Predjamska Siddharta

Tomi Meglič (FOTO: Špela Macuh)
Tomi Meglič (FOTO: Špela Macuh)

Siddharta, skupina, ki je vsekakor ni treba predstavljati saj je s svojo prisotnostjo na slovenskih tleh pustila tako velik pečat, da so postali najuspešnejša domača rock zasedba. In popolnoma upravičeno. Letos mineva že 20 let od izdaje njihovega prvenca ‘ID‘, ki jih je katapultiral v svet blišča in slave. Ja, prav ste prebrali, že dvajset let.

Predjamska Siddharta

Na dan žena pa so tokrat fantje nastopili v kulturnem domu v Postojni. Seveda ni šlo za klasičen koncert, kot jih fantje zmorejo, ampak akustičnega. Brezpredmetno je poudariti, da je bil koncert razprodan.

FOTO: Špela Macuh

Akademskih petnajst in intro je napovedal začetek koncerta s skladbo ‘Nastalo bo‘. Le nekaj skladb so fantje potrebovali, da so se dodobra ogreli in svojo energijo prenesli na občinstvo. Čeprav so akustični koncerti nekoliko drugačni, kar se tiče doživljanja obiskovalcev, so drugačni tudi za akterje na odru. Nič ne de, četudi unplugged fantje kmalu znajo iz občinstva iztržiti maksimalno. Za piko na i, pa je Siddharta za akustično turnejo k sodelovanju povabila še legendarnega tolkalista Bucota aka Belo senco, ki s svojo karizmo skupini vsekakor doda dodano vrednost. Že po desetih minutah koncerta pa je marsikdo težko sedel prikovan na stolu … zato so se številni začeli pozibavati in uživati v zvoku, ki ga je večina slišal celo prvič. Rdeča nit koncerta je vsekakor ljubezen, ki pa ni vedno lepa in kot pravi Tomi, včasih da tudi po pi*ki.

FOTO: Špela Macuh

Siddharta nam je tako predstavila nekaj skladb z aktualnega studijskega albuma ‘Nomadi‘, koncert pa začinila še s številnim uspešnicami iz bogatega in zavidljivega opusa. In Tomijev glas tudi po dvajsetih letih ostaja izjemen, pristen in prepoznaven. Fantje na odru ne glede na dejstvo, da igrajo akustično, še vedno delujejo izjemno pompozno, dovršeno in (po)polno. Morda so stoli celo odveč, prepričana sem, da bi množica namreč prav tako poplesavala in uživala kot na električnih koncertih. Komade so tako izpilili, da na trenutke prav pošteno presenetijo. Da, napake v akustiki ‘niso dovoljene’, vsak kiks se sliši namreč izrazito. Seveda se, a ne pri Siddharti.

Vidi se, da so fantje vložili v ta projekt ogromno časa, volje in znanje. Prostora za napake pri njih preprosto ni in to je tisto, kar jih dela boljše in jih loči od drugih.
Več kot dve uri odličnega rock and rolla, pa čeprav akustičnega. Vsak njihov pravi oboževalec bi vsaj enkrat moral doživeti akustičen koncert. Gre namreč za precej bolj intimno atmosfero, na trenutke ima človek celo občutek, kot bi mu fantje igrali v dnevni sobi.

FOTO: Špela Macuh

Za bis so nam fantje postregli s skladbama ‘Na soncu‘ in pa prečudovito balado ‘Orion Lady‘. Ni treba posebej poudariti, da je ‘Na Soncu’ tako publiko, kot tudi skupino popeljala do vrhunca. Ni se več sedelo. Niti skupina, niti občinstvo. Še več, Tomi je med skladbo šel med publiko, jih objemal in skušal videti v srce, ker v telo že dolgo ne verjame več.

Siddharta, hvala za še en prečudovit večer. In na še več takšnih in drugačnih projektov.

Vse pohvale pa tudi organizatorjem, ki so koncert izpeljali izjemno profesionalno.

Seznam skladb:
1. Nastalo bo
2. Naiven ples
3. B Mashina
4. Do konca
5. Strele v maju
6. Spet otrok
7. Rave
8. Jaz
9. Samo edini
10. Dolga pot domov
11. A.M.L.P.
12. Lej lej lej
13. Eboran
14. Ring
15. Piknik
16. Le Mavrica
17. Ledena
18. Medrevesa
19. Na soncu
20. Orion Lady