20 let Klišejev

(FOTO: Anže Malis)
(FOTO: Anže Malis)

Klub litijskih in šmarskih študentov, v nadaljevanju KLIŠE, je v sklopu tradicionalnih zimskih zabav v soboto, 2. 12., praznoval svoj dvajseti rojstni dan. Praznovanju primeren je bil tudi nabor nastopajočih, saj smo lahko v enem večeru slišali kar štiri bande, vmes (in po koncertih) pa se je občinstvo zabavalo še z DJ Neyem in Bernyjem Whiteom.


(FOTO: Anže Malis)

Uspešna vrnitev

(FOTO: Anže Malis)
(FOTO: Anže Malis)

Prva je na oder stopila skupina Artenigma, ki je svojo glasbeno pot začela leta 2011. Skupina fantov in dveh deklet se je po daljšem studijskem predahu in nekaj kadrovskih rošadah znova vrnila na koncertne odre, pred kratkim pa so izdali tudi novi singel ‘Little Boy’.

Po odhodu ene od pevk, je bila skupina za ohranitev dvoglasnega petja primorana poiskati zamenjavo, pri tem pa se znašla v rahli krizi zaradi odrske neizkušenosti nove pevke.
Postaja pa slednja (neizkušenost) vedno večja stvar preteklosti, saj so v soboto na odru vsi resnično uživali. Še posebej velja pohvaliti novega kitarista, s katerim je skupina zadela terno, saj le-ta s svojim slogom prispeva tako k močnejšemu zvoku kot tudi k bendovi odrski prezenci in tako uspešno prekriva morebitne pomanjkljivosti. Ni naključje, da so spremenili vrstni red bandov, saj je »domača« Artenigma občinstvo nedvomno bolje ogrela, kot pa njihovi nasledniki.

Med dobro uro dolgim nastopom nam je skupina predstavila precej avtorskega materiala, ki so ga dodatno začinili s priredbami skupin Imagine Dragons in Evanescence. Nedvomno, vrnitev, ki nakazuje, da je zasedba znova našla prave smernice. Če se jih bodo držali tudi v bodoče, nas prihajajoči EP ne bo razočaral!

 

Iskanje identitete

Naslednji so na oder stopili Joker Out. Ljubljanski, kot se imenujejo sami, »shagadelni« rockerji, ustanovljeni leta 2016, so do danes večkrat nastopili kot predskupina Big Foot Mame – kar ni naključje, saj je njihov kitarist sin glasbenika Guštija. Na nedavnem koncertu v Cvetličarni pa so segrevali tudi ozvočenje skupini Hamo & Tribute 2 Love.

Kljub dejstvu, da skupini ne manjka oboževalcev in da so nam tudi oni pripravili soliden nastop, se zdi, da se njeni člani še iščejo. Da še vedno ne vedo, kaj sploh hočejo, saj so na več točkah zveneli kot podmladek Big Foot Mame. Če poznate skupino Imset in njihovo podobnost s Siddharto, boste vedeli o čem govorim.  Prav tako se zdi malo ironično, ali vsaj prevzetno, da komaj polnoletna mladež (ali pač?) v svojih besedilih obravnava tematike »zdelanih rockerjev«.

A ne bodimo prestrogi, saj gre za skupino, o kateri bomo zagotovo še slišali.

 

Nomen est omen

Resnično presenečenje večera je bila odlična metal zasedba Avven. Na sceni so že skoraj 15 let in iz okoliških Kresnic so svojo glasbo ponesli tudi v tujino. Po nastopih v tujini se je res lepo vrniti na rodna tla, kar se je pokazalo tudi v njihovem nastopu. Odigrali so nam avtorske skladbe, med njimi je bilo veliko komadov z zadnje plošče EOS. Bili so odlični, tako glasbeno kot tudi s samim nastopom, pri katerem ni manjkalo samozavesti in gibanja, postregli pa so celo s pirotehnično predstavo.

Pevec skupine Avven. (FOTO: Anže Malis)
Pevec skupine Avven. (FOTO: Anže Malis)

Vtisi? Odlični, saj premore bomba z imenom Avven – poleg napisanega – tudi več mladostne energije in svežine kot Big Foot Mama. A, ker je ime znamka, bend ni bil deležen tolikšnih ovacij kot njihovi nasledniki.


(FOTO: Anže Malis)

Bend za zabave

Big Foot Mamo bi lahko v drobnih segmentih primerjali z AC/DC. Za oboje vemo, kaj pričakovati, kakšna bo njihova naslednja plošča (in vse ostale), še vedno pa so zabave brez njihovih hitov (vsaj) nespodobne.

Čeprav je skupinin nastop zaradi številnih Skočirjevih (predolgih in pogosto nerazumljivih) monologov izpadel nekoliko izpeto, so gospodje nedvomno poskrbeli za zadovoljstvo publike – pa naj bo to posledica nostalgije, želje po odklopu ali česar tretjega. Rojstnodnevna zabava je nedvomno uspela!

V sobotnem večeru smo bili priča dogodku, kakršnih bi bilo lahko (sploh v Litiji) veliko več. Mladi bendi namreč potrebujejo priložnosti za nastope, saj se bodo lahko le tako predstavili občinstvu.

Skratka, če je že december in če dobri možje res izpolnjujejo želje, si lahko tudi mi zaželimo, da bi bilo takšnih dogodkov, kot je bil sobotni, čim več.

Anže Malis, hvala za odlične fotografije.