Zgodnji Stonesi in vrnitev v obdobje klasičnega rock n’rolla

Like the Rolling Stones (Foto: Gal Jerman)

Na dan žena so v Jazz Clubu na ljubljanskem gradu nastopili Like the Rolling Stones. 

Miha Zore in druščina (Foto: Gal Jerman)

V Skalni dvorani Jazz Cluba smo se vrnili nazaj v prejšnje stoletje, ko je rock n’roll šele nastajal. Zasedba Mihael Zore – glas, kitara, orglice, Ažbe Toman – kitara, slide kitara, Matej Kosmač – basovska kitara in Miha Petrovič – bobni nas je popeljala v zgodnje obdobje angleške rock skupine The Rolling Stones. Na njihov način, z edinstveno interpretacijo in lastno podobo.

Mojstrsko preigravajo vse od začetkov pa do največjih hitov Micka Jaggerja in druščine. Odlični glasbeniki posamezno, skupaj pa izjemen tribute band. Ne trudijo se posnemati, ampak uberejo svojo pot, ta pa je sam občutek in feel pravih “kotalečih se kamnov”, ki so pričeli v dosti bolj bluesovski podobi, kot jih morda poznamo danes.

Leta 1964 so izdali prvi album, ki je bil prvi korak v dolgoletni karieri. 30 studijskih albumov, 25 izdanih plošč v živo in 25 kompilacijskih izdelkov. Legendarna skupina se lahko pohvali s 120 singli, najbolj svež izmed njih sega v leto 2016, ko so uradno izšli zadnjič, ponovno bolj pristni in klasični Blue & Lonesome. Vse to so nam fantje iz Like The Rolling Stones predstavili na koncertu, ki nas je premaknil v obdobje dobrega, starega klasičnega rocka, v zgodnji čas Stonesov, ki so tlakovali cesto drugim skupinam, poslušalcem pa podarili soundtrack odraščanja. 

Več o skupini Like The Rolling Stones

Like The Rolling Stones (Foto: Gal Jerman)

Skupina Like The Rolling Stones je nastala leta 2017 povsem spontano, ko so se člani zbrali za priložnostni koncert na enem od poletnih festivalov. Ker je odziv publike pokazal, da je glasba največje rockovske skupine vseh časov še kako popularna in ker člane zasedbe druži tudi splošno navdušenje do glasbe 60. let, še posebno do skupine The Rolling Stones, ni bilo težko nadaljevati. Odigrali so še nekaj koncertov in zgodba se je začela.

Like The Rolling Stones niso tipičen tribute band. Bolj kot zunanja podoba in odrska koreografija so jim pomembni glasbena iskrenost in energija ter pristen zvok šestdesetih, kar je v veliki meri posledica bluesovskih korenin, ki si jih prav tako delijo s svojimi vzorniki. Poleg tega so – v nasprotju z izvirno zasedbo – kvartet, in ne kvintet, kar pa nikakor ne vpliva na glasbeno kvaliteto v živo izvedenih skladb.

Vsak njihov nastop je svojevrstno glasbeno doživetje s pridihom nostalgije, na katerem pridejo na svoj račun še posebno ljubitelji zgodnjega obdobja kultnih Stonesov. Člani skupine so izkušeni glasbeniki, ki že dlje časa v različnih glasbenih zasedbah nastopajo na slovenskem glasbenem prizorišču.

Sekej … ???

Objavil/a Rocker.si dne Petek, 08. marec 2019