstop v poletje

Skupina El Kačon (FOTO: Mateja Gašperin)
Skupina El Kačon (FOTO: Mateja Gašperin)

Tudi Novo mesto spada v kategorijo tistih mest, kjer se, če vprašaš lokalno mladino, ”itak nič ne dogaja”. Staro mestno jedro bo še nekaj časa  v fazah prenove, kar seveda pomeni, da se bo vse morebitno dogajanje primorano premakniti na druge lokacije. In ena od teh alternativnih lokacij je tudi Bar Boter. Lokal je stacioniran tik ob reki Krki, s čudovitim pogledom na Kapiteljsko cerkev, poleg tega pa ni ne preblizu ne predaleč mestnega jedra.

FOTO: Mateja Gašperin

In tako sta na prijetno topel petkov večer, ko ni v mestu nič dogajalo, na novem odru pred Barom Boter nastopili dolenjski zasedbi Tretji Kanu in El Kachon. A žur se tu ni ustavil, saj je obiskovalce pozno v noč zabaval še DJ Aliash.

Bojda je bil to prvi od mnogih koncertov na tej lokaciji, saj organizator obljublja pestro poletno koncertno dogajanje.

 

Nekaj besed o obeh skupinah

Tretji kanu sta Anja Pavlin in Jan Medle. In kot pravita sama zase, sta: ”dolenjska novo-valovska glasbenika, ki izhajata iz povsem različnih glasbenih miljejev, a ju je usoda – kot v legendi o tretjem kanuju na okljuku reke Krke – prestavila v za oba novega.”
Njuna glasba je v osnovi umirjen pop pa vendar nista klasična popevkarja. Svojo glasbo uspešno prepleta tudi z ostalimi žanri med drugim z indie in šansoni. V njuni glasbi je čutiti, da jo  ustvarjata zase oz. iz sebe. Vsaka skladba  je zgodba zase, ki ji je vredno prisluhniti. In se iz nje tudi marsikaj naučiti.
Svoj prvenec ”V vesolje” sta izdala lanskega maja, pred dnevi pa je izšel povsem svež singl ”Nekaj je”, ki smo ga v petek lahko slišali tudi v živo.

El Kachon pa so dolenjski veččlanski avtorski rock n blues band, ki se po krajšem premoru vrača na odre. Sestavljajo ga vokalistka Tina Gerbec Radaković, Tomi Perinčič na lap steel kitari, Andrej Barbič Krt na kitari in orglicah, Dejan Gerbec Radaković – Sondža na bas kitari, Žiga Dobravc na bobnih ter Primož Malenšek – Pimps na tolkalih.
Njihova besedila so tako v angleščini kot tudi slovenščini, glasba pa poleg rocka in bluesa vsebuje tudi prvine country in havajske glasbe ter heavy metala. Svoj prvi studijski album ”In the Bush” so izdali v letu 2013, marca letos pa so izdali singl ”Krog”, ki napoveduje že njihov četrti studijski album.

 

In še nekaj besed o samem koncertu

Večer sta umirjeno in akustično začela Tretji Kanu s skladbo ”Ostala je tam”, kasneje pa se jima je na odru pridružil tudi del skupine El Kachon. Z njimi sta izvedla nekaj avtorskih skladb kot so ”Hiše” ter najnovejšo ”Nekaj je”, izvedli pa so tudi skladbo ”Ti ostajaš” katero v originalu izvaja Bort Ross, ter skladbo ”Ples zagrnjenih zaves” katero v originalu izvajajo El Kachon.

FOTO: Mateja Gašperin

Po tej skladbi je na oder prišel še preostali del ”Kačonov” in tako je mikrofon prevzela Tina z megafonom. Že prvi akordi so napovedali pravo akustično – električno ekstazo. Skladbe so bile tako v slovenskem kot tudi angleškem jeziku, večinoma avtorske pa tudi nekaj coverjev se je našlo. Svoj del koncerta so odprli z njihovo najnovejšo skladbo ”Krog”, tej pa so sledile še ”Get on board”, ”Don’t start”, ”Črna kot noč”, ”Samo dotik”, ”Osvobojena” v akustični izvedbi, ”Odpoved”, ”Hard to handle”, moja najljubša ”Helter Skelter”, ter mnoge druge. Skratka, prava poslastica za ”taprave rockerje”.

In, če počasi zaključim, zanimivo je bilo slišati skupaj dve po svoje tako različni skupini. Anjin nadvse nežen in zapeljiv vokal se izjemno lepo dopolnjuje s Tininim, ki pa je njeno popolno nasprotje – močan, energičen in prodoren. Obe skupini sta izjemno uigrani in tudi v živo zvenita tako kot na ploščku, pa vendar šele takrat zares vidimo oz. slišimo, kako so si člani enakovredni med sabo saj vsak posamezno pridejo do izraza, zaradi česar tvorijo noro dobro celoto.

Tretji Kanu in El Kachon sta tako zasedbi, ki sta dokazali, da medsebojno spoštovanje in sodelovanje obrodita pozitivne sadove, ob enem pa sta, navkljub manjšim tehničnim motnjam,  poskrbeli za res prijeten večer in popolno uverturo v poletje.