FOTO: Dan rock žena ponudil udaren večer trdih akordov!

Dan rock žena (Foto: Jože Bojec)

Orto baru se je že četrtič treskalo izpod rok ženskih glasbenic, 8. marca je v goste prišel festival Dan rock žena. Letos so bile organizatorke Hellcats, ki so povabile dve odlični skupini, Checkmate iz Italije in 3 Kapljice iz Srbije. Punce so obljubljale, da ne bodo prav nič nežne, in držale so svojo obljubo! Slišali smo vse od trših in tudi bolj modernih rock ritmov!

Galerija (Foto: Jože Bojec)

O skupini Hellcats

Hellcats so udarna zasedba trde veje rokenrola, ki že 15 let orje ledino v sodelovanju pripadnic nežnejšega spola v rock in metal glasbi pri nas. Punce so znane tudi po tem, da so slovenski glasbi prispevale prvo samostojno ploščo, ki jo je posnela ženska rock zasedba, koncertna pot pa jih je vodila že po mnogih slovenskih in tudi evropskih odrih. Lansko leto so igrale na do sedaj največjem, v Stožicah kot predskupina legendarnih Pankrtov.

Vse se je začelo leta 2006, ko so po dveh letih sestavljanja prave ekipe in pisanja besedil ter aranžiranja skladb Hellcats končno nastopile pred ljubljansko publiko. S tem nastopom se je začela pisati zgodovina ženskega metala pri nas.

Hellcats sta ustanovili sestri Saša in Sonja Zagorc, ki sta tudi avtorici besedil in glasbe. Zaradi majhnosti slovenskega glasbenega prostora sta kar nekaj časa iskali talentirane glasbenice z željo po igranju in ustvarjanju v obsegu tovrstnega glasbenega žanra. Takih v Sloveniji ni veliko, saj je taka pot naporna in predvsem zelo netipična za punce.

(Foto: Jože Bojec)

O skupini 3 kapljice

Tri kapljice so ženski trio iz Novega Sada, ustanovljen leta 2007. Njihove avtorske skladbe so rokenrol z vplivi sorodnih glasbenih smeri od punka, težkih riffov do lahkotnih ragge ritmov s karakterističnim melodičnim vokalom. Dekleta so koncertno zelo aktivne, naj omenimo, da so na Banjaluškem Demofestu med 467. Skupinami prišle v ožji izbor, za njimi pa so tudi nastopi na Exitu, Ritmu Evrope, Bunt Rok festivalu, Arsenal festu in drugih.. Po singlih in videospotih za skladbe Hajde, Jaka in Girls, so Kapljice izdale svoj debitantski album Girls are back.

O skupini Checkmate

S Pavie pri Milanu prihajajo Checkmate, ki se bodo prvič predstavile slovenski publiki. Na njihovo glasbo je na začetku vplivala rock glasba 80ih let, sčasoma pa se je stil spreminjal, tudi z menjavo članic, v bolj modern zvok. V njihovi avtorski glasbi se čutijo vplivi skupin Foo Fighters, Paramore in Biffy Clyro. Punce so posnele svojo prvo samostojno ploščo leta 2013 in malo ploščo dve leti kasneje. Njihov zadnji single, Halfway so podkrepile tudi z videospotom.

(Foto: Jože Bojec)