BATUSHKA: ‘Litourgiya’ (2015)

Naslovnica albuma 'Litourgiya'.

Poljska black metal avantgarda Batushka je svoje ime povzela po nazivu ortodoksnega duhovnika iz vzhoda (batushka = oče), velja pa za enega od bolj skrivnostnih glasbenih aktov iz Evrope.

 

O albumu ‘Litourgiya’

Njeni člani vedno nastopajo zamaskirani, koncerte pa spremenijo v prizorišče prav posebnega (anti)cerkvenega obreda, ki služi kot vizualna prezentacija nič manj skrivnostne in mistične glasbene mašine.

Skupina Batushka skriva svojo identiteto. (Foto: Žan Žak Martinjak)
Skupina Batushka skriva svojo identiteto. (Foto: Žan Žak Martinjak)

Litourgiya’ velja zaenkrat za njen najuspešnejši plošček, ki tudi dobri dve leti po izidu dviguje prah in za seboj vleče občutke nečesa, kar spominja na poduhovljeno zloveščnost. Sliši se čudno, toda ob poslušanju osmih pesmi na pričujočem albumu, vam bo takoj jasno, o čem je govora.

‘Litourgiya’ je prvorazredna black metal pošast, ki s kitarskimi tornadi, kombinacijo kričečega in zborovskega petja in mističnimi besedili poslušalca odpelje v samo osrčje sprevržene maše s pridigami o pogubi, uničenju in vsemu ostalemu, kar spada k izročilu doom / black metala.

Pesmi, naslovljene kot ‘Yektenia’ z zaporedno številko (yektenia = verski obred), so namreč kot poglavje svete knjige, katere pomen bo vedno taval na meji med misterioznim in zloveščim.

In če smo popolnoma iskreni, nam je popolnoma vseeno, če nikoli ne razvozlamo tega, kar se skriva za to ploščo in skupino Batushka nasploh.

Že večkrat omenjena skrivnostnost dela zasedbo enako strašljivo kot tudi fascinantno, zato ni dvoma, da se bodo mnogi k njej znova in znova vračali, da bi razvozlali vsaj delček te glasbene bizarne veličastnosti.