BIFF BYFORD (SAXON): ‘Dober riff ne zgreši’

Biff (tretji z leve; FOTO: Silver Lining Music, promo) je v zasedbi aktiven od leta 1977.
Biff (tretji z leve; FOTO: Silver Lining Music, promo) je v zasedbi aktiven od leta 1977.

Saxon so eni od izvajalcev, ki jih imamo morda za preveč samoumevne. Za zasedbo, ki nam je zmeraj na razpolago, hkrati pa je morda ne cenimo dovolj. Gre za izvajalca, ki je svojo pot začel v istem času, kot bandi kova Iron Maiden ali Judas Priest. Izdal kopico žanrskih standardov, nato pa nekako obstal v ozadju. Šel svojo pot, pri tem pa ostal zvest svoji identiteti. A kakorkoli že. Zasedba je med pandemijo skovala svoj 23. studijski album Carpe Diem, ki bo izšel februarja. Na našem portalu smo dobili ekskluzivno priložnost zgodnjega poslušanja, in lahko vam povemo, da se nam obeta prvovrsten težkokovinski zvarek. O njem, rimskih osvajanjih Evrope in še marsičem smo se pogovarjali z bandovim pevcem in glavnim tekstopiscem Biffom Byfordom.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kako si?

BIFF BYFORD: Dobro. Vse je v najlepšem redu.

ROCKER.SI: Odlično. Glede na to, da smo še vedno sredi pandemije, se zdi naslednje vprašanje primerno. Kako skrbiš za svojo psihofizično kondicijo? Z Robom Halfordom sta letos oba dopolnila 70 let, vajina glasova pa še zmeraj zvenita vrhunsko. Imaš kakšen skrivni recept? 

BIFF BYFORD: Težko govoriva o kakšnem skrivnem receptu. Glas je mišica, ki potrebuje nego in trening. Če ga ne treniraš, zakrni. Mislim, da je delo v studiu tisto, ki nas ohranja pri življenju. Zaradi pandemije in manjšega števila koncertov smo se znova spremenili v studijski band. Tako kot na začetku kariere. Zanimivo, kako se zgodovina ponavlja. Vsekakor ni isto kot koncerti, a deluje. Marsikdo nima te sreče, da lahko med zaprtji počne tisto, kar ga veseli, ali da lahko sploh normalno dela. 

ROCKER.SI: Poleg mesta pevca v skupini zasedaš tudi mesto glavnega pisca besedil. Kako se običajno lotiš pisanja besedil? Kakšna je razlika med “Saxon” in “navadno” skladbo?

BIFF BYFORD: Skladba, namenjena bandu, se običajno začne s kitarskim riffom. Rad imam, da se slednji prilega njenemu naslovu in mojemu trenutnemu razpoloženju. Mislim, da smo se v zadnjem času znova vrnili k temu. Da dajemo riffom večji pomen. Menim, da nam je z novim albumom uspelo ustvari kakovosten izdelek. Sploh glede na trenutne razmere in dejstvo, da obstajamo že več kot štiri desetletja.

ROCKER.SI: Paul Stanley je pred kratkim izjavil, da nova glasba starih izvajalcev oboževalcem ni zanimiva. Za vas bi lahko rekla prav nasprotno, saj nam na vsake 2-3 leta dostavite nov album. Poleg tega sta tukaj tudi tvoj lanski solo album in projekt Heavy Water. Od kje tolikšno ustvarjalno slo?

BIFF BYFORD: Rad ustvarjam, pri čemer se ne omejujem. Mislim, da ni teme, ki se je ne bi lotil. Lahko bi rekla, da v rocku in metalu ni razumskih omejitev.

ROCKER.SI: Tvoj odgovor naju pripelje do novega singla ‘Carpe Diem (Seize The Day),’ ki ste ga izdali na začetku meseca. Gre za skladbo, ki najavlja vaš 23. studijski album z istim imenom (prednaročila). Ali ste zadovoljni z odzivi?  

BIFF BYFORD: Kar se tiče albuma kot celote, ste ga do zdaj slišali le redki. In vsem je bil všeč (smeh). Enako velja za singel. Odzivi so dobri. Z dobrim besedilom in riffom težko zgrešiš.

ROCKER.SI: Del spota ste posneli tudi na ostankih Hadrijanovega zidu. Na obrambnem zidu, ki ga je dal leta 122 po Kristusu zgraditi rimski cesar Hadrijan. Tudi v Sloveniji imamo nekaj podobnega. V kraju Hrušica se nahaja nekdanja trdnjava Ad Pirum, ki je predstavljala eno najpomembnejših točk v zapornem sistemu Claustra Alpium Iuliarum. Ali si si jo že kdaj ogledal?

