Zmelkoow: Razprodana oba poslovilna koncerta

Zmelkoow razprodali tudi Štuk-a. (FOTO: Tomaž Povodnik)
Zmelkoow razprodali tudi Štuk-a. (FOTO: Tomaž Povodnik)

Zmelkoow so se minulo soboto dostojno poslovili še od mariborskega občinstva. Njihov Veliki poslovilni koncert – drugič, ki so ga odigrali v soboto, 4. marca, je bil razprodan! Glede na to, da futurologi Zemlji pripisujejo še minuto in pol in če ne bo prej zmanjkalo baterije, bodo Zmelkoow na najbolj primeren dan, prvi april, odigrali še enega poslovilnega, tokrat v Kranju, v Klubaru. Če sodnega dne tudi takrat še ne bo, pa 14. aprila sledi Vstajenje v novogoriški Mostovni.

Zmelkoow razprodali Štuk-a

Zmelkoow so po dolgem času ponovno koncertirali v Mariboru. Za svoj drugi poslovilni koncert so pripravili drugačen repertoar kot za prvega v Šiški, tudi tokrat pa so se sprehodili čez svoje največje hite (seveda ne vse, za tak podvig bi potrebovali še vsaj enkrat toliko časa), odigrali nekaj posebnih komadov in tudi enega, recimo mu poslovilnega.

Seveda so koncert odprli s skladbo ‘Kdo se je zbral’ iz istoimenskega albuma, ‘Densi Mayalono’ so odeli v še bolj plesne ritme in jo obogatili z nenavadnim, priložnostnim instrumentom v obliki, podobi in zvoku roza prašička s piščalko. Zakaj pa ne! V prvi tretjini koncerta je z Zmelkoow skakala, plesala in pela že cela, do zadnjega kotička napolnjena dvorana – ‘Škodljivec’, ‘Yo!’, ‘Pljuvam skozi okno’, ‘Klub ljudi z resnimi težavami’, ‘Sergio’, ‘Batman’, ‘Bit’, ‘Kaj nam fali’, ‘Gravitacija’, ‘Čao sonček/slonček/slinček’ so samo nekateri od tistih, ki smo jih lahko slišali na Štuku, pri ‘Veseli december’ pa je v dvorani celo snežilo.

Sedaj verjetno že veste, da je poslavljanje primorskih posebnežev Zmelkoow neslana šala, ki pa je svoj izvor pravzaprav našla v družbi in svetu, v kakršnem živimo danes: jedrske grožnje, virusi, globalno segrevanje, človeški škodljivci vseh velikosti, oblik in nazorov so še vedno tu in samo upamo lahko, da bo poslavljanje Zmelkoow ostalo to, kar trenutno je: preventiva in vljudnost.

Po dveh poslovilnih koncertih sicer Zmelkoow v boljšo prihodnost še vedno ne vidijo nobene ceste, vidijo pa svojo prihodnost. In v njej sta že dva nova napovedana koncerta. V soboto, 1. aprila, se bodo poslovili še v kranjskem Klubaru – če vam slučajno kdo reče, da špil odpade zaradi kataklizme, gre za prvoaprilsko šalo – ta je zaradi slabe vremenske napovedi namreč prestavljena na teden kasneje. Nato pa v petek, 14. aprila, pripravljajo svoje Vstajenje na Mostovni (Nova Gorica). Glede na to, da svet še kar vztraja in da sta narava in družba trenutno v pomladanskem prebujanju, ki kar kliče po pozitivi, bodo aprila v Novi Gorici raje kot v slovo igrali budnico – namesto pošmrkanim robčkom bomo tokrat torej priča vzklikom vzhičenja in radosti!