BIFF BYFORD: Ne, vendar zveni zanimivo. Ideja za naslednjič, ko bomo pri vas. Ko se začneš poglabljati v rimsko zgodovino, ugotoviš, da so bili povsod (smeh). Egipt, Velika Britanija, celinska Evropa … Zares veliko cesarstvo.

ROCKER.SI: Eno večjih v zgodovini človeštva.

BIFF BYFORD: Res je, in eno najbolj vplivnih. Sploh za naš del sveta.

ROCKER.SI: Naslov Carpe Diem (užij dan, op. p.) si lahko razlagamo na več načinov. 

BIFF BYFORD: Res je. Gre za nekaj pozitivnega. Za čudovit moto, ki v latinščini zveni odlično (smeh). Da uživaš v vsakem trenutku, saj nikoli ne vemo, kaj nam prinaša prihodnosti.

ROCKER.SI: Ali nam lahko zaupaš kakšno anekdoto s snemanja?

BIFF BYFORD: V bistvu teh ni veliko, saj smo velik del plošče smo posneli ločeno. Pred izbruhom pandemije, dobri dve leti nazaj, smo imeli nekaj vaj, kar pa je bilo tudi bolj ali manj vse. Ostalo je bilo posneto ločeno. Del ekipe je odšel k Andyju [Sneapu, op. p.], sam sem vokale posnel skupaj s sinom Sebom, bobni pa so prišli iz Nemčije. Mislim, da gre za poseben album, saj smo imeli tokrat na voljo veliko več časa (smeh).

ROCKER.SI: Andy Sneap je tako kot na Firepower (2018) znova opravil odlično delo. 

BIFF BYFORD: Mislim, da bodo Judas Priest analizirali album in začeli ugotavljati, kako ga izboljšati (smeh). Hecam se. Z Judasi smo dobri prijatelji. Gre za odličen band.

ROCKER.SI: Katera je tvoja najljubša skladba z novega albuma?

BIFF BYFORD: Dobro vprašanje. Težko bi izbral najljubšo, saj so mi všeč vse. Še posebej pa naslovna skladba in ‘Age of Steam.’ Pred nekaj dnevi sem si znova zavrtel album. Zdi se mi, da nima slabih skladb. Izbira najljubše skladbe je običajno povezana s trenutnim razpoloženjem. Če mi bodo všeč mirne skladbe, bom izbral ‘The Pilgrimage,’ v nasprotnem primeru pa nekaj, kot je ‘Supernova.’

ROCKER.SI: Ali ste uporabili vse skladbe?

BIFF BYFORD: Ostalo nam je nekaj pesmi, ki so se nam zdele slabše. Mislim, da kakšne tri ali štiri, h katerim se bomo še vrnili.

ROCKER.SI: Dotakniva se še albuma Denim and Leather, ki letos praznuje svoj 40. rojstni dan. Kako gledaš nanj danes? Bi kaj spremenil?

BIFF BYFORD: Mislim, da je šlo in še vedno gre za zelo pomemben album. Za enega najbolj znanih albumov iz našega kataloga. Za poosebitev našega zvoka; za kombinacijo heavy metala in melodičnega rocka.

ROCKER.SI: Ali imate v zvezi z obletnico v načrtu kakšno posebno praznovanje? 

BIFF BYFORD: Januarja imamo v načrtu nekaj koncertov, ki se bodo vrteli okoli omenjenega albuma. Pa tudi na ostalih koncertih ne bomo pozabili nanj.

ROCKER.SI: Ali načrtujete tudi izdajo kakšne razširjene izdaje?

BIFF BYFORD: Naši arhivi so prazni. Nismo zasedba, ki bi ustvarila 20 skladb, iz katerih bi nato izbrali najboljše. Napišemo 10 ali 12 skladb, in to je to.

ROCKER.SI: Kako se ima te dni Pete Gill?

BIFF BYFORD: Nimam pojma. Z njim nismo govorili že vrsto let. Bil je odličen bobnar, kar pa je tudi vse, kar ti lahko povem. Kot zanimivost lahko dodam, da je Pete bobnal na Denim and Leather, ni pa sodeloval pri samem pisanju, saj je bil bolan.

ROCKER.SI: Biff, bilo mi je v izjemno čast in veselje. Imaš še kakšno zaključno misel?

BIFF BYFORD: Vesel sem, da ti je bil album všeč. Glede na to, da je bil ljudem všeč naš prvi singel, sklepam, da bo tako tudi s samo ploščo. Komaj čakam, da se vrnemo na cesto!